|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bom s tem početjem razvadila otroka?

Uredništvo Ringaraja.net, 20.3.2024
Ali so pogosto pestovanje in nošenje, odzivanje na dojenčkov jok, dojenje na zahtevo ali skupno spanje, razlogi zaradi katerih dojenček postaja vedno bolj razvajen in neodvisen otrok?

image
Povezanost je prava pot k samostojnosti. (Pixabay)
/11


Povezujoče starševstvo ni popuščanje, ampak uporaba zdravega razuma pri vzgoji otroka. Vendar, tudi tisti starši, ki kažejo naklonjenost tovrstnemu odnosu z otrokom, so pogosto nekoliko zadržani, ko gre za izvajanje v praksi. Razlog za to je verjetno strah, da bomo »obsojeni« na razvajenega otroka.

 

Bomo s pogostim nošenjem, odzivanjem na dojenčkov jok, dojenjem na otrokovo zahtevo in skupnim spanjem ustvarili razvajenega otroka?

Ne, ne bomo. Izkušnje in raziskave kažejo, da je ravno nasprotno. Povezanost je prava pot k samostojnosti. Povezujoče starševstvo pomeni, da se ustrezno odzovemo na otrokove potrebe, z neustreznim odzivom pa ga dejansko lahko razvadimo. Otrok mora iti skozi obdobje zdrave odvisnosti, da lahko odraste v samostojno in samozavestno osebo.

 

Odnos vzajemnosti med staršem in otrokom

Otrok ni samo pasivni opazovalec v procesu starševstva. Vaš dojenček ima aktivno vlogo pri oblikovanju vašega obnašanja. Pomaga vam, da sprejmete modre odločitve, medtem interpretirate in prevajate otrokovo govorico. Za takšen vzajemen odnos dajanja in prejemanja obstaja tudi biološka razlaga. Ko mati doji, dojenčka hrani in mu nudi tudi bližino, varnost in tolažbo. V zameno dojenčkovo sesanje v materinem telesu povzroči sproščanje hormonov, ki pozitivno vplivajo na materino vedenje.

 

PREBERITE TUDI: Razvajen otrok - kako ga prepoznamo?

 

Kako povezanost gradi pot k samostojnosti?

Raziskave so pokazale, da dojenčki, ki v prvih letih življenja razvijejo povezanost s svojo mamo, bolje prenesejo ločitev od nje v kasnejšem obdobju. Otrok, ki je z mamo povezan v nepoznani situaciji, pri njej išče podporo, ki mu daje samozavest, da raziskuje in se sooča s to situacijo. Naslednjič, ko se znajde v isti situaciji, se lahko z več samozavesti in brez materine podpore sooči z oviro.

 

Kako povezujoče starševstvo vpliva na odnos z otrokom?

Martha Sears piše: »Kričala sem na svojega štiriletnega sina Matthew-a. Bila sem jezna. Opazila sem njegov izgubljeni izraz na obrazu in naenkrat spoznala, da misli, da sem jezna nanj in ne za to, kar je naredil. Vedela sem, da ga moram odvrniti od tega mišljenja, zato sem rekla: 'Jezna sem, ampak te imam še vedno rada.' Sin je rekel samo: 'Kaj res?' in takoj je bil boljše volje.«

Vzajemno občutenje pomeni, da bolj kot ste pozorni na otrokove občutke, bolj vas bo otrok pričel čutiti.

 

Kako povezujoče starševstvo pomaga otroku?

Takšna povezanost pomaga pri izboljšanju otrokovega vedenja, saj, na primer, otroci navezani na starše manj jokajo, so bolj umirjeni, se ne dolgočasijo, niso tako odvisni in manj »cvilijo«. Razlog: otrok, ki se dobro počuti, se lepo obnaša.

Hkrati povezujoče starševstvo spodbuja razvoj, saj imajo manj jokavi otroci več časa za rast in učenje. Vse to razvija inteligenco. Raziskave so pokazale, da je najboljša spodbuda za razvoj možganov, kakovostna povezanost med starši in dojenčki ter odziv skrbnega okolja na dojenčkove potrebe.

 

PREBERITE TUDI: Kje delamo napake pri vzgoji?


Kako otroku »vsiliti« red?

»Strogo idejo urnika je bolje nadomestiti s prilagodljivim konceptom stabilnosti ali celo bolj svobodno izkušnjo, ki jo opisujemo z besedo harmonija. Bolj ko boste poslušali in se odzvali na potrebe svojega otroka, lažje boste sprejeli način, ki bo ustrezal obema,« svetuje William Sears.

 

Boste kot mama utrujeni od nenehne pozornosti, ki jo namenjate otroku?

Mame potrebujejo odmor. Zato je pomembno sodelovanje očeta v starševstvu. Sicer pa povezane matere opisujejo svoja občutenja tako, da govorijo o veliki intimnosti, dobrih vibracijah, ko so z otrokom oziroma o popolni izpolnitvi.

 

Svojega dojenčka ne dojim in ne spim z njim – sem zato slaba mama?

Ne, to nikakor ne pomeni, da ste slaba mama. Zbliževanje z otrokom je postopen, dolgotrajen proces. Številne različne interakcije z otrokom vodijo do močne vezi med njim in starši. Dojenje in skupno spanje ista edina pogoja, saj lahko dojenje ovirajo zdravstveni razlogi, nekaterim staršem in njihovim otrokom pa ni treba spati skupaj, da bi bili povezani

 

VIR: Lolamagazin.com na Ringeraja.rs

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
15
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
12
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
10
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
10



Anitin sklad: dobrodelni sklad Anite Ogulin
Novo ustanovljen sklad, ki je ustanovljen z namenom hitre pomoči ljudem v najglobjih stiskah.
Kako pripraviti domače zeliščno mazilo?
Kako v domači kuhinji izdelati zeliščno mazilo, smo preverili na praktični delavnici z Jožico Bajc Pivec, ki nam je tudi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?