|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Igra v gozdu in gozdna pedagogika

Helena Primic, 19.8.2020
Otroci, ki preživijo veliko časa v gozdu oziroma naravi na splošno, so bolj samozavestni in imajo bolje razvito samozaupanje.

image
V gozdu tudi živahni otroci, ki imajo sicer težave se umiriti in skoncentrirati, radi sodelujejo.
/11


Gozdovi niso le pljuča Zemlje in dom gozdnih živali, temveč sprehajališče, igrišče ter brezplačno zdravilišče tudi za otroke in družine.

Kaj je gozdna pedagogika in ali jo lahko izvajamo tudi starši, kaj otroci počnejo na Gozdnih raziskovalnicah in kaj vse nam prinašajo vsakodnevni sprehodi po gozdu, smo se pogovarjali z gozdarko Kristino Sever, ki je zaposlena na Zavodu za gozdove Slovenije, sicer pa predsednica društva za sonaravno gospodarjenje z gozdovi Pro Silva Slovenija in voditeljica Gozdnih raziskovalnic, ki potekajo v okviru društva Preplet v Grosupljem.

 

Kristina Sever

 

Kaj je gozdna pedagogika in ali jo lahko izvajajo tudi starši?

Gozdna pedagogika je podajanje znanja o gozdu in gozdarstvu na zanimiv ter zabaven način. Gozdni pedagogi želimo strokovno znanje o gozdu in njenih prebivalcih predstaviti na čim bolj preprost in zabaven način. Ter seveda sredi gozda. To, da smo sredi učenja v gozdu, je velika prednost, saj smo v naravi bolj sproščeni, hkrati pa lahko gozd uporabimo kot učilnico z različnimi učnimi pripomočki.

Seveda lahko različne aktivnosti gozdne pedagogike izvajajo tudi starši na sprehodu po gozdu, za kar ne potrebujejo nobenih pripomočkov. Dovolj so le radovednost, raziskovalni duh in domišljija.

Obstaja že kar nekaj priročnikov, v katerih so opisane različne gozdne aktivnosti, na primer Priročnik za učenje in igro v gozdu, ki so ga napisali na Gozdarskem inštitutu Slovenije in si ga lahko starši brezplačno prenesejo. Zanimive so tudi knjige Josepha Cornella, znanega pedagoga in interpretatorja narave, ki so dostopne tudi v slovenskem jeziku.

 

V trenutnih razmerah je še toliko bolj pomembno, da otroci čim več časa preživijo v gozdu. Katere pa so največje prednosti preživljanja prostega časa v gozdu?

Prednosti preživljanja prostega časa v gozdu oziroma v naravi je tako za otroke kot odrasle veliko, med največjimi pa so naslednje:

1) Otrok se več giblje, razvija različne motorične veščine in je na splošno bolj zdrav.

2) Gozd spodbuja boljšo pozornost, koncentracijo in motivacijo.

3) Ko je otrok v naravi, je spodbujena njegova domišljija, razvija svoje opazovalne sposobnosti in je bolj ustvarjalen.

4) Otroci, ki preživijo veliko časa v gozdu oziroma naravi na splošno, so bolj samozavestni in imajo bolje razvito samozaupanje.

5) Pri otrocih, ki so redno v gozdu, je opaziti boljše socialne odnose ter pozitiven odnos do narave in živali.

6) Ljubitelji gozda so manj obremenjeni s stresom oziroma ga lažje predelajo.

 

PREBERITE TUDI:  Ko otrok hoče vedno zmagati

 

Gozd naj bi pomirjevalno deloval tudi na najbolj nemirne otroke. Ali to potrjujejo tudi vaše izkušnje?  

Da, drži. Gozd že sam po sebi (drevesa in zelena barva, ptičje petje in šumenje listov, mir in tišina ...) deluje pomirjevalno tako na otroke kot odrasle. Igra in učenje na prostem pa imata še dodaten pozitiven vpliv na ljudi.

Otroci so velikokrat nemirni, ker morajo v učilnicah (pre)več ur sedeti in mirno poslušati. V gozdu pa imajo svobodo in niso omejeni s prostorom, ni jim potrebno biti pri miru, ampak lahko raziskujejo, plezajo, skačejo, gradijo, so glasni, nabirajo gozdne plodove, opazujejo ...

Če gozdni pedagogi znamo to izkoristiti, lahko njihov presežek energije usmerimo v določeno aktivnost, tako da tudi bolj živahni otroci, ki so tudi v gozdu običajno bolj radovedni, radi sodelujejo. 


Gozdne raziskovalnice

 

Ali otrok za igro v gozdu potrebuje kakšne posebne pripomočke ali igrače?  

Tudi to je prednost igre in učenja v gozdu - v gozdu igrač ne potrebujemo. Lahko si sicer pomagamo s kakšnimi pripomočki, ni pa nujno. Odvisno je predvsem od aktivnosti, ki jo izvajamo. Če recimo nekaj gradimo ali ustvarjamo, lahko uporabimo nož in vrv, lahko pa pripomočke poiščemo kar v gozdu - naberemo plodove, liste, veje in podobno.

Gozd je vsekakor idealna učilnica, saj je neskončen vir različnih materialov, pripomočkov, barv, vonjev, zvokov, slik, idej in še mnogo česa. 

 

Kaj pravzaprav počnete na Gozdnih raziskovalnicah, ki jih vodite?

Na Gozdnih raziskovalnicah, ki potekajo enkrat tedensko po dve uri v gozdu v Grosupljem, imamo različne aktivnosti, predvsem pa se prilagajamo otrokom in njihovim željam, kaj si tisti dan želijo početi v gozdu.

Običajno izvedemo kakšno zabavno gozdno igro, ki je hkrati tudi poučna, ustvarjamo z naravnimi materiali in raziskujemo gozd. Velik poudarek je na prosti igri, saj otroci najbolj uživajo, ko lahko plezajo, tečejo, gradijo, raziskujejo in uživajo svojo svobodo. Edino pravilo, ki ga pa morajo upoštevati, je, da to počnejo na sebi in drugim varen način.

 

PREBERITE TUDI:  Naravna zaščita pred klopi

 

Kaj bi pa svetovali staršem, ki jih je strah klopov in nevarnih gozdnih živali?

Najprej moram starše pomiriti, da gozdne živali v gozdu le redko srečamo, še posebej, če smo glasni. Običajno srečamo kakšno srno ali zajca, ki pa nista nevarna, medtem ko se medved in ostale zveri ljudem izogibajo.

Kar se tiče strahu pred klopi, je res, da klopi prenašajo nevarne bolezni, kot sta borelioza in klopni meningocefalitis, toda to še ne pomeni, da zato več ne smemo v naravo. Pomembno je, da se po vsakem prihodu iz gozda doma temeljito pregledamo ter morebitnega klopa čim prej in varno odstranimo.

Priporočljivo je tudi, da za sprehod po gozdu uporabljamo svetla oblačila, da klopa lažje in prej opazimo, lahko pa uporabimo tudi repelente, ki z vonjem odvračajo klope in komarje.

 

Morda še kakšen nasvet za obiskovalce Ringaraja.net, ki jim gozd (še) ni tako zelo blizu?

 Gozdna pedagogika ni namenjena samo otrokom, ampak vsem starostnim skupinam, ki jih zanimata področje gozda in gozdarstva. Tudi odrasli - morda celo bolj kot otroci - potrebujemo sprostitev in igro, saj smo zaradi vsakodnevnih obveznosti in stresa pozabili kako prijetna ter sproščujoča je lahko igra v naravi. Če se poleg sprostitve in igre še kaj novega naučimo, pa še toliko bolje.

Zato vabim vse pare, nosečnice, mamice in očke, majhne in velike otroke ter družine, da se čim večkrat odpravijo ven v naravo in gozd, kjer čim bolj globoko dihajte in uživajte v lepoti narave, ki vas obdaja.

 

Gozdne raziskovalnice

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
10
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
6
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
5



Kako dolgo naj otrok spi skupaj s starši?
Večerno sedenje ob otroku nikakor ni razvajanje, temveč nudenje podpore v umirjanju otrokovega sistema, ki se sploh po g...
Zakaj tek nikakor ni priporočljiva vadba p...
Nekatere mamice imajo v obdobju takoj po porodu še bolečine v sramni kosti in nestabilno medenično dno, zato je za začet...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?