|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V katerih porodnišnicah je mogoča prisotnost dveh spremljevalcev?

M. T., 10.5.2022
Pred nekaj tedni je Inštitut Umbilica slovenske porodnišnice pozval, da za namen omogočanja varnejšega poroda ter izboljšanja vseh merljivih obporodnih rezultatov v svoje delo vključijo tudi dule. Spremljamo, kakšen je odziv porodnišnic.

image
Tudi Porodnišnica Ljubljana je z majem omogočila prisotnost dveh spremljevalcev pri porodu. (Freepik.com)
/11


Po svetu se je v odgovor na medikalizacijo poroda uveljavil poklic dule, ki porodnici ter njenemu partnerju nudi informacijsko, fizično, čustveno in zagovorniško podporo. Tudi pri nas za pare v pričakovanju celostno skrbijo dule, ki, poleg peščice babic, edine zagotavljajo kontinuirano obliko oskrbe. To pomeni, da par v pričakovanju skozi celotno nosečnost, porod in poporodno obdobje spremlja ena oseba oz. ena skupina oseb, ki jih par v tem času dobro spozna.

 

PREBERITE TUDI: Kako bi lahko bil porod pri nas varnejši?

 

Vsi porodni sistemi, ki v svetu kažejo najboljše rezultate delajo kontinuirano. Delo, ki ga opravljajo dule je neprecenljivo in za razliko od drugih modernih načinov za izboljšanje udobja med porodom, kot so farmakološka protibolečinska sredstva, ne prinaša tveganj za mamice in novorojenčke, zgolj prednosti.

 

Žal se pri nas pomena dule premalo zavedajo v slovenskih porodnišnicah, ki jim velikokrat onemogočajo delo, saj je v le redko kateri ob partnerju mogoča še prisotnost dule. Vendar se to v teh dneh spreminja. V Inštitutu Umbilica, ki ga vodi Špela Slovša so namreč zagnali odmevno kampanjo Dula za vsak par, s katero porodnišnice pozivajo, da omogočijo prisotnost drugega spremljevalca pri porodu.

 

Pomanjkljivosti je mogoče odpraviti tudi s pomočjo dul

Slovensko porodništvo je doseglo izjemne rezultate na področjih, za katera je osebje izučeno:

- ODLIČNA OSKRBA nedonošenčkov in bolnih novorojenčkov

- DOSTOPNOST protibolečinskih sredstev

- MODERNE porodne sobe

- NIZKA SMRTNOST novorojenčkov in mater

 

Imamo pa v slovenskem porodnem sistemu še vedno ogromno pomanjkljivosti, ki bi, v kolikor bi nam jih uspeli odpraviti, omogočile varnejše porode in zagotovile potrebno podporo parom, ki jo potrebujejo:

- POSLUŠANJE, UPOŠTEVANJE, SPOŠTOVANJE ženske

- SPODBUJANJE para k informiranemu odločanju

- NUDENJE INFORMACIJ, razlaga, pojasnila, tudi večkrat, če je treba

- KONSTANTNA razpoložljivost tekom nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju

- PRISOTNOST tekom celotnega poroda

- PODPORA ne glede na odločitve para, brez obsojanja, brez poskusa prepričevanja

- POMOČ pri premagovanju porodne bolečine na naravne načine brez tveganj

Spremeniti vse to znotraj sistema je dolgotrajen proces, ki bi zajemal spremembe zakonodaje, kadrovske ureditve v porodnišnicah, spremembo študijskih programov in politike ZZZS-ja. Obstaja pa lažji in mnogo hitrejši način – integracija dul v obporodno oskrbo, zatrjujejo v Inštitutu Umbilica. Vse navedeno namreč dule že počnejo.

 

PREBERITE TUDI: V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj z mamo

 

V katerih porodnišnicah je mogoča prisotnost dveh spremljevalcev?

V namen omogočanja varnejšega poroda ter izboljšanja vseh merljivih obporodnih rezultatov je Inštitut Umbilica pred nekaj tedni slovenskim porodnišnicam poslal dopis s prošnjo, da v svoje delo vključijo tudi dule. Obenem so zagnali tudi peticijo za zbiranje podpisov, ki je prejela že več kot 770 glasov in veliko podpore.

 

Na poslan dopis so se že pozitivno odzvali v nekaterih porodnišnicah, medtem ko so v nekaterih prošnjo (povsem) ignorirali. Kot nam za naš portal sporočajo z Inštituta Umbilica, je trenutno stanje naslednje:

+ PORODNIŠNICA JESENICE z dulami dobro sodeluje že leta, zato je bila edina izvzeta iz pošiljanja dopisa.

+ PORODNIŠNICA NOVO MESTO ter

+ PORODNIŠNICA TRBOVLJE sta se odzvali pozitivno in sporočili, da sta pri njih dovoljena dva spremljevalca. S tem sta pokazali, da so jima rojevajoče se družine pomembne.

+ PORODNIŠNICA CELJE se je na pobudo prav tako pozitivno odzvala in se pridružila navedenim ter odprla vrata za drugega spremljevalca.

+ PORODNIŠNICA LJUBLJANA se je pozitivno odzvala ravno pred nekaj dnevi, s sporočilom, da sta z mesecem majem mogoča dva spremljevalca.

 

O drugem spremljevalcu se odločajo v Porodnišnici Slovenj Gradec, Porodnišnici Murska Sobota, Porodnišnici Izola in Porodnišnici Šempeter. 

Na njihova sporočila se (še) niso odzvali v naslednjih: Porodnišnica Brežice, Porodnišnica Postojna, Porodnišnica Maribor in Porodnišnica Ptuj.

 

- PORODNIŠNICA KRANJ se je izrecno izrekla proti prisotnosti dveh spremljevalcev, češ da ostajajo pri enem spremljevalcu, kar je običajno partner. Na nadaljnje poskuse dogovora pa se ne odzivajo več, pravijo v Inštitutu Umbilica.

 

Če menite, da je pomembno, da mamice, očetje in novorojenčki dobijo najboljši možen uvod v skupno življenje, podpišite peticijo tudi vi.

Svoj podpis lahko oddate TUKAJ >>

S svojim glasom podpirate VARNEJŠE porode za mamice in novorojenčke, ZADOVOLJSTVO s porodno izkušnjo, MANJ poporodnih mentalnih motenj pri mamicah in očetih, BOLJ zadovoljne in zdrave začetke za naše novorojenčke in BOLJ samozavestne starše.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
5
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
5
Zakaj je trebuh v drugi nosečnosti večji?
Zakaj imajo nekatere ženske večji trebuh v drugi nosečnosti in zakaj se hitreje pokaže?
4



Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?