|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj je bolezen rok, ust in nog?

P.L., 6.12.2023
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo prepoznati, kako dolgo traja in kako jo zdraviti.

image
Bolezen rok, ust in nog se širi preko direktnih stikov z izločki. (Freepik.com)
/11


»Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki jo lahko povzročajo številni virusi, najpogosteje pa virus coxsackie A in enterovirus 71. Je pogosta bolezen in najpogosteje prizadene dojenčke in otroke je povedala izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med. iz UKC Maribor.

Dr. Marčun Vardo smo zaprosili, da nam pove več o tej bolezni s tako posebnim imenom.

 

Je nalezljiva?

Bolezen rok, ust in nog je zmerno nalezljiva in se širi prek direktnih stikov s slino, izcedki iz nosu ali blatom infektivne osebe.

Tipično poteka v malih epidemijah, v vrtcih, večinoma v poletnih ali jesenskih mesecih. 


Inkubacijska doba in trajanje bolezni

Običajna inkubacijska doba je tri do sedem dni, bolezen pa običajno traja en teden, lahko tudi dlje.

Otrok je najbolj kužen v prvem tednu bolezni, virus pa se lahko prenaša tudi nekaj tednov kasneje.

Najpomembnejša stvar za preprečevanje širjenja infekcije je umivanje rok.


PREBERITE TUDI: Kaj najbolje zaščiti otroke pred prenašanjem virusov: milo voda ali dezinfekcijsko sredstvo?


Kakšni so simptomi?

Najprej se pojavijo zgodnji simptomi - vročina in bolečine v žrelu. Lahko je prisotna tudi izguba apetita in splošna oslabelost. En do dva dni po začetku povišane temperature pa se v ustih ali žrelu pojavijo boleče lezije.

Po rokah, stopalih, ustih in občasno tudi na zadnjici se pojavi izpuščaj, ki ne srbi in se začne kot majhne rdeče makule, ki se lahko spremenijo tudi v mehurčke.

Diagnoza se postavi na osnovi kliničnih simptomov in znakov. V primeru dvoma je možna identifikacijia virusa v brisu žrela ali vzorcu blata. 


Kako jo zdravimo?

Zdravljenje bolezni rok, ust in nog je simptomatsko - otrok potrebuje počitek in dovoljšno hidracijo, po potrebi tudi sredstva za zniževanje povišane temperature in sredstva proti bolečinam.

Tukaj pa preverite, kakšno čustveno podporo potrebuje bolan otrok.

Okužba pri večjih otrocih, adolescentih in odraslih je tipično blaga. 


PREBERITE TUDI: Ko dojenček vse da v usta ...


Verjetnost okužbe v nosečnosti je zelo majhna!

Bolezen pri odraslih je redka, tako da je tudi tveganje za okužbo med nosečnostjo nizko.

V primeru izpostavljenosti virusu je možnost okužbe ploda zelo majhna in komplikacije zelo redke. Obstajajo omejeni podatki o tem, da je zaradi bolezni rok, ust in nog možen splav.  


Zapleti na splošno so zelo redki

Zapleti pri bolezni rok, ust in nog so redki, v tem primeru je potrebna hospitalizacija. Zelo redko pride do prizadetosti nohtov, virusnega ali aseptičnega meningitisa in encefalitisa.

 

Priporočilo za vrtce in šole glede bolezni rok, nog in ust

  • Redno umivanje rok z vodo in milom, posebno, ko so onesnažene z izločki ust ali nosu, po menjavi plenic in uporabi stranišča.
  • Izogibanje izmenjavi osebnih predmetov (jedilni pribor, brisače, zobna ščetka …).
  • Pogosto prezračevanje zaprtih prostorov. Kjer ni urejenega centralnega sistema za prezračevanje, je kratkotrajno in intenzivno zračenje z odpiranjem oken najprimernejši način. Prostore (učilnice, igralnice in druge delovne ter bivalne prostore) zračimo v enakomernih intervalih. Vsako šolsko uro za dve do tri minute na stežaj odpremo okna. Zračimo tudi ob nizkih zunanjih temperaturah in v času ogrevalne sezone.
  • Temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok.
  • Pogosto čiščenje površin in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo.
  • V času povečanega števila obolenj ali izbruha bolezni, je potrebno tudi bolj pogosto čiščenje in razkuževanje sanitarnih prostorov.
  • Otroci, ki imajo bolezni rok, nog in ust, naj ostanejo doma. V vrtec ali šolo se lahko vrnejo, ko nimajo več vročine in so mehurčki suhi.

Če se v vrtcu ali šoli pojavi povečano število otrok z znaki bolezni rok, nos in ust, o tem obvestite epidemiološko službo območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer vam bodo svetovali kako ukrepati.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
24
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
13
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
12
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
9



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...