|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Epidemija in otroci: Kako zmanjšati negativen vpliv?

Helena Primic, 4.4.2021
Številni psihologi opozarjajo na škodljive čustvene, socialne in telesne posledice, ki jih koronaukrepi puščajo na otrocih. V članku preverite nekaj učinkovitih strategij, ki bodo otroku pomagale lažje preživeti to izredno koronaobdobje.

image
Poskrbite, da se družinsko življenje ne bo vrtelo le okrog koronavirusa. Dopustite si biti veseli, nasmejani, sproščeni, srečni in tudi hvaležni, čeprav vas trenutna situacija morda jezi ali/in žalosti. (Foto: Freepik)
/11


Številni psihologi opozarjajo na škodljive čustvene, socialne in telesne posledice, ki jih koronaukrepi puščajo na otrocih. Pa vendar lahko starši te škodljive učinke vsaj zmanjšamo, če se jim že ne moremo povsem izogniti.

Preverite nekaj učinkovitih strategij, ki bodo otroku pomagale lažje preživeti to izredno koronaobdobje.

 

Znižajte standarde

Če kdaj, potem je v teh težkih časih nujno, da od otrok ne zahtevate preveč oziroma ne vztrajate pri malenkostih za vsako ceno. Da torej znižate svoje standarde tako glede šole in časa, ki ga preživijo pred televizorjem, kot jutranjega vstajanja in prehranjevanja.

To seveda ne pomeni, da je sedaj nenadoma vse dovoljeno in je treba uslišati vsako otrokovo željo. Za to, da poskrbimo za otrokove temeljne potrebe, je seveda pomembno, da vztrajamo pri pomembnih rečeh.

Toda, če otrok ne bo vsak dan naredil domače naloge ali pospravil svoje sobe, je v tem času veliko manj pomembno kot to, kako se počuti in kaj doživlja znotraj sebe.

 

PREBERITE TUDI: Ganljivi otroški odgovori - Kaj je ljubezen?

 

Zavestno si vzemite več časa za globoke pogovore

Otrok je jokav in siten takrat, ko se ne počuti dobro. Pa ni nujno, da je nenaspan ali lačen. Morda samo ne ve, kako naj izrazi vse svoje strahove in stiske, ki jih doživlja, ko sledi vsem koronaukrepom, ki so močno spremenili družinsko življenje.

Zato je v tem času zelo pomembno, da si zavestno vzamete več časa za globoke pogovore. Tiste pogovore, ko sta z otrokom v stiku in se je otrok pripravljen odpreti ter vam zaupati svoje občutke.

Kako zelo ga je strah, kaj se bo zgodilo z babi, ki je zaprta v domu upokojencev. Kako zelo je jezen, ker se ne sme družiti s prijatelji. Kako zelo mu gre na živce ta šola na daljavo. Kako zelo je žalosten, ker ne bo mogel praznovati svojega rojstnega dne tako, kot si je zamislil ...

Ko se vam bo otrok odprl, ga nikar takoj ne tolažite ali prepričujte, kako je to samo začasno. Samo bodite tiho in počakajte, da otrok izlije vse svoje občutke, četudi so nelogični in pretirani. Potem ga objemite in mu povejte, da ga razumete in vam je žal, da mu je tako težko. Ali ostanite tiho in mu le z objemom povejte, da ga slišite in ste ob njem.


En sprehod na dan odžene bolezen in slabo voljo stran

Če pregovor Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran priredimo na današnjo situacijo dobimo pregovor En sprehod na dan odžene bolezen in slabo voljo stran. Zato kljub prepovedim poskrbite, da bo otrok vsak dan dobil svojo dozo sprehoda na prostem oziroma v naravi, najbolje v gozdu. S tem boste namreč poskrbeli tako za njegovo telesno kot čustveno imunost.

Narava je izjemna zdravilka, še posebej, ko gre za otroke, ki so veliko bolj energetsko odprti in dojemljivi. Zato izkoristite trenutno situacijo za odkrivanje lepote in skrivnosti narave v vaši bližnji okolici, lahko le na domačem vrtu.

Na otrokovo počutje bo pozitivno vplival že 15-minutni sprehod v naravi, ki naj postane vaša vsakodnevna stalnica ne glede na vreme. Ste že preizskusili sprehod v dežju ali sredi obilnega sneženja?

 

PREBERITE TUDI: Gremo na družinski sprehod po dežju

 

Ne pozabite na zdravilno moč dotika in objema

Trenutna situacija ni porušila občutka varnosti le pri odraslih, temveč tudi pri otrocih. Pa četudi se starši trudimo, da bi otroke čim bolj obvarovali pred to koronahisterijo.

In ko se otrok ne počuti varnega in ga je strah, je starševski ljubeč dotik in objem še toliko bolj dragocen ter potreben. Zato bodite zavestno pozorni na to, da otroka večkrat ljubeče pobožate, stisnete v objem in mu poveste, da ga imate radi. Saj veste, ljubezen dela čudeže!

 

Naj se družinsko življenje ne vrti le okrog koronavirusa

Tale nasvet bo v resnici bolj pomagal odraslim kot otrokom, ki bodo lažje živeli predvsem zato, ker se njihovi starši ne bodo ves dan pogovarjali le o koronavirusu in novih koronaukrepih.

Seveda moramo biti na tekočem z aktualnimi dogajanji, da se lahko dobro pripravimo, toda pazite, da se družinsko življenje ne bo vrtelo le okrog koronavirusa. Da se takrat, ko ste doma, posvetite otroku, sebi in družini ter vsem tistim rečem, ki nimajo nobene povezave s korono.

Dopustite si biti veseli, nasmejani, sproščeni, srečni in tudi hvaležni, čeprav vas trenutna situacija morda jezi ali/in žalosti!

 

PREBERITE TUDI: Izgorelost - Kako se ponovno napolniti z energijo?

 

Dobro poskrbite zase in svojo energetsko posodo

Trenutna situacija je za večino staršev zelo naporna in izčrpavajoča. Zato je sedaj še toliko bolj pomembno, da kljub skrbem za otroka in družino ne pozabite nase. Saj veste - prazna posoda ne more veliko dati!

Zato k skrbi za otroka spada tudi skrb zase. Šele, ko namreč dobro poskrbimo zase in napolnimo svojo energetsko posodo, lahko dobro poskrbimo za otroka. In pri tem celo uživamo, ne pa se počutimo kot robot, ki iz petnih žil črpa zadnje atome energije.

In ne pozabite: Če smo v odnosu z otrokom prisotni samo fizično (ker čustveno enostavno ne zmoremo, ker smo tako zelo prazni), otrokovih potreb v resnici ne zadovoljimo, četudi se trudimo. In tako otrok postane še bolj zahteven in hoče še več naše pozornosti, kar nas spravlja v še večjo stisko. In tako smo kmalu ujeti v začaran krog vse bolj zahtevnega otroka in vse bolj utrujenega starša.   

 

Poskrbite, da bo otrok čim manj v stiku z ljudmi z masko

Kakorkoli obrnemo, so zaščitne maske nenaravne in še posebej za otroke močno stresne. Četudi je videti, da so se na njih navadili in jih sprejeli kot del "nove normalnosti". Zato poskrbite, da bo otrok čim manjkrat v situacijah, ko mora nositi masko, in čim manj v stiku z ljudmi, ki nosijo masko.

Zaščitna maska namreč skriva obraz, kar močno vpliva na vse psihološke procese, ki se dogajajo v medčloveški interakciji. Še posebej moti varno navezanost pri dojenčkih, ki obraz z masko doživljajo kot neodziven oziroma mrtev obraz, kar jih spravlja v velikansko psihično stisko.  

 

PREBERITE TUDI: Zaščitne maske delajo več škode kot koristi


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
24
8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
4
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
4
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
4



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?