|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čas dojenja

P.L., 6.3.2013
Pred porodom si mamica morda predstavlja, da bo dojenje steklo brez težav, da bo dojenček jedel vsake tri ure … a vedno ni tako. Preberite si nekaj nasvetov.

image
Dojenje je zaposlitev za poln delovni čas.
/11


Dojenje je zaposlitev za poln delovni čas. Včasih traja nekoliko dlje, da se vzpostavi urnik hranjenja. In niso vsi dojenčki lačni na tri ure. Nekateri zahtevajo dojko bolj pogosto.

Če ste se odločili, da boste dojili, potem bo prvi podoj, če bo potekalo vse tako, kot mora, bil že nekaj minut po rojstvu vašega dojenčka. Prvo hranjenje bo sicer kratko, svojega novorojenčka boste nahranili iz obeh dojk. Iz vsake bo vlekel po nekaj minut, v njih se že pred porodom začne nabirati mlezivo, ki je za malega dojenčka zelo pomembno.

Ko boste z dojenčkom v porodnišnici, vam bodo najverjetneje svetovali, da svojega novorojenčka pristavljajte k prsim, kadar bo jokal, ne glede na čas.

Obroki na začetku trajajo navadno okrog deset minut, sledijo si na vsaki dve uri (ali še pogosteje). Dojenje tako lahko na začetku vzame ves čas. Od jutra do večera se bo vse vrtelo okrog dojenčka, previjanja in dojenja. A nikar ne obupajte, red se bo kmalu vzpostavil, le vztrajni morate biti. Večina dojenčkov namreč kaj kmalu število obrokov zmanjša na šest ali sedem dnevno, ti pa se čez čas zmanjšajo tudi na pet.

 

A kljub temu danes ne velja več, da je dojenčka potrebno hraniti vsake tri do štiri ure in nič prej. To je veljalo nekoč, tak ritem so imeli dojenčki v 19. stoletju v sirotišnicah. Samo na tak način so namreč lahko poskrbeli za vse. Danes, k sreči, to ne velja več, noben dojenček nima vedno, ob istem času enakega teka in vsak jok ne pomeni lakote.

Zato velja, da je najbolj pravilno hranjenje po potrebi. Nekateri dojenčki so lačni prej, drugi kasneje. Pomembno je, da lepo napredujejo, da njihova teža raste, da je plenička vsak dan polulana in da je otrok zadovoljen. To je znak, da je mleka dovolj.

Nekateri dojenčki, četudi dojeni, kmalu začnejo spati vso noč, kar pomeni tudi po osem do deset ur spanja v kosu. Taki dojenčki potem nočne obroke nadomestijo čez dan. Nekateri pa se dojijo ponoči tako rekoč med spanjem.

Nekateri so hitri jedci, nahranijo se že v dobrih desetih minutah, spet drugi potrebujejo za obrok 45 minut. Kakšen je vaš dojenček, koliko obrokov potrebuje, boste ugotovili kmalu.

 

Kljub temu, da je porodniška namenjena negi in skrbi za malega dojenčka in da je prav, da se (vsaj na začetku) vse vrti okrog njega, pa nikar ne pozabite nase in na svoje potrebe. Počivajte, jejte zdravo hrano in popijte dovolj tekočine. In ne pozabite: če je mamica zadovoljna in nasmejana, bo tak tudi dojenček.

 

Če imate vprašanje o dojenju, ga lahko zastavite svetovalkam za dojenje. Našli jih boste TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena: 20 najpopularnejših herojsk...
Preverite izbor 20 najpopularnejših herojskih imen za male superjunake in superjunakinje. Ob vsakem imenu boste našli tu...
21
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
9
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
6
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
video
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?