|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Beremo: Družinsko življenje po konceptu LAGOM

Helena Primic, 16.4.2019
Preverite, kaj je fika, fredagsmys, lattepappor, fritids, pyttipanna, kulturtant, loppis, motion, husvagnssemester in köpstopp. Vsekakor koncepti, ki lahko obogatijo vaše družinsko življenje!

image
Švedski očetje so pri vzgoji enako angažirani kot mame.
/11


Švedska spada ne le med najsrečnejše države na svetu, temveč tudi države, kjer vladajo zavidanja vreden socialni sistem in zelo velikodušni pogoji za družine. 

Je socialno dobro razvita državna ureditev edina sestavina recepta, zaradi katerega so švedske družine med najsrečnejšimi družinami na svetu?


Lagom

Lagom

Če švedske družine pogledamo pobliže, hitro ugotovimo, da imajo poleg državne podpore še nekaj skupnega - vse sledijo konceptu lagom. Gre za koncept, ko je nečesa ravno prav ali ravno dovolj, ne preveč in ne premalo.

Kot lahko preberemo v simpatičnem priročniku, ki je izšel pri Mladinski knjigi, LAGOM - švedska umetnost uravnotežena življenja, lagom pomeni to, da kupiš praktičen avto, tudi če ni najprivlančnejši. Da poslikaš eno samo steno v sobi, druge pa pustiš bele, ker bi bilo poslikati vse enostavno preveč. Da si naneseš živordečo šminko, preostala ličila pa omejiš na minimum. Da si naročiš hamburger, vendar brez ocvrtega krompirčka, ker je zmernost vrlina. Pa tudi, da pripraviš večerjo iz ostankov, ker je greh metati hran stran.

V sodobni potrošniško pohlepni družbi je to vsekakor načelo, ki ga je dobro uvesti v družinsko vsadanje življenje, saj je že Platon ugotavljal, da je sreča v zmernosti oziroma ravno pravi meri vsega. 

"Lahko rečemo, da je lagom trend, primeren za ta čas. Večina ljudi živi stresno, predolgo bulji v ekrane, poje preveč strupov, obžaluje, da nima dovolj dragocenega časa za otroke in stare starše. Ves planet kriči po ravnotežju. Vemo, da izgubljamo naravne vire in da moramo zmanjšati količino odpadkov. Zakaj bi pretiravali, če vemo, koliko je 'ravno prav'?," se sprašuje avtorica Linnea Dunne, Švedinja, ki se je preselila v Dublin in kmalu ugotovila, da pogreša življenje v slogu lagoma.


10 zanimivosti življenja po konceptu lagom

Za lažjo predstavo, kaj pomeni živeti v slogu lagoma, smo zbrali deset zanimivosti, ki vas bodo gotovo pritegnile:

1) Fika. Švedi so v službi poleg odmora za kosilo upravičeni tudi do 15-minutnega odmora za kavo (fika) tako zjutraj kot vsako popoldne. K obvezni filter kavi (ki jo lahko seveda zamenjate za čaj) si Švedi običajno postrežejo z domačim pecivom.

2) Fredagsmys. Podobno kot danski hygge je švedski fredagsmys (fredag ali petek in mys ali udobje) preplet petkovega vzdušja in druženja z najdražjimi, torej družino in/ali prijatelji. Ob dobri hrani in prijetnem vzdušju seveda. 

3) Lattepappor. Švedska je prva država, ki je materinski porodniški dopust preoblikovala v starševski dopust, ki tudi očete spodbuja k enako aktivnemu starševstvu. Tako lahko na ulicah srečate veliko lattepappor-jev - očetov, ki z eno roko potiskajo voziček, v drugi pa nosijo lonček kave.

4) Fritids. Švedi se zelo dobro zavedajo pomena prostega časa, ki ga morajo imeti tako starši kot otroci. Varstvo po pouku zato ni strukturirano in zapolnjeno s številnimi aktivnostmi, temveč se imenuje fritids - dobesedno prosti čas, ki naj ga otrok preživi tako kot on želi. In enako velja za starše: treba si je vzeti čas samo zase, kar Švedi zelo dobro obvladajo. In to brez občutkov krivde, saj vedo, da je to dobro za družino in družbo.

5) Pyttipanna. Družine smo pogosto v pomanjkanju časa, za kar so Švedi odkrili odlično rešitev - pyttipanno. Gre za novo jed iz ostankov hrane. Vzamemo krompir, mesne kroglice, korenček, klobase ali kar pač imamo v hladilniku, vse na drobno nasekljamo, potem pa ocvremo na maslu in čez zvrnemo ocvrto jajce ali peso.

6) Kulturtant. Na tisoče Švedinj sledi slogu kulturtant (ohlapen prevod je 'kulturna dama'), ki ga sestavljajo živahne barve, ki se navdihujejo v naravi, lan in drugi naravni materiali ter več plasti ohlapnega materiala. Temu dodamo črtaste nogavice v slogu Pike Nogavičke, šale, velike prstane in obeske ter čevlje ali škornje ekoloških znamk. Gre za moden slog, ki daje prednost udobju in ekološki miselnosti, hkrati pa se ne odreka modni svobodi izražanja.

7) Loppis. Na Švedskem je varčnost vrlina, zato s ponosom stare kose reciklirajo in se odpravijo na boljši trg. Toda za Švede je obisk bolšjega trga ali loppis nekaj povsem drugega kot pri nas - ob koncu tedna se nadihajo svežega podeželskega zraka, se podružijo s prijatelji in si morda privoščijo nakup kakšnega starega izdelka. Najti zanimiv in dragocen predmet med zaprašeno ropotijo zahteva čas in potrpljenje, kar je seveda spet izraz lagoma.

8) Motion. Če se Švedu zgodi, da se avtobus pokvari dve postaji pred tem, ko je hotek izstopiti, bo rekel, da ni nič hudega, saj je tako dobil čas za malo motiona. Če ste začeli hoditi na polurne sprehode pred službo, sicer ne telovadite, vsekakor pa se gibljete. In prav to je motion - zdravo gibanje, pri katerem se nam nekoliko pospeši utrip, morda se celo malo preznojimo, vendar ne toliko kot pri teku ali aktivni vadbi. No, to je vadba v slogu lagoma.  

9) Husvagnssemster. Namesto, da sedete na letalo in se odpravite v Grčijo ali na Tajsko, se v stilu lagoma odpravite na počitnice v prikolici ali husvagnssemester. Odpravite se po podeželskih cestah, privoščite si kopanje v jezeru, se ustavite ob starem kiosku, kjer prodajajo sladoled in seveda ne pozabite na ogromno količino narave. Seveda ne pozabite s sabo odnesti vseh smeti, saj je lagom vedno ekološki.

10) Köpstopp. Odločitev za köpstopp pomeni, da nekaj časa ne bomo kupili ničesar. Dobro vemo, da pogosto veliko stvari, ki jih kupimo, v resnici sploh ne potrebujemo oziroma lahko brez njih povsem brez težav (pre)živimo. Nekatere švedske družine se tako vsake toliko odločijo, da razen hrane recimo ves mesec ne bodo kupovale ničesar. Na ta način prihranijo denar in so tudi prijazni do okolja, hkrati pa se vsaj za nekaj časa osvobodijo sodobnega potrošništva. 

 

Več o knjigi LAGOM - švedska umetnost uravnotežena življenja najdete na tej povezavi.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
131
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
74
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
18
NORSAN OMEGA-3 KIDS – najboljše za naše na...
Čeprav je o dragocenih prednostih in koristih morskih Omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA znanega že veliko jih še vedno...
5



5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
7 lastnosti marčevskih otrok
Otroci rojeni marca radi osrečujejo, letajo visoko in kot dojenčki velikokrat držijo mamice budne ponoči. 7 lastnosti, k...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?