|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dve pomembni vrlini, ki jih mora obvladati vsak starš

Helena Primic, 11.11.2022
Ste vedeli, da otroci veliko bolj zaupajo in se lažje povežejo z odraslimi, ki znajo biti norčavi in obvladajo dober humor? V članku preverite, kako v družino pripeljati več sproščenosti in smeha.

image
Mlajši otroci uživajo, če odrasli z njimi zamenjajo vloge - starši se spremenijo v otroke, otroci pa v starše. (Freepik.com)
/11


Čeprav moramo biti starši kot dober vodja družine odgovorni in zreli, to še ne pomeni, da moramo biti vedno "smrtno resni". Da se ne smemo pačiti, biti "otročji" in se skupaj z otrokom nasmejati do solz.

Znanstvene študije kažejo ravno nasprotno - da otroci veliko bolj zaupajo in se lažje povežejo z odraslimi, ki znajo biti norčavi in obvladajo dober humor.

Zato smo preverili nekaj idej, kako prebuditi norčavega starša v sebi ter v družino pripeljati več sproščenosti in smeha.

 

1. Smešno posnemanje

Otroci obožujejo, ko se lahko smejijo odraslim, ki posnemajo žival, klovna, ki nerodno pade, pošast, ki se zaleti v omaro ... Posnemanje je v resnici glavni element otrokovega učenja, ki je pogosto polno frustracij, zato vsako takšno smešno posnemanje služi kot zelo blagodejen filter, ki v učenje prinese večjo sproščenost in smeh.

Namig: Mlajši otroci uživajo, če odrasli z njimi zamenjajo vloge - starši se spremenijo v otroke (ki se pokakajo in smrdi, ali jim hrana pade na tla ...), otroci pa v starše, ki morajo biti ob smešnih situacijah čim bolj "odrasli" oziroma resni. Smeh vsekakor zagotovoljen!

 

POGLEJTE TUDI: FOTO - Najbolj zabavne otroške ideje za poletje

 

2. Strašno zabavne besedne igre 

Jezik oziroma besede so odličen instrument za ustvarjanje družinskega humorja tako pri mlajših otrocih kot starejših. Posnemanje živalskih glasov, izmišljanje novega jezika (podobno kot si je junakinja Lola v risanki Čarli in Lola izmislila lolalandščino), govorjenje samo na en samoglasnik (na primer Kaj sa rakla?) ter skupno branje zabavnih pesmi in zgodb ... dajte domišljiji duška.

In ne pozabite, da s takšnimi neobičajnimi besednimi igrami razvijate otrokovo domišljijo in desno polovico možganov, ki je v svetu logike in razuma pogosto zanemarjena.

Namig: Ste že slišali za Halomušnice? V noro zabavnih telefonskih pesmih o živalih, ki jih je napisal Niko Grafenauer in so izšle pri založbi Morfem, se boste do solz nasmejali Čveki, posteljni zajklji, pasji revi, ovnu z ipodom, trojanskemu konju, zalitemu tajkunu in drugih živalskih prigodah v pesmih.   

 

3. Smejanje na lasten račun

Če se znamo nasmejati na lasten račun, je življenje zagotovoljeno bolj sproščeno in lažje. In če želimo otroka naučiti te pomembne življenjske veščine, jo moramo najprej sami dobro obvladati. 

Predstavljajte si, da vam v trgovini na tla pade škatla od jajc. Vam bo nerodno in bi se najraje vdrli v zemljo? Ali morda celo jezno kregate otroka, ker je tekal okrog vozička in vam nenalašč zbil jajca iz rok? Kaj pa, če bi se tej nerodni situaciji raje nasmejali? Kaj pa je ena škatla jajc proti zares pomembnim življenjskem rečem? Zato čim več vadite in zagotovo vam bo šlo vse bolje in bolje. 

Namig: Smejanje na lasten račun in sprejemanje napak gresta z roko v roki. Ko se boste naslednjič kaj zmotili, se zavestno ustavite in namesto jeze svojo napako raje še dodatno "napihnite" (pretiravajte z besedami ali neuspeli črki narišite brke) - tako zelo, da vam ne bo preostalo drugega, kot da se boste vsi pošteno nasmejali.

 

PREBERITE TUDI: Pravila za razvoj otrokove desne polovice možganov

 

4. Pripovedovanje šal in vicev

Četudi morda niste eden tistih, ki v družbi navdušeno pripoveduje vice, ne pozabite, da je družina najbolj varno okolje, kjer lahko vadimo pripovedovanje šal - tako otroci kot odrasli. Otroci se nam namreč ne bodo smejali, če nam ne bo uspelo, saj se tudi sami šele učijo.

Zato pogumno preberite kakšen vic iz revije, si pripovedujte smešne prigode in na splošno otroke spodbujajte, da si drznejo biti smešni in norčavi. Otroci zelo kmalu usvojijo tudi ironijo, pri čemer pa bodite pozorni na otrokove občutke, da vas ne zanese predaleč.

Namig: Ste otroku že povedali svoj prvi otroški vic? Se ga sploh spomnite? Kaj pa kakšno smešno prigodo iz otroštva? Takšno podeljevanje spominov je tudi odlična priložnost, da otroku prikažete pomembno razliko med smejanjem in zasmehovanjem oziroma norčevanjem.

 

POGLEJTE TUDI: 13 fotografij, ki bodo nasmejale vsakega starša

 

5. Izkoristite praznike in zabavne dogodke

Za kopico smeha pa lahko poskrbijo tudi različni prazniki in zabavni dogodki, ko se recimo našemimo, se spremenimo v palčke, kot gusarji lovimo skriti zaklad ... povsod se skrivajo zrnca humorja, le dovolj se moramo sprostiti in si dovoliti biti norčavo otročji.

Zato otrokom z zgledom pokažite, da je življenje kljub svoji pomembnosti, odgovornosti in resnosti lahko tudi zelo zabavno. Pa še kako smešno!

Namig: Za pusta se obvezno našemite skupaj z otrokom. Ob božiču se spremenite v jelenčke ali palčke. Na noč čarovnic postanite strašno strašni. Na tematski rojstnodnevni zabavi se tudi vi vedite kot samorog ali princeska. Ali postanite klovn za en dan. Ali si za eno uro "zaklenite usta". Pri vsem tem pa se ne pozabite iskreno zabavati in smejati!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
31
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
16
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
11
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?