|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

NAREDI SAM: Družabne in miselne igre za vso družino

Lucija Šuštar, Escapebox.si, 24.3.2020
Napeti časi zahtevajo igrive rešitve. Biti (samo) doma prej ali slej zagotovo postane rahlo dolgočasno ali vsaj enolično. Prosti čas lahko zato izkoristite za družabne igre, ki jih naredite sami, kar iz odpadne embalaže.

image
Ideje za družinske družabne igre, ki jih lahko izdelate sami.
/11


Preganjanje dolgčasa na zabaven in igriv način je glavna misija na portalu Escapebox.si, zato smo pobrskali po našem arhivu, spominu in malo po spletu. Pripravili smo seznam iger, ki jih lahko naredite doma — sami, skupaj s partnerjem oziroma partnerko ali z otroki.

Poleg tega so tako preproste, da jih je mogoče izdelati iz predmetov, ki jih zagotovo že imate doma. Da ne bi kupovali nove plastike ali papirja, lahko uporabite tudi čisto odpadno embalažo. 

Da bo delo še lažje, smo pri posameznih igrah uredili tudi vse potrebno za tisk PDF-jev.

 

Večina stvari, ki jih boste potrebovali:

- selotejp (širok in/ali tanek),

- lepilo za papir,

- barvice/flomastre/tempera barve,

- olfa nož,

- elastike,

- pištola na vroče lepilo,

- embalaža/karton/papir,

in še kakšno malenkost.

Spodaj najdete 11 idej in navodil za igre, s katerimi bo naslednjih nekaj dni v krogu domačih še toliko bolj ustvarjalnih in seveda zabavnih.


1. Zajček dolgoušček: vrzi kocko, nariši smešnega zajčka

Igra risanja, s katero se bodo otroci v nekaj preprostih in zabavnih korakih naučili narisati zajčka – in to ne na en, temveč vrsto različnih načinov. Tudi, če se jim to zdi še tako nemogoče.

Na povezavi spodaj najdeš tabelo, v kateri se nahaja nabor različnih oči, smrčkov, ušes ipd. Tabelo natisneš, svojim najmlajšim pa priskrbiš barvice, bel papir in kocko. En po en naj mečejo kocko – vsak od njih mora priti na vrsto sedemkrat, tolikokrat, kot je v tabeli elementov zajčkovega obraza. Prvi na vrsti dobi s prvim metom kocke številko oziroma obliko zajčkovih ličk. V drugem krogu sledi oblika obraza, potem nosek in vse dokler ni zajček končan. Pozor, niti dva zajčka ne bosta enaka!


>>> Prenesi, natisni in igro Zajček dolgoušček naredi sam.

 

Družinska igra Nariši zajčka dolgouščka

Narišite zajčka na sto in en način (Foto: Escapebox.si)


2. Ne zbudi morskega psa: igra spomina z elementom presenečenja

Družabna igra je na prvi pogled morda podobna Igri spomina, v resnici pa gre za tekmo, kdo prvi najde par rumenih ribic. Vse kar potrebujete, je nekaj kartona in print vzorca, ki ga najdete TUKAJ.

Posamezen potiskan papir nalepite na karton (sprednjo in zadnjo stran), nato pa ga razrežite na označene kvadratke – ploščice. Igra je pripravljena!

 

>>> Prenesi, natisni in igro Ne zbudi morskega psa naredi sam.

 

Kako se igramo? Ploščice obrnite z ribicami navzdol, jih premešajte in razporedite, tako kot se razporeja Igra spomina. Enako kot pri omenjeni igri, igralec, ki začne, obrne dve ploščici. Če najde dve modri ribi, par vzame k sebi. Toda pozor! Tisti, ki obrne morskega psa, mora en krog preskočiti. Zmaga tisti, ki prvi najde par rumenih ribic.

 

družabna igra ne zbudi morskega psa

Prenesi PDF, natisni, zagotovi si super pomočnike, izreži in prilepi na karton, kapa ploščo, lepenko … IGRAJ! (Foto: Escapebox.si)

 

3. Lego tri v vrsto

Tri v vrsto je igra za dva, ki se jo vsaj enkrat v življenju igral vsak. Da bi lahko z njo zabavali tudi svoje najmlajše, jo naredite iz lego kock. Na podlago iz ploščatih enovrstičnih kock narediš mrežo. Vsak igralec ima svojo barvo navadnih kvadratnih kock. Tisti, ki mu prvemu uspe postaviti tri v vrsto, je zmagovalec.

 

igra tri v vrsto

VIR: https://mamapapabubba.com/

 

4. Lego namizna igra

Namizna igra, ob kateri bodo otroci urili svoje poznavanje številk, barv, obenem pa bodo morali uporabiti tudi svojo ustvarjalnost.

Na povezavi spodaj najdete PDF pripravljen za tisk, v katerem se nahajajo igralna plošča in navodila. Vse, kar še potrebujete so: kocka, lego človečki in kup lego kock. Vsak igralec si izbere svojega človečka, ki ga po igri vodi z meti kocke. Konec igre si lahko priredite po svoje; lahko je klasičen (prvi na cilju je zmagovalec), lahko pa ga popestrite še z različnimi izzivi.

 

>>> Prenesi, natisni in Lego namizno igro naredi sam.

 

Pravila igre

Potrebujete toliko lego človečkov, kot je igralcev. Človečki bodo bolje stali, če jih pritrdite na kocko.

- Blizu igralne površine naredi KUP kock, lahko so v škatli.

- Za začetek vsak dobi 20 kock,

- 20 kock daj na še GRADBIŠČE.

- Tisti, ki igro začne, vrže kocko in se premakne za toliko mest, kot piše na kocki.

- Po vrstnem redu sledijo še ostali igralci.

- Sledite navodilom v kvadratkih, na katerih se znajdete.

- Konec je odprt, lahko zmaga tisti, ki prvi pride na cilj in pobere vse kocke z gradbišča, lahko pa zaključek obarvate še s spodnjimi izzivi.

 

družabna igra lego

Sestavi ekipo, razporedi Lego kocke … IGRAJ! (Foto: Escapebox.si)

 

Namig za popestritev igre

Vsak igralec naj prešteje svoje kocke – vaja štetja. Zna kdo izračunati, kakšna je vsota vseh kock, ki so jih dobili igralci?

Izziv: Kaj lahko vsak iz svojih kock sestavi v treh minutah?

Izziv sodelovanja: Kaj lahko vsi igralci skupaj sestavijo iz vseh kock, ki so si jih priigrali.

 

5. Lov na skriti zaklad: DIY Treasure Hunt

Igra, ob kateri bodo morali otroci napeti svoje možgančke – to jim zagotovo ne bo težava, saj jih na koncu čaka nagrada. No, skriti zaklad.

 

Glavno nagrado skrijete, potem pa po različnih mestih v hiši pustite sporočilca z namigi – sporočilca naj peljejo en do drugega, dokler zadnje ne razkrije lokacije skritega zaklada.

Kot zaklad lahko skriješ še eno, novo igro, ki jo boste skupaj igrali, za še slajšo najdbo pa naj se ob njej skriva tudi kakšna čokoladica.

Seveda, je mogoče tovrstno igro prirediti tudi za odrasle.

 

>>> Prenesi in natisni PDF in naredi sam igro Lov na zaklad.

 

6. Lovci na drobnarijo

Podobno kot pri Lovu na skriti zaklad, lahko igro Lovci na drobnarijo priredite po svoje, tudi starosti svojih otrok primerno. Naredite seznam stvari, ki jih mora otrok najti – pri mlajših otrocih, lahko za urjenje možgančkov tem predmetom dodate denimo še barve in števila. Ko otrok zbere vse predmete, si zasluži nagrado. Če igra več otrok, je zmagovalec tisti, ki vse predmete najde prvi.


>>> Naredi sam igro Lovci na drobnarije


7. Poskočna kocka

Ko otroci nimajo kje porabiti svoje odvečne energije, je treba to čim hitreje usmeriti v nekaj produktivnega. In da ne bomo pisali samo o zabavnih oziroma poučnih družabnih igrah, imamo še nekaj za otrokovo fizično aktivnost. V priponki se nahaja vzorec kocke, na kateri se nahajajo različne vaje.

Natisnite, sestavite, met kocke pa bo vam in vašim otrokom povedal, katero vajo morate narediti.


>>> Natisni kocko in naredi sam igro Poskočno kocko


8. Hišni ristanc

Ristanc, zimzelena igra, ki jo večina nas pozna z ulice, mogoče pa jo je prirediti tudi za notranjo zabavo. Namesto, da bi posamezni kvadrat na tla narisali s kredo, lahko na tla z lepilnim trakom nalepite oštevilčen list papirja. Pozor: da ne bo komu spodrsnilo, mora biti papir res dobro fiksiran! Namesto s papirjem, lahko igralno površino izrišete tudi s pomočjo lepilnega maskirnega traku, ki se ga da po končani igri brez težav odstraniti. Ko je igralna površina pripravljena, najdete še kamenčke oziroma nekaj za metanje. Potem določite vrstni red igralcev.

 

Pa se igrajmo! Vsak, ko pride na vrsto, kamenček vrže v sredino prvega polja, ko kamenček obleži v njem, odtanca ponj in spet nazaj pred ristanc. Igralec igra, dokler ne naredi “fuča”; to se zgodi, če stopi na ali čez ristančevo črto oziroma prek nje iz polja ven. Če je igralec “fuč” se umakne naslednjemu v vrsti, njegov kamen pa obleži v polju pred tistim s “fučem”.

 družabna igra ristanc

V enojno polje skačemo z eno nogo v dvojno pa z obema istočasno. Pri obratu se obrnemo v skoku. Pomembno je to, da nikoli ne skočimo na črto. (Foto: Escapebox.si)

  

9. Leti, leti papirnato letalo

Preprosta igra ima dve fazi; v prvi svoje najmlajše naučite izdelave papirnatih letal, v drugi pa vsi skupaj tekmujete čigavo letalo leti najdlje. Da bo točkovanje lažje, na tla z lepilnim maskirnim trakom označite pristajalno stezo, glede na dolžino leta pa še primerne točke.

 

>>> Poglejte si video, kako narediti papirnato letalo.

 

10. Analogni Angry Birds

Video igra, ki je zaradi svoje preprostosti in duhovite animacije postala ena najbolj priljubljenih iger prejšnjega desetletja. Obstaja vrsta njenih različic, prirejena je bila v film, brez večjih težav, pa si lahko sami doma naredite celo njeno analogno različico. Pujsi, pazite se!

 

Navodila za izdelavo najdeš v spodnjem videu.

  

11. Igra spomina

Zimzelena igra, ki jo lahko igrajo tako odrasli kot otroci. Narobe obrnjene ploščice s slikicami – igralci en po en odkrivajo po dve ploščici naenkrat. Tisti, ki na koncu zbere največ parov, zmaga.

Vse kar je treba, je natisniti simbole na povezavi spodaj, print nalepiti na karton/kapa ploščo/lepenko, razrezati ploščice in takole ... zabavajte se! 

>>> Prenesi, natisni in Igro Spomina naredi sam.


V blogu na Escapebox.si boste naši še 9 super predlogov družabnih iger za odrasle oziroma iger ob katerih se lahko zabavate veliki in mali, ena bonus igrica pa je namenjena vašim hišnim ljubljenčkom. Zdaj pa hitro v akcijo in ... igrajte se so onemoglosti! ;)


VIR: Escapebox.si


Igrificirane rešitve, razvoj promocijskih namiznih iger, VR doživetij in ostalih rešitev, kjer želite svoje uporabnike ali zaposlene vključiti v svoje procese bolj zabavno, kreativno in igrivo, poiščite na spletni strani podjetja Escapebox.

Veseli bomo vašega pozdrava na info@escapebox.si  ali obiska naše spletne strani www.escapebox.si.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
5
Otrok in nasilje v medijih
Nasilje ni samo fizično nasilje, še globlje v dušo in telo prodre groba beseda, grafična podoba nasilja, vzdušje nevzdrž...
4
Je vaš otrok samostojen?
Že majhni dojenčki razvijajo sposobnost, da se lahko igrajo in zamotijo sami. Takšno samostojnost v igri je potrebno spo...
4
Intervju z Damjano Bakarič
Damjana Bakarič je mama samohranilka in pravi, da mora otrok vedeti, da se starša ne sovražita.
4



Zaključil se je 16. ljubljanski festival B...
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekal...
Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?