|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znaki pomanjkanja železa, ki jih starši lahko hitro opazimo

P.R., 30.11.2023
Pomanjkanje železa je ena najpogostejših prehranskih pomanjkljivosti pri otrocih in se lahko kaže z različnimi simptomi. Dobro je, da starši znake prepoznamo čimprej, saj lahko pravočasno ukrepanje prepreči dolgoročne posledice na otrokovem zdravju.

image
Kako se kaže pomanjkanje železa? (Foto: Pexels)
/11


Eden izmed zelo opaznih znakov je bledica kože in sluznic. Železo je sestavni del hemoglobina v krvi, ki je odgovoren za prenos kisika po telesu. Kadar primanjkuje železa, posledično primanjkuje tudi hemoglobina. Zato je kri manj nasičena s kisikom, kar povzroča bledo kožo. Ta je še posebej opazna na predelih s tanjšo kožo, na primer okoli oči.

 

Pomanjkanje železa lahko vodi tudi do sprememb v vedenju. Otroci so razdražljivi, zaspani ali imajo težave s koncentracijo. Ti simptomi lahko pomembno vplivajo na otrokovo sposobnost za učenje, sodelovanje v šolskih dejavnostih in ohranjanje aktivnega življenjskega sloga.

 

Težave s spanjem so dodaten izziv, s katerim se soočajo otroci s pomanjkanjem železa. Otroci lahko težko zaspijo, ponoči pa se pogosto zbujajo. Razlog za to je povezan z zmanjšanim prenosom kisika po telesu. Pogoste so tudi nočne more in nemiren spanec. Pomanjkanje železa lahko povzroči sindrom nemirnih nog, ki moti spanec in vodi do pogostega prebujanja.

 

Pomanjkanje železa lahko povzroči tudi splošno slabšanje počutja, utrujenost in slabšo odpornost na stres. Otroci, ki se soočajo s pomanjkanjem železa, lahko doživljajo več stresa in tesnobe, kar dodatno negativno vpliva na kakovost življenja.

 

Ker železo sodeluje tudi pri delovanju imunskega sistema, se pri pomanjkanju lahko srečujemo s povečano nagnjenostjo k prehladom in drugim boleznim. Pogoste okužbe lahko vplivajo na spanje zaradi neprijetnih simptomov, kot so kašelj, zamašen nos in povišana telesna temperatura.

 

Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje pomanjkanja železa pri otrocih je ključno za njihovo zdravje in razvoj. Prehrana bogata z železom, kot so meso, stročnice, zelenolistna zelenjava in žita, je ključnega pomena. V primeru resnejšega pomanjkanja železa lahko zdravnik svetuje prehranska dopolnila.

 

floradix

 

Floradix Floravital je naravna izbira pri povečanih potrebah po železu. Gre za sadno zeliščni tonik z železom v obliki železovega glukonata, ki ga telo zlahka vsrka. Vsebuje tudi vitamine, med drugim vitamin C, ki povečuje absorpcijo železa. Floravital ne vsebuje alkohola, konzervansov, barvil in umetnih sladil. Je brez laktoze, glutena in kvasa. Primeren je za vegetarijance in vegane.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nisem še pripravljena na odraščanje svojeg...
Bo vsak rojstni dan vedno tako grenak? Nisem pripravljena, da moj otrok odraste.
6
Iščemo primerno varuško
Vsi starši se soočamo z vprašanjem, kako bomo rešili problem varstva otroka po zaključku porodniškega dopusta. Poiskali ...
4
Novosti pri vpisu v ljubljanske vrtce
Večletno naraščanje rodnosti, brezplačni vrtec za drugega in naslednje otroke, daljšanje delovne dobe ter premik delovne...
4
Kdaj in koliko lahko otrok uporablja mobil...
Projekt Moja prva pogodba vključuje smernice za starše s priporočili, kdaj in na kakšen način otroku omogočiti stik z mo...
4



Zlomi pri otrocih
photo
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?