|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenje proti rotavirusnim okužbam

Helena Mlakar, 8.11.2010
Rotavirusi povzročajo hude driske pri dojenčkih in majhnih otrocih. Okužba lahko povzroči dehidracijo, zaradi katere se lahko otrok znajde celo v življenjski nevarnosti.

image
/11


Proti rotavirusnim okužbam sta pri nas na voljo dve cepivi. Kdo se lahko cepi in zakaj je cepivo samoplačniško, smo vprašali Mitjo Vrdelja iz Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.


Ali obstaja cepivo proti rotavirusu?

Proti okužbi z rotavirusi sta na voljo dve cepivi. Po cepljenju imunski sistem (obrambni mehanizem telesa) ustvari protitelesa proti številnim tipom rotavirusov, ki najpogosteje povzročajo drisko. Protitelesa ščitijo le pred boleznijo, ki jo povzročajo ti tipi virusov in ne ščitijo pred drugimi povzročitelji bruhanja in driske.


Kdo se lahko cepi? Koliko odmerkov potrebuje?

Cepivo proti okužbi z rotavirusi se vkapa v usta in ne daje z injekcijo. Potrebna sta dva oziroma trije odmerki, med katerimi morajo miniti vsaj štirje tedni. Otrok lahko prejme prvi odmerek cepiva, ko je star šest tednov ali več, s cepljenjem pa je potrebno zaključiti do šestega meseca starosti. Po cepljenju se cepilni virus lahko izloča z blatom cepljenega otroka, še posebej okrog sedmega dne po cepljenju. Osebe, ki skrbijo za otroka, ki je bil pred kratkim cepljen, morajo skrbeti za higieno in si po vsakem previjanju skrbno umiti roke.


Je cepivo samoplačniško in zakaj?

V Sloveniji trenutno poteka samoplačniško cepljenje. Da se določeno cepljenje uvrsti v rutinski program cepljenja za otroke pri treh mesecih starosti, je potrebno opraviti analize stroškovne učinkovitosti. Rezultati tujih raziskav kažejo, da ima cepljenje pomembno vlogo pri zmanjšanju bremena rotavirusnih okužb pri dojenčkih, da zmanjša število obiskov na primarnem nivoju in zmanjša potrebo po hospitalizaciji ter s tem zniža stroške zdravstvene oskrbe in socialno breme. Vseeno pa neposreden prenos izsledkov tujih študij stroškovne učinkovitosti v naš prostor ni možen, zato bi bilo potrebno, pred vključitvijo cepljenja v rutinski program cepljenja, izdelati lastno oceno stroškovne učinkovitosti. Za zdaj te analize še ni.


O tem, kaj so rotavirusi, smo na našem portalu že pisali. Preberite si članek.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
4



Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?