|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Feldenkrais metoda – za lahkotno gibanje

Dr. Petja Kovačevič, Zavod Igrivi svet, 17.2.2016
Feldenkrais metoda ni telovadba, temveč sistem vaj, s katerimi prevzgojimo slabe vzorce obnašanja in gibanja. Zato si z njo lahko pomagamo tudi pri stresu in drugih vsakodnevnih tegobah, saj nas uči, kako se v takšnih situacijah odzivati.

image
Feldenkrais je delo na sebi s pomočjo giba.
/11


Feldenkrais je delo na sebi s pomočjo giba, dotika in lastne motorike.

 

Kdo je dr. Mosche Feldenkrais?

Metodo je razvil dr. Mosche Feldenkrais, fizik, inženir, znanstvenik in inštruktor juda. Dr. Feldenkrais je menil, da potrebujejo naša telesa korenito psihično preobrazbo, s katero bomo izboljšali držo, gibčnost, koordinacijo, ravnovesje, zmanjšali bolečine v mišicah in našemu telesu omogočili nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja.

 

To bomo dosegli, če bomo določene slabe vzorce, ki so postali navada (npr.: neprimerno vstajanje iz sedečega in ležečega položaja, neprimerno spanje in vsakodnevna hoja, dvigovanje in spuščanje predmetov, ipd.) pozabili in ustvarili ter ozavestili nove.

 

»Vse skupaj se je začelo z bolečinami v križu. Vsak napačen gib mi je povzročal bolečine. Najhuje pa je bilo, ker se nisem mogla zravnati oziroma pokončno stati. Ker so mi analgetiki samo lajšali in ne odpravili bolečine, sem se odločila, da poskusim Feldenkrais metodo. Že po prvem obisku sem lahko hodila pokončno, po drugem obisku pa mi je bolečina izginila. Počutila sem se lažjo in višjo. Ozavestila sem tudi posamezne dele svojega telesa, na katere prej sploh nisem pomislila.«

 

Za koga je Feldenkrais metoda primerna?

Metoda je primerna za vse starostne skupine, za povsem zdrave in tiste, ki imajo motnje v gibanju. Zelo priporočljiva je tudi za nosečnice, saj s sproščenim in nežnim gibanjem poskuša vplivati na živčni sistem in možgane.

 

»Zaradi sinove blage hipotonije sem iskala nekaj, kar bi ga spodbujalo pri njegovem gibalnem razvoju. Najprej ga je bilo treba sprostiti, ker je bil zaradi mišične zakrčenosti v hrbtenici in bokih zelo nefleksibilen. Že po prvi uri je bil pri vstajanju ob opori precej bolj uspešen. Celotna ura je potekala preko igre in prilagajanja njegovemu trenutnemu počutju in živahnosti.«

 

Feldenkrais metodo sestavljata dve lekciji

  • Skupinska lekcija ATM (Awareness through movement oz. ozaveščanje skozi gib)

Skupinsko lekcijo vodi izšolan učitelj Feldenkraisa, ki daje skupini udeležencev navodila, kako izvesti posamezno lekcijo. Učitelj gibov ne izvaja, ampak le opazuje in narekuje potek gibov. Udeleženci gibe izvajajo glede na svoje zmožnosti in razumevanje navodil. Pomembno je, da se pri tem ne naprezajo in, da ob vsakem gibu razmišljajo, kako so ga izvedli. Z nežnimi gibi in dotiki dosegamo izjemne učinke.

 

  • Individualna lekcija oz. FI (Functional integration oz. funkcionalna integracija)

Pri individualni lekciji učitelj Feldenkraisa ugotavlja vaše slabe vzorce gibanja ter vas z nežnimi gibi in dotiki poskuša naučiti novih, optimalnejših. Individualna lekcija se izvaja na posebni mizi za Feldenkrais, ki je po videzu podobna masažni.

 

Način dela z otroki, ki potrebujejo nekaj spodbude za gibanje - Jeremy Krauss approach

Razvil ga je osebni učenec dr. Moshe Feldenkraisa - Jeremy Krauss. To je edinstven način dela z otroki, ki potrebujejo nekaj spodbude za gibanje, da jim pomaga pri rasti, razvoju in učenju. Otrokom s posebnimi potrebami pomaga razvijati njihov potencial, fizične, kognitivne in čustvene sposobnosti. Otroka podpira pri učenju, spreminjanju in premagovanju različnih razvojnih izzivov skozi proces postopnega razvijanja njegovih sposobnosti, v skladu z razvojnimi procesi.

 

S pristopom Jeremy Krauss approach delamo tudi z otroki z različnimi razvojnimi motnjami, kot so: cerebralna paraliza, spastičnost, kap, motnje avtističnega spektra, genske motnje, poškodbe brahialnega pleksusa, skolioza in raznimi drugimi nediagnosticiranimi razvojnimi motnjami in izzivi, ki se pojavijo pri otrocih.

 

"Ob rojstvu je imel Vid desno nogico nekoliko poležano navzven. Ko se je začel postavljati na noge, je bil ta zasuk zelo izrazit, zato sva se po posvetu s Tadejo, pri kateri sva obiskovala gibalnico za otroke, dogovorila za individualno uro po metodi JKA. Vid je v metodi JKA užival, saj je potekala kot igra, brez prisilnih gibov in vaj, vse je potekalo zelo naravno. Pomagalo je tudi to, da je Tadejo že dobro poznal in ji zaupal. Po končani prvi uri je bila razlika neverjetna. Nogo je postavil praktično naravnost. Skupaj smo imeli pet srečanj in stanje se je očitno izboljšalo. Najbolj zanimivo pa je to, da tudi ko obiskov JKA metode ni bilo več, se je stanje še kar naprej izboljševalo. Danes Vid ponosno samostojno koraka, o poležani nogici pa ne duha ne sluha."

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

RESNIČNA ZGODBA: Sinu so zdravniki ohladil...
Bil je lep topel jesenski dan, za pregled v porodnišnici sem obula balerinke. Malčku se ni mudilo na svet, bila sem štir...
8
Bakterija, ki povzroča raka
V Sloveniji je kar četrtina ljudi okužena okužena z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča raka na želodcu. Odziv na...
6
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4
Bolečine - znak, da je treba prisluhniti t...
Prisluhnite svojemu telesu, ko vas z bolečino opozarja, da je nekaj narobe.
4



Kako pravilno prenehati z uporabo tabletk?
Več mesecev ste uporabljale kontracepcijske tabletke, sedaj pa ste se odločile, da bi želele imeti otroka. Kako prenehat...
Bolečine - znak, da je treba prisluhniti t...
Prisluhnite svojemu telesu, ko vas z bolečino opozarja, da je nekaj narobe.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?