|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Intervju s Polono Požgan

Irena Kovač Pavčič, 24.1.2010
Preverite, kako o svoji materinski vlogi razmišlja znana radijska voditeljica.

image
/61


Lea32:

Med uživanjem na porodniškem dopustu, ki se bliža koncu, razmišljam, kako bom šla težko nazaj v službo … Razvadila sem se, da sem doma. Skrbim za malčico, skuham kosilo, lahko sem cel dan v trenirki, …

 

PijaXX:

Ja, večina mamic je takšnih, jaz pa sem šla delat celo pred iztekom porodniške. Moj sinček mi je sicer najpomembnejši na svetu, ampak službo sem tako zelo pogrešala, da sem šla delat še pred iztekom. Pa še potrebovali so me in vsi skupaj smo bili veseli, da spet delamo »po starem«!

 

LinaK:

Pred kratkim sem na Radiu Center poslušala tisto simpatično voditeljico Polono Požgan. Kot vem, je rodila, in to ne tako dolgo nazaj, ampak očitno tudi ona že dela. Verjetno radio ni mogel brez nje, saj je tam najbolj prepoznavna radijska voditeljica!

 

PolonaP:

Lina, bilo je približno tako, ja.

 

LinaK:

O, super, tole bo pa zagotovo en prijeten in zanimiv klepet! Polona, si res šla delat zelo kmalu po rojstvu sina? Si tako zelo pogrešala službo?

 

PolonaP:

Delat sem šla, ko je bil Maks star dobre tri mesece. Moja služba je zelo specifična, zato sem si lahko privoščila, da sem bila na programu tri ure in sem potem odhitela domov. Zdaj ostajam tudi že na uredniških sestankih, kar pomeni, da sem doma okoli enajstih. Je pa res, da zaradi tega vstanem zelo zgodaj, ko Maks še trdno spi. Nekaj čez četrto uro zjutraj je budnica, ob petih pa sva s sodelavcem Sašem Pappom že v etru Radia Center. Da začnem delati tako kmalu po rojstvu Maksa, je bil interni dogovor med vodstvom radia in mano.

 

PijaXX:

Polona, slišala sem, da si najbolj znana mamica med radijskimi voditeljicami – je to res?

 

 

PolonaP:

Joj, res ne vem, koliko nas je sploh mamic med radijskimi voditeljicami, sem pa prepričana, da je vsaka mamica zvezda – ni lahko uskladiti vseh obveznosti, ki se pojavijo kar naenkrat, in ni lahko zaživeti novega življenja, ki je kar naenkrat pred vrati. Da o porodu niti ne govorim.

 

LinaK.

Koliko je zdaj star Maks?

 

PolonaP:

Maks je 9. maja dopolnil devet mesecev. Večkrat si želim, da bi kar nekaj časa ostal toliko star, ker dnevi prehitro minevajo in Maks prehitro raste. Včasih imam občutek, da mi zaradi hitrega tempa ne uspe uživati vseh teh lepih trenutkov z njim.

 

Ula7:

Kje pa ste preživeli prvomajske praznike?

 

PolonaP:

Uživali smo na vikendu moževih staršev, v majhni vasici nad Koprom. V zame enem najlepših delov sveta. Takrat res odklopimo in uživamo v družbi drug drugega in hkrati sami s seboj.

 

LarisaQ:

Polona, tvoj mož je znan glasbenik, igra v skupini Tabu. Ali tudi Maks kaže ljubezen do glasbe?

 

PolonaP:

Maks ima izredno rad glasbo. Morda tudi zato, ker jo je vsak dan poslušal že, ko je bil še v trebuščku. Moja služba je pač takšna, da sem ves čas v stiku z glasbo, pa tudi Primož je seveda bolj ali manj vsak dan na nek način povezan z glasbo. Maks zdaj z atijem že pridno vadi bobne in se ob tem neznansko zabava.

 

LinaK:

Ali si sicer imela željo, da bi se za leto dni popolnoma odklopila od službe in uživala na porodniškem dopustu stran od medijskega sveta?

 

PolonaP:

Ne vem, če je v naši službi to sploh mogoče. Če me leto dni ne bi bilo pred mikrofonom, bi bila na nek način ponovno na začetku. Kot da vmesnih dvanajst let dela ne bi obstajalo. Ljudje te pozabijo. To ni tako, kot da greš iz pisarne, pa vmes leto dni pač nekdo drug opravlja tvoje delo. Tolažim se s tem, da sem vsak dan tako hitro doma, da sva lahko potem z Maksom skupaj še cel dan. In da bo tako ostalo tudi potem, ko bo drugim mamicam porodniška že potekla in bodo morale nazaj v službo, za najmanj osem ur na dan. To se mi zdi mnogo hujše. Zjutraj Maks spi do sedmih ali osmih, kar pomeni, da je z varuško dobre tri ali štiri ure.

 

PijaXX:

Te Maks pogreša, kadar delaš?

 

PolonaP:

Po eni strani me je kar malo strah, da me ne bi, po drugi strani se pa bojim, da bi me. Varuška pravi, da se imata krasno, ko pridem domov, je pa tudi zelo dobre volje. Ga bom vprašala čez nekaj mesecev, ko bo že bolj zgovoren.

 

Lea 32:

Jutranje vstajanje zaradi službe verjetno ni ravno prijetno. Kaj pa, ko te sredi noči zbudi Maks? Katero vstajanje je bolj prijetno?

 

PolonaP:

Pri Maksu se ponoči nikoli ne sprašujem, če je prijetno ali neprijetno vstati. Pač je treba. In to takoj, brez obiranja, ker se zna sicer zelo razjeziti. Kar pa se tiče službe, je vedno rahlo »boleče«.

 

Ula7:

Imate že načrte za poletje? Kam jo boste mahnili?

 

PolonaP:

Letošnje poletje bomo preživeli nad Koprom, Maksa namreč do drugega leta starosti ne bova vozila z letalom. Tudi sicer nisem za preveč mučna in dolga potovanja z dojenčki, ker se mi zdi, da je morda to bolj dopust za starše kot za malčke.

 

Ula7:

Kakšen tip preživljanja počitnic ti je sicer blizu? Se je kaj spremenil zdaj, ko imaš družino?

 

PolonaP:

Sama sem že celo življenje popotnik z dušo in s srcem. Z nahrbtnikom, na lastno pest, brez turistične agencije. In to se bo zdaj vsekakor spremenilo. Ne samo zaradi Maksa, tudi zaradi mojega moža Primoža, ki že prej ni bil ravno navdušen nad mojimi idejami za potovanja, zdaj pa bo položaj najbrž še malo bolj obrnil sebi v prid.

 

LarisaQ:

Že razmišljaš o tem, kam bo Maks hodil v vrtec?

 

PolonaP:

Še ne, želim si, da bi bil čim dlje časa doma.

 

LarisaQ:

Zakaj pa bi raje imeli Maksa doma kot v vrtcu?

 

PolonaP:

Zdi se mi – morda se motim in se bom premislila – oziroma imam občutek, da mu bom podaljšala otroštvo, če do nadaljnjega ne bo imel obveznosti, npr. če mu zjutraj ne bo treba vstati in tako naprej. Morda je k takemu razmišljanju pripomoglo tudi dejstvo, da sama nisem marala vrtca. V nedeljo popoldan sem bila že slabe volje, ko sem se spomnila, da bom morala naslednji dan v vrtec. Fuj, vrtec J.

 

PiaXX:

Med nosečnostjo si organizirala akcijo z nosečnicami. Boš zdaj organizirala akcijo z mladimi mamicami?

 

 

PolonaP:

O tem še nisem razmišljala, je pa dobra ideja. Morda pa res. Na Radiu Center se nikoli ne branimo dobrih idej!

 

LinaK:

Na Radiu Center ste res izjemno kreativni, kar se tiče akcij. Kako pa je s kreativnostjo doma, pri igri z Maksom? Ostane še kaj kreativnosti, ali vso pobere služba?

 

PolonaP:

Uf! Kje pa! Maks mi daje energijo, nikoli mi je ne jemlje. Primož včasih reče, da ima Maks »čist noro« mamico, ker mu ves čas pojem in plešem, ... Če bi mi služba pobrala vso energijo, bi pa res razmislila o drugem delovnem mestu.

 

LarisaQ:

Kaj meniš o naravnih pristopih k vzgoji otroka? Čim manj umetnih materialov, umetne hrane, instant vzgoje, ...

 

PolonaP:

Prebrala sem ogromno knjig o rojstvu, porodu in vzgoji. Na koncu sem prišla do ugotovitve, da ima ta otrok polovico mojih genov in da sama najbolje vem, kaj je dobro zanj. Zdaj se držim tega pravila.

 

LarisaQ:

Se vaša družina trudi živeti ekološko?

 

PolonaP:

Ne morem reči, da se ne trudimo, je pa res, da nam na tem področju dostikrat zmanjka časa in energije. Vsekakor pa mi je ekološki način razmišljanja blizu.

 

LarisaQ:

Ti je všeč ideja o veliki družini? Načrtuješ še otroke?

 

PolonaP:

Ja, vedno sem si želela tri otroke, ampak ne vem, če bo to uresničljivo. Do tretjega me bo najbrž že EMŠO »pojedel« ...

 

LarisaQ:

Kako poteka vaš običajen družinski dan?

 

PolonaP:

Ko pridem domov, najprej po dolgem in počez pocrkljam to malo bitje, potem pa ponavadi na hitro »skupaj« skuhava kosilo, Maks pa pomaga s prelaganjem plastičnih posodic in kuhalnice. Ko pride Primož, se začne novo poglavje dneva. Trudimo se, da se vsak dan skupaj odpravimo vsaj na sprehod, če že ne na krajši izlet. Maks zelo uživa, če smo vsi trije skupaj in je takrat najboljše volje. S sabo ga jemljeva tudi v trgovino, pa na morebitne popoldanske obveznosti. Sicer pa v bližini živita tudi Maksova babica in dedek, ki imata ves popoldan iztegnjene lovke, da ga ugrabita.

 

Lea32:

Kaj bi počela, če ne bi bila radijska voditeljica?

 

PolonaP:

Bila bi igralka.

 

PijaXX:

Z voditeljem Sašem Pappom se odlično ujemata. Kako vpliva vajin različen način življenja – ti imaš otroka, on ne?

 

PolonaP:

Največja razlika je, da gre on lahko popoldan spat, jaz pa ne. Sicer imava s Sašem podobne vrednote, način življenja pa od rojstva mojega sina morda res ne več tako podoben. Sašo ima čas za nešteto drugih stvari, ki zanimajo tudi mene, zato zdaj v prostem času še raje grem z njim na kavo, da me malo seznani s tem in z onim ...

 

LarisaQ:

Kako boš Maksa pripravila na dejstvo, da je sin znane mamice, ki se redno smehlja z obcestnih plakatov?

 

PolonaP:

O tem še nisem razmišljala. Glede na to, da je to naš način življenja, medijsko je izpostavljen tudi Primož, to najbrž ne bo težava, ampak nekaj samoumevnega.

 

Ula7:

Ali Maks rad je?

 

PolonaP:Joj, pa kako! Včasih kar preveč. Ga je užitek gledati. Je vse, kar mu pripravim. Zraven pa vztrajno daje znake, kako je dobro.

 

Ula7:

Kako pa si se spravila v boj z odvečnimi kilogrami po rojstvu otroka? Nekatere pravijo, da sami izpuhtijo, druge se z njimi mučijo precej bolj ...

 

PolonaP:

Meni ni prav nič samo izpuhtelo. Sem se morala kar sama v roke vzeti. Pilates, pravilna prehrana ter jeklena volja.

 

LarisaQ:

Kako je v skrb za vajinega dojenčka vključen očka Primož?

 

PolonaP:

Primož je vključen na vseh področjih. Kuha, hrani, čisti ritko in vse ostalo. Ničesar nimava posebej razdeljeno, sproti se dogovarjava. Ker želiva oba z Maksom preživeti kar največ časa, ni to nikoli problem. Je pa res, da ima Primož čisto svoj pristop. V zadnjem času je prevzel kopanje Maksa, tako je zdaj to njun ritual.

 

Ula7:

Kako sta z možem sprejela dejstvo, da je v hiši še en član? Je Maks zdaj v središču pozornosti ali si, ker sta še mladoporočenca, znata vzeti čas zase?

 

PolonaP:

Midva bi si že vzela čas zase, ampak naju čas večkrat »povozi«. Jaz se včasih zvečer, ko dava Maksa spat, kar zgrudim v posteljo. Sicer tudi Primož nima nekega določenega delovnega urnika, kar se večkrat izkaže kot prednost.

 

Lea32:

Kje iščeš nasvete za mamice? Pri prijateljicah, v knjigah, na internetu?

 

PolonaP:

Načeloma najprej pri moji mami, ki je v službi prav na tem področju. Včasih je celo delala v porodnišnici. Iz najinih pogovorov se vedno veliko naučim in dobim veliko uporabnih nasvetov.

 

PijaXX:

Že v nosečnosti si pisala blog in tudi zdaj ga. Očitno si navdušena blogerka. Kaj ti pomeni pisanje bloga?

 

PolonaP:

V zadnjem času sem to dejavnost skorajda opustila. Nekako ne pridem več poleg. Se pa vsak dan znova spravljam poleg ... Kar malo pogrešam ta del. Vedno sem rada pisala, tako da upam, da bom kmalu spet. Pa še slabo vest imam na tem področju. Sašo mi je blog prenovil, najprej sem ga hudo gnjavila, naj to naredi čim prej, zdaj pa jaz zamujam z urejanjem in s pisanjem ...

 

Lea32:

Se s prijateljicami večkrat odpravite skupaj na pomladni sprehod z dojenčki?

 

PolonaP:

Ker živimo na deželi, se z Maksom bolj ali manj sprehajava sama. Kar mi tudi odgovarja. Med sprehodi ne pogrešam družbe, rada sem z otrokom in s svojimi mislimi …

 

Lea32:

Kako pa očka sprejema dejstvo, da je njegova žena in mati njegovega otroka tako zelo zaposlena?

 

PolonaP:

Pa saj nisem tako zelo zaposlena. Praktično sem cel dan z Maksom. Samo zjutraj malo manjkam. Primož pa sicer ni imel nikoli nobenih pripomb na moje delo. Iskreno povedano, do zdaj niti pomislila nisem, da bi lahko imel kakšne ugovore v tej smeri. A takšni scenariji sploh še obstajajo? A ni scena, da »ženska spada za štedilnik«, že malo preživeta?

 

LarisaQ:

Ali kdaj med jutranjim vodenjem tako zelo pogrešaš Maksa, da bi se začela z njim pogovarjati kar preko etra?

 

PolonaP:

Včasih ga pogrešam tako zelo, da moram na hitro pogledati nekaj njegovih fotografij. Pogovarjala se pa preko etra ne bi z njim. Raje ga kar po telefonu pokličem, pa mu kaj zagrulim v slušalko :).

 

PijaXX:

Katera je trenutno tvoja najljubša knjiga?

 

PolonaP:

Od Maksovih treh mesecev dalje nisem prebrala nobene več. Zadnja prebrana, ki mi je bila zelo všeč, je pa Čudež v ravnovesju. Sicer obožujem knjige in komaj čakam na poletni dopust, da bom – morda! – lahko spet kakšno vzela v roke.

 

Ula7:

Kaj je bilo najlepše darilo, ki ga je prinesel novorojenček Maks?

 

PolonaP:

Prinesel je ogromno lepih stvari. V bistvu same lepe, nobene slabe. Prinesel je dobro voljo, pa igrice, petje, ples, nov pogled na življenje, novo postavljanje prioritet. Skratka, prevetril nama je življenje. In to življenje, ki smo ga skupaj postavili na novo, je še lepše, še bolj veselo.

 

Ula7:

Vama z možem pomagajo tudi stari starši?

 

PolonaP:

No, brez teh bi bilo večkrat mnogo težje. Na pomoč namreč priskočijo kadarkoli. Maks ima dedka, babico, nano in nonota in vsi štirje ga seveda neznosno crkljajo. Zdaj pa mi, draga dekleta, oči že počasi lezejo skupaj. Zjutraj bo treba zgodaj vstati!

 


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Junij 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
52
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
20
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
11
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
8



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?