|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki

Helena Primic, 21.4.2023
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj idej, kako ga praznovati z otroki in jim tudi tako pomagati, da bodo z njim ravnali bolje kot mi odrasli.

image
V naravi je v resnici vse živo in povezano v Eno. (Freepik.com)
/11


Na ta dan si vzemite čas za pogovor o tem, kdo je Mati Narava - večna Ljubezen, ki nas hrani in čuva, kjerkoli na Zemlji smo. V njenem objemu smo varni in ljubljeni, zato je prav, da tudi mi njo spoštujemo in negujemo, ne pa uničujemo in izkoriščamo.


1) Kdo je Mati Narava?

Četudi vam takšni pojmi kot je Mati Narava in Oče Nebo gredo stežka z jezika, vas bodo otroci razumeli, saj so intuitivno še vedno močno povezani z naravo. Zato si na ta dan vzemite čas za pogovor o tem, kdo je Mati Narava - večna Ljubezen, ki nas hrani in čuva, kjerkoli na Zemlji smo. V njenem objemu smo varni in ljubljeni, zato je prav, da tudi mi njo spoštujemo in negujemo, ne pa uničujemo in izkoriščamo.

 

2) Družinsko povezovanje z naravo

Z otroki se odpravite na družinski sprehod v naravo - v gozd, na travnik, v hribe ali na sprehod ob reki ali morju. Hodite počasi in se ustavite vsakič, ko otroka nekaj na poti pritegne. Prisluhnite otroku in se skupaj čudite čudežem Zemlje.

Prisluhnite pticam in šumenju vetra, dotaknite se drevesne skorje in travnatih bilk ter globoko vdihnite vonj po gozdu ali morju. Med potjo lahko naberete tudi kakšna zdravilna zelišča ali si kar sredi gozda postrežete s trobenticami. 

 

PREBERITE TUDI: Ko v naravi začutiš svoj dom

 

3) Kaj bi naša družina še lahko storila za Zemljo?

Svetovni dan Zemlje je tudi odlična iztočnica za družinskin pogovor o tem, kaj bi naša družina še lahko storila za Zemljo. Ali bi lahko pridelali manj odpadkov, predvsem plastičnih? Smo morda pripravljeni en mesec kupiti ničesar razen hrane, da nekoliko olajšamo delo Materi Naravi, hkrati pa se nekoliko odvadimo potrošništva? So še kakšni ekološki ukrepi, ki bi jih lahko uvedli v našo družino, pa to enostavno prelagamo v prihodnost? Skupaj z otroki narišite miselni vzorec in skupaj iščite nove poti dobre skrbi za naš dom - planet Zemljo.


4) Vse je živo in povezano v Eno

Čeprav se kamen resda ne razmnožuje in ne spada med živa bitja, je v resnici vse živo in povezano v Eno. Zato spoštovati naravo pomeni imeti spoštljiv odnos do vsega, kar srečamo v življenju. Pa naj bo to prijatelj, žival in drevo ali kamen, sosedova ograja in domač kavč.

Starši moramo takšen odnos do sveta seveda ne le pridigati, temveč tudi živeti in ga pokazati z vzgledom. Le tako nam bodo otroci sledili in pridobili ta temeljni spoštljiv odnos, ki ga je sodobna družba povsem pozabila in izgubila. 

 

PREBERITE TUDI: 10 nasvetov, kako vzgojiti eko otroka

 

5) Naša družina se narave ne boji!

Nevarni sončni žarki, okuženi klopi, strupene rastline ... sodoben potrošniški in na denarju sloneč svet nas starše poskuša na zelo prefinjen način odvrniti od narave oziroma doseči, da se je bomo bali in postali vse bolj odvisni od množice izdelkov, brez katerih je otrokov stik z naravo že skorajda smrtno nevaren. 

Toda, noben sintetičen izdelek ne more doseči popolnosti narave, ki tudi otroke neguje in zdravi. Če le znamo prisluhniti njenim ritmom in uporabiti vse njene skrite modrosti. Smo na soncu takrat, ko je sonce najbolj blagodejno. Z naravno hrano in naravnimi zeliščnimi pripravki  poskrbimo za otrokov močan imunski sistem ter naravno zaščito pred morebitnimi strupi v naravi. Ki so prav tako potrebni za to, da narava deluje tako usklajeno.

Zato prisluhnite naravnim ritmom, sledite in zaupajte naravi ter otrokom z vzgledom pokažite, da se je ne bojite, temveč jo spoštujete in ljubite.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zlatko posnel oglas za reko Savo
Izjemen odziv mladih na natečaj Oglas za mojo reko
3
Pismo Eko Vile - Melisa, Lan, Tim in Marje...
Eko vila je v enem od zasneženih zimskih večerov sedela na zofi in srkala okusen domač čajček iz materine dušice, ki mu ...
3
Z dobro organizacijo proti šolskemu stresu
Pomembno je, da se starši naučimo prepoznati dogodke, dolžnosti in obveznost, ki pri otroku povzročajo zaskrbljenost, ob...
3
Nastop vrtca Šmarje pri Jelšah
Vrtec Šmarje pri Jelšah je bil s plesno dramsko točko izbran v natečaju Eko družina in si priboril nastop na Festivalu d...
3



Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
photo
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...
Hrana kot zdravilo
»Hrana je zdravilo in zdravilo je hrana« pravi kitajski pregovor, ki odseva starodavni pogled na prehranjevanje. Tudi na...