|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Decembra nobenih šolskih domačih nalog

Helena Primic, 2.12.2022
Slovenske šole bi se lahko zgledovale po osnovni šoli na Irskem, ki je otrokom decembra "odpisala" šolske domače naloge in jih raje spodbudila k vsakodnevnim majhnim, toda prijaznim dejanjem.

image
Ponedeljki so namenjeni za stik in komunikacijo s starejšimi. (Freepik.com)
/11


Čeprav na prvi hip morda nelogični, pa vendar statistično pomembni dokazi kažejo, da šolske domače naloge otrokom ne prinesejo kaj veliko dodatnega znanja, predvsem pa jim kradejo dragocen čas po šoli, ki bi ga lahko preživeli z družino, domače naloge še vedno ostajajo stalnica tudi v slovenskih šolah.

In četudi smo morda še vedno daleč od dneva, ko bo slovenski šolski sistem povsem ukinil to šolsko klasiko utrjevanja znanja, bi se pa vsaj decembra lahko zgledoval po irski šoli Gaelscoil Mhichil Ui Choileain, Clonakilty.


Od prijaznosti do starejših do prijaznosti do samega sebe

V tej irski osnovni šoli so se namreč pred tremi leti odločili, da decembra povsem ukinejo šolske domače naloge in šolarjem namesto njih od ponedeljka do četrtka naložijo nekoliko drugačne naloge.

Ob ponedeljkih morajo učenci poiskati in komunicirati s starejšo osebo.

Torki v decembru so namenjeni temu, da svoji družini nekoliko olajšajo družinsko življenje tako, da prevzamejo eno gospodinjsko nalogo ali pomagajo brez da bi jih kdo od družinskih članov zaprosil za pomoč.

Srede so priložnost za prijaznost oziroma prijazno dejanje katere koli sorte, medtem ko jih v četrtek spodbujajo, da naredijo nekaj prijaznega za same sebe, da torej zavestno poskrbijo za lastno psihično in čustveno dobrobit.


PREBERITE TUDI: Kako pomagati družinam v stiski?


Vsak je lahko prijazen, saj je prijaznost brezplačna

Šolarjem je naročeno, da si vodijo svoj Dnevnik prijaznosti, kamor si zapisujejo svoja prijazna in dobra decembrska dela. Šola je prav tako ustvarila Škatlo prijaznosti, kamor lahko učenci zapisujejo svoja pozitivna opažanja in misli, s katerimi spodbujajo sošolce k prijaznosti. Ob petkih tako naključno izberejo eno prijazno misel, ki jo na glas preberejo pred celo šolo.


Poleg individualne prijaznosti pa vsak razred sodeluje tudi v razrednem dejanju prijaznosti za družbo, ki ga učenci izberejo kot ekipa.

"Naše učence spodbujamo, da se spomnijo na pravi pomen Božiča, ki je v prijaznosti in dajanju. Ob potrošniškem in materialističnem aspektu Božiča namreč pogosto spregledamo, za kaj ob Božiču zares gre - za dobro voljo. Žal niso vsi v stanju, da bi lahko tako pozitivno doživljali božične praznike, saj so morda osamljeni ali žalostni, nekateri hrepenijo po tem, česar nimajo, drugi pa enostavno ne uživajo v prazničnih aktivnostih. Toda nikogar ni na tem svetu, ki mu ne bi koristilo prijazno dejanje. In veselje prijaznosti nas ne stane prav nič," je na Facebooku povedal ravnatelj Ide Ni Mhuiri. 


PREBERITE TUDI: Ringarajin klepet - Dajanje me je od nekdaj najbolj osrečevalo


Biti prijazen je veliko bolj pomembno kot biti pameten!

Kot se na portalu Upworthy.com sprašuje Annie Reneau, avtorica članka o tem izjemnem dejanju irske šole, ali ne bi bilo lepo, če bi to počele vse šole na svetu? In to prav vse dni v šolskem letu in ne le med decembrskimi prazniki?

Kaj bi se zgodilo z družbo, če bi se v šoli ravno tako kot na priprave na ocenjevanja in šolska testiranja usmerili na razvoj pozitivnih družbenih vrednot? In če bi vsaka šola sledila načelu Biti prijazen je veliko bolj pomembno kot biti pameten

Največje težave človeštva, družbe in planeta Zemlje, ki jih bodo reševali današnji učenci osnovnih šol, niso namreč nastali zaradi pomanjkanja inteligence in znanja, temveč zaradi velikega manka pomembne etične vrednote povezanosti, zaradi katere čutimo potrebo, da poskrbimo drug za drugega. Četudi ne živimo v isti družini, vasi ali mestu, ne hodimo na isto šolo in nismo iz iste države.

"Naše sporočilo otrokom je zelo preprosto: Vsak je lahko razlog, da se bo danes nekdo nasmejal in prav vsak lahko pomaga ustvariti boljši svet zase in za druge," je zapisala irska šola na svoji Facebook strani.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
7
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...
6



Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?