|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kje delamo napake pri vzgoji?

M. T., 3.3.2024
Šele ko naš otrok odraste, vidimo, kjer smo se pri vzgoji ušteli in naredili napako. Preverite, katere napake starši najpogosteje naredimo, da boste lahko vsaj katero izmed teh pravočasno popravili.

image
Otroka učite samostojnosti ves čas. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Kako lahko pričakujemo, da bo otrok samostojen, če pa mama vse počne namesto njega? Ga obleče za v vrtec, potem ga v vrtcu sleče in oblači, v osnovni šoli mu pripravi šolsko torbo, kasneje pa kupuje učbenike in zvezke. Če so v hiši še dedek in babica, otrok praktično ne počne ničesar v gospodinjstvu, niti v trgovino po kruh mu ni treba. Ko otrok zraste v moža ali mlado damo, pa se čudimo, da je otrok po cele dneve doma, ampak ne zna niti krompirja olupiti, niti umazanega perila pospraviti v koš. Preden se tudi sami zalotite, da boste za lenobo krivili svojega otroka, si poglejte svoje lastno obnašanje. Psihologi trdijo, da smo za to, da naši potomci ne zmorejo in ne znajo nobene stvari, kriv prav mi, starši.


"Pusti smetišnico! Se boš umazal!"

S prvo umazanijo se otrok sooči že pri dveh, treh letih, ko začne v vsem posnemati odrasle. Prijemlje smetišnico in metlo, ali gobico za pomivanje posode, ali krpo v kopalnici ... In istočasno posluša: "Ne tikaj, umazal se boš, polomil boš, padlo ti bo ...!" 

Za to ni potrebe.  Dovolite otroku, da vam pri hišnih opravilih pomaga. Seveda, v tej starosti nikakor pri tem ne puščajte otroka samega, lahko pa mu dovolite, da opere posodo. Vseeno pri tem bodite pozorni, da otrok ne pade, da se mu kaj ne razlije ali razbije in stojite poleg korita, da se ne opeče z vrelo vodo ali poreže, ko mu bo po nesreči padel krožnik, kar se lahko zgodi komurkoli.

V zgodnji dobi odraščanja otroci obožujejo, če lahko počnejo stvari, ki jih počnejo odrasli, staršem pa to dopušča, da otroka naučijo vsakodnevnih opravil po hiši. Dobro je, da otroku kupite malo metlo in ga naučite, kako naj počisti drobtinice izpod mize po zajtrku ali kako naj zloži posodo v pomivalni stroj po kosilu. Otrok je namreč že pri starosti dveh let sposoben, da se tega loti, zato mu to dovolite. Prav tako lahko sam pospravi igrače, zloži svoja oblačila, z vašo pomočjo pa se bo tudi naučil, kako naj se obleče in kako naj se sleče.

 

PREBERITE TUDI: Je to razvajenost ali kaj drugega?


"Jaz te bom oblekla, tako bo hitreje!"

Učenje samostojnosti je dolg postopek. Staršem je pogosto lažje, če stvari naredijo kar sami namesto otroka. Na primer, ko se nam zjutraj mudi v službo, res nimamo časa čakati še, da si naš malček s svojimi nerodnimi malimi prstki zapne vse gumbe. Če mu bomo dovolili, da si samo opere nogavičke, jih bomo morali dodatno oprati tudi sami. Kljub temu obstaja rešitev. Vstanite nekaj minutk prej in se prej začnite oblačiti. Pripravite oblačila, ki jih lahko otrok obleče prek glave in so brez gumbov, nogavičke operite skupaj in ko pere posodo, mu nadenite predpasnik.


"Ti si še premajhen!"

Ni pravil, kdaj naj bi otrok določene stvari obvladal sam. Kljub temu se nekatere faze razvoja pri vseh otrocih zgodijo približno v istem obdobju. Tako se s petimi leti večina otrok zna obleči brez pomoči, okrog četrtega razreda pa so dovolj samostojni, da pridejo sami iz šole. Zelo pomembno je, da otroku dovolite, da se osamosvoji. Če tega ne boste storili, ima lahko težave s socializacijo. Če otrok ne zna komunicirati z odraslimi, da najde pot do kina ali prečka cesto, je to večji problem od tega, da ne zna zavezati pentlje na čevljih.

 

PREBERITE TUDI: Ko otrok postane središče sveta

 

Učimo se, kako biti odrasli

Samostojnost je predvsem odgovornost, trdijo psihologi. Ko otroka učimo samostojnosti, ga učimo kako naj nosi odgovornost za svoje stvari in dejanja. Mogoče ne bo vsega obvladal naenkrat, zagotovo bo naredil kakšno napako ali več njih, zamudil ali pa mu ne bo uspelo - to je neizbežen del odraščanja in dozorevanja.


Kaj lahko storimo starši?

- Napišite okviren seznam, katera opravila lahko opravi otrok. Če se težko odločite, kaj naj bo na seznamu, poglejte naokrog, kaj že lahko počnejo njegovi vrstniki.

- Ne kopirajte vsega kar počnejo drugi starši. Vsak otrok je drugačen, vsak otrok ima svoj tempo razvoja in vsaka družina ima svoje navade in običaje.

- Priporočljivo je, da nekatere samostojne "akcije" otrok počne skupaj s svojimi prijatelji. Na primer, naj gre s prijateljem ali prijateljico na jezikovne urice ali v glasbeno šolo, ne da ga tja spremlja dedek.

- Ne pozabite, da z večanjem števila obveznosti, povečate tudi otrokove pravice. Kako mu boste sicer dokazali, da je postal bolj samostojen?

- Vsakemu koraku k samostojnosti mora slediti tudi lekcija o varnosti. Posodo peremo tako, da nič ne razbijemo, cesto prečkamo samo, ko je na semaforju zelena luč in samo na prehodu za pešce in tako naprej.


VIR: Ringeraja.rs

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
5
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
4
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
4



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?