|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Redka, toda agresivna bolezen, ki lahko že v 24 urah povzroči smrt otroka

M. T., 2.6.2022
Invazivna meningokokna okužba velja za eno najbolj težavnih okužb, ki je večina od nas zaradi njene redkosti ne pozna, pediatri pa težko prepoznajo. Zanjo je značilen hiter in agresiven potek, ki lahko v 24 do 48 urah od prvih znakov privede do smrti

image
Tudi ko se meningokokna okužba prepozna in zdravi dovolj zgodaj, lahko 10 odstotkov obolelih kmalu po pojavu prvih simptomov umre. (GSK)
/11


Meningokokne okužbe povzroča bakterija Neisseria meningitidis ali krajše meningokok in je najpogostejši vzrok za meningokokni meningitis (oziroma gnojni meningitis) in sepso pri dojenčkih in otrocih.

Poznamo 12 različnih skupin te bakterije, od katerih jih šest (A, B, C, W, X in Y) povzroča invazivne meningokokne okužbe. Skupine A, B in C povzročijo vsaj 90 odstotkov primerov bolezni. Epidemično se širijo zlasti meningokoki skupine A, pa tudi C, Y, W135. V Sloveniji se najpogosteje pojavlja meningokok skupine B, sledi pa mu skupina C.

 

V zadnjih šestih letih je v Sloveniji za to boleznijo skupaj zbolelo 74 oseb, na leto od sedem do 20. Lani so v Sloveniji identificirali devet bolnikov s to boleznijo, med njimi štiri otroke. Pri vseh otrocih je bolezen povzročil meningokok skupine B, tako je bilo tudi pri štirih odraslih, pri enem odraslem pa je bil povzročitelj meningokok skupine C.

 

Bolezen se začne nenadoma brez posebnih znakov in hitro napreduje

Meningokoki se prenašajo predvsem kapljično prek kašljanja, kihanja in poljubljanja. Do invazivne meningokokne okužbe pride, ko bakterije iz sluznice preidejo v krvni obtok ali možgansko tekočino in se razširijo po vsem telesu.

Tako se naselijo tudi v možganskih ovojnicah, kjer povzročajo gnojno vnetje, ki mu pravimo gnojni meningitis oziroma meningokokni meningitis. Ko bakterije v veliki količini vdrejo v kri, se pojavi meningokokna sepsa ali bakteriemija (zastrupitev krvi), ki je zelo huda oblika bolezni in se začne zelo hitro, bolnikovo stanje se slabša iz ure v uro. To povzroči notranje krvavitve v kožo, ude in notranje organe.

 

PREBERITE TUDI: Okužba, ki najbolj ogroža otroke do 5. leta - pogovor s pediatrom

 

Meningokokna okužba je nočna mora za vsakega pediatra

Čas od okužbe do izbruha bolezni je od dva do 10 dni, običajno tri do štiri dni. Bolezen se začne nenadoma z neznačilnimi znaki, zelo podobnimi simptomom gripe - začne se z nenadno povišano telesno temperaturo, pojavijo se bolečine v mišicah in glavobol, okužba pa že v nekaj urah lahko napreduje v motnje zavesti, krče ter za to bolezen značilni neiztisljiv, tako imenovani petehialni izpuščaj na koži, kar pomeni, da je prišlo do motenj v strjevanju krvi. Prav ti neznačilni simptomi  povzročajo precej preglavic pediatrom pri prepoznavanju okužbe, nam je povedal tudi Denis Baš, dr. med., specialist pediater: »Meningokokna okužba je prava nočna mora, saj ima otrok ob začetku bolezni lahko povsem podobne simptome in znake, ki se pojavijo pri gripi ali drugi pogosti virusni okužbi. Na žalost pa je večinoma potek te okužbe hiter in otrok je lahko v nekaj urah kritično bolan in potrebuje bolnišnično zdravljenje.«

 

meningitisZa meningokokno okužbo so prvi simptomi podobni gripi, potek okužbe pa je izjemno hiter. Otrok je lahko v nekaj urah kritično bolan in potrebuje bolnišnično zdravljenje. (FOTO: GSK)


Bolezen je najpogostejša pri otrocih do petega leta starosti

Vsako leto se pri nas z meningokoki okuži 10 do 20 ljudi. Bolezen lahko prizadene vse starostne skupine, najranljivejši pa so otroci do petega leta starosti, pri katerih se ta redka bolezen pojavi najpogosteje.

Okužba se pogosto konča z resnimi in trajnimi posledicami za bolnika, ali celo s smrtjo. Sicer je zdravljenje meningokoknega meningitisa z antibiotiki smrtnost precej zmanjšalo, je ta še vedno visoka, kar 8- do 15-odstotna. Tudi ko se okužba prepozna in zdravi kar 10 odstotkov obolelih umre v 24-48 urah po pričetku simptomov. Pri 10 do 20 odstotkih preživelih pa bolezen pusti trajne posledice: amputacije okončin, trajne okvare možganov, gluhost, epilepsijo.

  

Za dveletnega Aneja je bila bolezen usodna

Potek bolezni je izjemno hiter, zato je pri tovrstnih okužbah nujno res takojšnje ukrepanje, kar pa ni preprosto, kajti znaki bolezni so neznačilni. Tudi ko se okužba prepozna in zdravi dovolj zgodaj, lahko 10 odstotkov obolelih kmalu po pojavu prvih simptomov umre.

 

Pomembna je prav vsaka minuta, žal pa tudi to včasih ni dovolj. To zelo dobro vesta starša komaj dveletnega Aneja iz Mežice, ki je leta 2016 kljub trudu zdravniškega osebja v manj kot 24 urah od prvih znakov izgubil bitko z boleznijo in umrl. Malčkova starša, Anja Lesjak in Matej Tomaš, sta se odločila s svojo tragično zgodbo deliti na novinarski konferenci, ki je potekala v sklopu konference o meningokoknih okužbah, organizatorja katere sta bila Sekcija za preventivno medicino in Sekcija za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo (obe pri Slovenskem zdravniškem društvu). Z javno izpostavitvijo sta želel staršem pomagati, da bi lažje razumeli, kako okrutna bolezen je lahko meningokokni meningitis, bolezen, pred katero se je danes mogoče tudi zaščititi – s cepljenjem. »Mislim, da noben starš ne bi okleval pri odločanju, ali otroka cepiti ali ne, če bi imel tako izkušnjo, kakršno imava midva. Je pa res, da se starši sami odločajo. Jaz vem, da če bi imela še otroke, sploh ne bi pomislila na to, da jih ne bi dala cepiti,« je prepričana Anja Lesjak.

 

hudo bolan otrokPri zdravljenju meningokoknega meningitisa je pomembna je prav vsaka minuta, žal pa tudi to včasih ni dovolj. To zelo dobro vesta starša komaj dveletnega Aneja iz Mežice, ki v manj kot 24 urah od prvih znakov umrl. (FOTO: Freepik.com)


Obstaja zaščita: cepljenje proti meningokoku, ki ga priporočajo tudi pediatri

Proti določenim skupinam meningokoknih okužb se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem, ki ga priporočajo tudi strokovnjaki. »Cepljenje je zagotovo smiselno pričeti po drugem mesecu starosti in otroka zaščititi pred meningokokno okužbo, ki je lahko zanj kljub najboljši medicinski oskrbi usodna,« staršem svetuje dr. Denis Baš.

 

Za cepljenje se je odločila tudi ena izmed Ringarajinih mamic, ki je s cepivom proti meningokoku zaščitila svojega triletnika: »Moje zaupanje v cepljenja izhaja iz mojega odnosa s pediatrinjo, kateri verjamem, da zastopa interese mojega otroka. Bil je tudi že primer, ko otroka ni cepila, ker je ocenila, da bi bilo lahko takrat to zanj nevarno (v tem primeru je sicer šlo za druga cepiva). Tudi glede cepljenja proti meningokoku sva se o vsem podrobno pogovorili in na podlagi njenih argumentov sem sprejela odločitev, da sina cepim. Ne morem in ne želim tvegati, da bi takšna okužba trajno poškodovala mojega otroka ali pa bi ga zaradi nje celo izgubila.«

 

V Sloveniji imamo na voljo dve cepivi. Eno je štirivalentno proti štirim skupinam meningokokov, drugo pa je monovalentno, vsebuje zaščito proti meningokokom skupine B, ki so najpogostejši. Z enim, drugim ali obema cepivoma se lahko kot samoplačaniki cepijo dojenčki že od drugega meseca starosti, otroci, mladostniki in tudi odrasli. Dojenčki potrebujejo tri, pri starejših zadoščata dva odmerka cepiva. Cepljenje je možno opraviti pri izbranemu zdravniku ali v ambulantah NIJZ, cena enega odmerka pa znaša okoli 95 evrov.

 

O možnostih zaščite proti invazivni meningokokni okužbi ali morebitnih dodatnih vprašanjih se posvetujte z otrokovim pediatrom ali s svojim zdravnikom.

 

VIRI:

1. World Health Organization (WHO), Fact sheet on meningococcal meningitis. 2018. URL: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/meningococcal-meningitis (dostopano junija 2020)

2. Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni – letna in četrtletna poročila, Nacionalni inštitut za javno zdravje. 2020. URL: https://www.nijz.si/sl/epidemiolosko-spremljanje-nalezljivih-bolezni-letna-in-cetrtletna-porocila (dostopano junija 2020)

3. Meningokokni meningitis, Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2015. URL: https://www.nijz.si/sl/meningokokni-meningitis (dostopano junija 2020)

4. Rosenstein NE, et al. N Eng J Med. 2001;344:1378-1388; 2. Harrison OB, et al. Emerg Infect Dis. 2013;19:566-73

5. World Health Organisation. Meningococcal vaccines: WHO position paper. November 2011. Weekly Epidemiological Record. No. 47, 2011; 86:521-40 URL: https://www.who.int/wer/2011/wer8647.pdf?ua=1 (dostopano junija 2020)

6. Zajc, D.: Zakaj so meningokokne okužbe nočna mora vsakega pediatra?, Zdravstveni portal, 2020. URL: https://www.zdravstveniportal.si/ (dostopano avgusta 2020)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
11
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
10
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
9
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
5



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...