|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ekologija v kuhinji

Maja Šogorič, 10.3.2010
Kar se Janezek nauči, to Janez zna. Zakaj se ne bi ekološke ozaveščenosti učili že od malih nog? Začnemo lahko s tem, da otroka učimo ločevanja odpadkov v kuhinji.

image
/11


Danes je poleg neprestanega večanja števila prebivalcev Zemlje v porastu tudi onesnaževanje zraka, tal in vode. Zmanjšujejo se površine rodovitne zemlje, zmanjšujejo se količine pitne vode. Na drugi strani pa se povečuje količina odpada v obliki gospodinjskih smeti, kosovnih odpadkov, odpadnih vod in drugo. Kaj lahko storimo?


Sortiranje hišnih smeti

Začnimo doma, pri družinskih članih, še posebej pri najmlajših. Vzgoja je zelo pomembna in tudi prvi, nerodni koraki pri učenju ekoloških navad, so pomembna investicija za »oblikovanje« ekološko ozaveščene odrasle osebe.

Začnete lahko pri ločevanju hišnih odpadkov.


Prvi korak

Ko pripravljate obrok skupaj z otrokom, se z njim pogovorite o vrstah živil in o njihovi embalaži (npr. mleko v tetrapaku, vložene gobice v steklenički, muesliji v kartonski škatli, tuna v konzervi, sladoled v plastični škatlici itd.)


Drugi korak

Poskusite, da otrok skozi igro s pomočjo svojih čutil ugotovi razliko med materiali, kot so steklo, plastika, papir, kovina.

1. S pomočjo vida: določite barvo embalaže, ko se odstrani etiketa (kovinske konzerve so sive barve, plastika je prozorna, papir je bele ali rjave barve, steklo je prosojne ali kakšne druge barve).

2. S pomočjo sluha: nagovorite otroka, da z žlico udari po prazni embalaži in oceni, kakšen zvok oddajajo materiali, iz katere je narejena (npr. plastika in steklo sta lahko enake barve, oddajata pa različen zvok).

3. S pomočjo otipa: otrok naj z dotikom loči tople (plastika, papir) in hladne (kovina, steklo) materiale.


Tretji korak

Skupaj z otrokom sortirajte prazno embalažo. Bolj zabavno bo, če otroku date nalogo, da razdeli materiale v posamezne vrečke ali škatle, ki ste jih pripravili.


Četrti korak

Skupaj se sprehodite do kontejnerjev za ločevanja odpada, t. i. ekološkega otoka. Skupaj odkrivajte njihovo razliko v obliki in barvah. Otroku omogočite, da smeti vrže v za to predvidene kontejnerje, s čimer lahko pridobi občutek pomembnosti.


Seveda se s tem korakom poučevanje ekologije ne zaključi. Potrebna je doslednost.

Ko se otrok osamosvoji in zavestno skrbi za ločevanje odpadkov, to ni samo njegov in vaš uspeh – to je globalen uspeh.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Staro steklo – dragocena surovina
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...
3
Nove energijske oznake
V veljavi je prenovljen sistem označevanja pralnih in pomivalnih strojev ter hladilno zamrzovalnih naprav z novo energij...
3
Evropski teden mobilnosti 2012
V Sloveniji ima vsak drugi prebivalec osebni avto oz. vsako gospodinjstvo 1,3 avta. Večino prevoza zato opravimo z osebn...
3
PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE S SADJEM
Sadje, prava sladkarija za rojstni dan!
3



Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...
Gregorčki iz naravnih materialov
photo
Babica je vedno govorila, da se 12. marca ptički ženijo.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?