|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje nedonošenčkov in dvojčkov

Helena Mlakar, 4.2.2024
Dojenčki, ki se rodijo pred predvidenim datumom poroda in so nedonošeni, včasih še nimajo razvitega sesalnega refleksa. Dojenje pa je nekoliko težje tudi za mamico, ki rodi dvojčka. Kako se lotiti teh izzivov?

image
Z nekaj spretnosti lahko dvojčka dojite tudi hkrati.
/11


Kako je z dojenjem pri nedonošenčkih in dvojčkih, smo povprašali svetovalko za dojenje Leo Ahčin iz porodnišnice Kranj. 

 

Kako naj mamica dvojčkov uspešno doji? Dvojčki so namreč velikokrat rojeni prej, ali to vpliva na dojenje? 

Tudi mamica dvojčkov lahko uspešno doji. Pri tem je zelo pomembna priprava matere na dojenje že v času nosečnosti.

Pozitiven odnos do dojenja je vsekakor pozitiven motiv oziroma stimulus, ki pripomore, da se dojenje čim prej vzpostavi. Mati, ki doji, mora imeti dovolj počitka, biti mora pomirjena, dojenje je ne sme obremenjevati.

Za uspešno dojenje je pomemben tudi zadosten vnos tekočine, ki naj bo vsaj tri litre na dan, in primeren vnos kalorij, kar pomeni, da mora doječa mati jesti mešano, raznoliko in lahko prebavljivo hrano. Prav tako je pomembno, da ima mati podporo okolja, še posebej moža oziroma partnerja.

Že v porodnišnici se trudimo, da bi mati dojila oba otroka hkrati. Najpogostejši položaj, ki ga prakticiramo, je položaj rugby žoge. V kolikor nismo uspešni, pa mati podoji najprej enega in nato drugega otroka s tem, da menja pri vsakem obroku vrstni red. Pomembno je, da v primeru težav mati takoj ne obupa, temveč vztraja.

Danes je materam omogočena 24-urna pomoč, v smislu nasvetov, kako ukrepati ob nastanku težav tako strokovnjakov IBCLC, ki smo mednarodni pooblaščeni svetovalci za laktacijo z opravljenim izpitom, prav tako pa jim je omogočena laična pomoč svetovalcev LLLI. Matere do otrokove starosti enega meseca lahko v primeru težav pri dojenju pokličejo tudi v porodnišnico, kjer so rodile.

 

PREBERITE TUDI: S pomočjo začimb do več mleka 

 

Kaj pa mamice, ki so rodile nedonošenčke, ga lahko uspešno dojijo oziroma kako naj se pripravijo na dojenje? 

Na uspešno dojenje vsekakor vpliva donošenost otroka, kar pomeni, da bližje predvidenemu datumu rojstva kot je otrok rojen, manj težav pri dojenju se pričakuje. Sesalni refleks se namreč razvije med 35. in 36. tednom gestacijske starosti.

Kako bo dojenje steklo, pa ni odvisno samo od prisotnosti sesalnega refleksa, temveč so tu pomembni tudi drugi dejavniki. Velikokrat se zgodi, da ima nedonošen otrok prisoten sesalni refleks, pa se pri dojenju hitro utrudi. V takem primeru dolgotrajno dojenje ne pride v poštev, temveč 10-15 minut na vsaki strani oziroma je interval odvisen od vsakega otroka posebej in se je potrebno prilagoditi njegovim potrebam in zmožnostim.

Tudi mati, ki rodi nedonošenčka, lahko torej uspešno doji, vendar je pričakovati malo več prehodnih težav, spet odvisno od gestacijske starosti otroka in kako je mati na dojenje pripravljena. V prvih dneh življenja je pričakovati, da bo mati potrebovala malo več pomoči s strani medicinskih sester pri dojenju.

Metod, kako vzpostaviti dojenje nedonošenčka, je več. Katero metodo bomo uporabili, pa je odvisno od posameznega otroka in mamice. Pomembno je, da izberemo metodo, ki bo čim hitreje pripeljala do uspešnega dojenja in s tem k zadovoljstvu tako mamice kot otroka in zdravstvenega osebja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
29
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
14
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
8
Otrokom strupene rastline
Nekatere sobne rastline, grmovnice, okrasne rože, so strupene, otrokom nevarne. To seveda ne pomeni, da se jih morate ta...
6



Tatu med dojenjem – je varno?
Življenje se je obrnilo na glavo, pridružil se vam je nov član. In kot mamica si želiš, da bi s tatujem za vedno obeleži...
Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...