|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Intervju z Angelique Kidjo

Uredništvo Ringaraja.net, 4.6.2010
Angelique Kidjo, rojena v Beninu, je znana pevka in dobitnica Grammya, od leta 2002 pa tudi UNICEF-ova ambasadorka dobre volje. Za kampanjo je posnela pesem »You can count on me«.

image
/61


Šest mesecev ste vključeni v UNICEF-ov projekt »Give the Gift of Life«. Zakaj ste se mu pridružili, kaj vas je pri tej kampanji pritegnilo?

Razlog je enostaven. V Afriki vsake tri minute umre otrok zaradi neonatalnega tetanusa. Bolezen, ki je na zahodu že dolgo nenevarna vsakodnevno ubija afriške otroke in njihove mame. Številne ženske rodijo doma v nehigienskem okolju brez kakršne koli zdravstvene pomoči. Moja želja je, da s pomočjo Pampersa in UNICEF-a preprečimo navedeno in omogočimo zdravo rast in razvoj otrok širom sveta.


UNICEF-ova ambasadorka ste od leta 2002, sodelovali pa ste že pri različnih projektih. Kaj je tako posebnega v tej Pampersovi in UNICEF-ovi akciji »1 pakiranje = 1 cepivo ki reši življenje«?

Pampers in UNICEF sta z akcijo »1 pakiranje = 1 cepivo, ki reši življenje« združila moči v boju proti neonatalnem tetanusu že pred petimi leti. Akcija vsako leto beleži vse boljše rezultate, cilj pa je izkoreniniti to smrtonosno bolezen v Afriki do leta 2012. Do sedaj je bilo zbranih že več kot 200 milijonov odmerkov cepiva, to leto pa nameravajo zbrati še dodatnih 100 milijonov cepiv. V Afriki so prisotne mnoge bolezni in treba jih je preprečiti, potrebno je začeti z najenostavnejšimi. To se ravnokar dogaja in upam, da bo ta akcija spodbudila še mnoge druge podobne akcije.

  

Rojeni ste v Beninu tako, da ste dobro seznanjeni z zdravstvenimi problemi Afrike, večkrat ste tudi sami obiskali mesta s pomanjkljivo zdravstveno oskrbo. Kakšni so vaši vtisi s teh obiskov?

Obšla sem celotno Afriko, tudi najbolj kritična področja in se srečala s številnimi strahotami. Otroci, ki so bolni s povsem banalnimi boleznimi in mame, ki ne vedno kaj jim bo prinesel nov dan. To je težko gledati. Mislim, da bi vsi morali videti tak prizor v živo, kajti takrat se v vas rodi nagonska želja, da bi pomagali tem ljudem, da bi nekaj naredili. Preveč mojih Afričanov je zadela enaka usoda, vendar upam, da njihova smrt ni bila zaman in, da smo se iz tega kaj naučili.


Koliko bo Pampersova in UNICEF-ova akcija v praksi pomagala otrokom?

Na to vprašanje najbolje odgovorim s številkami, saj te sigurno ne lažejo. 100 milijonov mamic in otrok je preživelo zahvaljujoč cepivu. Če se bo tako nadaljevalo, bosta Pampers in UNICEF v popolnosti izkoreninila neonatalni tetanus. Že v roku dveh let, bi lahko ta smrtonosna bolezen postala zgodovina in to je sijajen motiv za nadaljnje delo.


V zvezi s to akcijo, ste posneli tudi pesem z naslovom »You can count on me«, ki govori o predanosti pomaganju ljudem. Na kaj ste mislili, ko ste jo snemali in katera je bila vaša vodilna misel?

Spremljala me je samo ena misel – narisati nasmeh na otroške obraze. Tudi najbolj bolni otroci vam bodo ponudili nasmeh s čimer pokažejo, da niso izgubili upanja. Ne morete si predstavljati kako to osreči človeka. S to pesmijo sem jim želela pokazati, da njihovo upanje ni zaman.





Informacije o UNICEF-ovi in Pampersovi iniciativi

UNICEF in Pampers sta že leta 2006 sklenila globalno partnerstvo za izkoreninjenje tetanusa v državah v razvoju do leta 2012. Ta smrtonosna bolezen, znana tudi kot »tihi ubijalec«, je najbolj razširjena v Afriki ter Južni in Vzhodni Aziji. Od leta 2006 do danes je Pampers UNICEF-u podaril že več kot 200 milijonov cepiv, s čimer je bilo proti tetanusu zaščitenih že 45,5 milijonov mater ter novorojenčkov. Cilj globalne kampanje, ki se nadaljuje pod sloganom 1 pakiranje = 1 cepivo, ki reši življenje, je v letu 2010 priskrbeti dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva in tako zaščititi 33 milijonov žensk in njihovih novorojenčkov v 32 državah v razvoju.


Tudi v Sloveniji lahko pomagamo pri uresničevanju zastavljenega cilja. S to akcijo so slovenski kupci z nakupom Pampersovih izdelkov prispevali sredstva za kar 260.000 cepiv proti tetanusu mater in novorojenčkov. Akcija se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Za vsak prodan izdelek z oznako »1 pakiranje = 1 cepivo, ki reši življenje« v času od aprila do junija 2010 bo Pampers UNICEF-u zagotovil sredstva za eno cepivo proti tetanusu.


Mnogo žensk je prisiljenih v porod doma, v nehigienskih razmerah ter brez primerne medicinske oskrbe. Cilj te pobude je preprečiti to nalezljivo bolezen in zagotoviti varno ter zdravo življenje otrok po vsem svetu. Pampersove izdelke v akciji 1 pakiranje = 1 cepivo, ki reši življenje je mogoče kupiti v trgovinah od 1. aprila 2010 dalje. Več informacije o tej pobudi lahko najdete na uradni Pampers spletni strani ter Facebook profilu http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Pampers-Slovenija/111172395564168?ref=ts

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
79
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
23
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
23
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
13



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?