|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izbira vzajemnega sklada

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 22.2.2010
Izbira vzajemnega sklada je odvisna od namena in predvidenega obdobja varčevanja, finančnih zmožnosti in nagnjenosti k tveganju. Na izbiro vzajemnega sklada vpliva tudi starost, dohodek in življenjski slog posameznika.
Ključne besede:

image
/11



Podatki o vzajemnih skladih na enem mestu

 

Na spletni strani www.vzajemci.com imate  dostop do podatkov o 324 vzajemnih skladih, ki se trenutno tržijo v Sloveniji. Ker ima večina vlagateljev, ki se odloča o varčevanju v vzajemnih skladih precej težav pri izbiri primernega vzajemnega sklada vam priporočamo, da se o možnostih varčevanja dogovorite za termin z finančnimi svetovalci Vzajemcev. Ker gre pri varčevanju v vzajemnih skladih največkrat za dolgoročno naložbo, je še toliko pomembneje, da bo vaša odločitev pravilna.

 

Profil vlagatelja

 

Pri izbiri primernega vzajemnega sklada je potrebno upoštevati predvsem dolžino varčevanja in tveganje, ki ste ga pripravljen sprejeti. Pri tem si lahko pomagate z vprašalnikom Profil vlagatelja, ki ga je pripravilo Združenje družb za upravljanje investicijskih skladov in je v veliko pomoč pri izbiri primerne kombinacije vzajemnih skladov.

 

Obrazec Profil vlagatelja je pripomoček, ki omogoča finančnemu svetovalcu, da na podlagi odgovorov, ki se nanašajo na vlagateljeve osebnostne značilnosti, odnos do tveganja, načine in cilje varčevanja, finančne zmožnosti, pričakovano ročnost varčevanja, izkušnje ter znanje pri investiranju v vrednostne papirje, oceni vlagateljev finančni profil preko katerega vlagatelju svetuje v zvezi z izbiro njegovemu osebnemu finančnemu profilu najbolj primeren tip vzajemnega sklada oziroma najbolj primerne sestave različnih tipov vzajemnih skladov.

 

Ključni dejavniki, ki jih je dobro poznati in upoštevati pri izboru vzajemnega sklada so naložbena struktura, rezultati vzajemnega sklada, stopnja tveganja in stroški.

 

Naložbena struktura vzajemnega sklada

 

Vzajemni skladi se ločijo po naložbeni strukturi, ki je opredeljena v prospektu sklada in v mesečnih poročilih, ki jih slovenske DZU vsak mesec javno objavijo na njihovih spletnih straneh. Dostop do mesečnih poročil skladov imate tudi na spletni strani www.vzajemci.com, S klikom na ime izbranega sklada (v tečajnici ali drugje na spletni strani) boste prišli na predstavitveno pod stran izbranega sklada, kjer boste v zavihku Dokumenti sklada našli zadnje mesečno poročilo o naložbah izbranega sklada.

 

Ločimo več vrst vzajemnih skladov. Najpomembnejša ločnica med vzajemnimi skladi je vrsta vrednostnih papirjev, v katere vzajemni sklad vlaga večino svojih sredstev.

 

Če želite doseči 15% letni donos izbira vzajemnega sklada, ki vlaga pretežno v obveznice, ni najboljša rešitev. Po drugi strani pa je izbira obvezniškega sklada ustrezna za tiste, ki se boste sprijaznili z npr. 3 - 7% letnim donosom oz. tiste, ki si želite dokaj varne a donosnejše naložbe kot je bančni depozit.

 

Kakšni so dolgoročni rezultati vzajemnega sklada

 

Da bi lahko realno ocenili uspešnost vzajemnega sklada v preteklosti je potrebno primerjati donose sklada z donosi skladov s podobno naložbeno politiko in primerjalnimi indeksi (benchmarki), s katerimi se sklad primerja.

 

Primer: V primeru, da bi primerjali donosnost dveh delniških vzajemnih skladov bi lahko napačno zaključili, da je bil globalni delniški vzajemni sklad, ki je prinašal 16% letne donose slabši delniškega sklada, ki vlaga na trge v razvoju in je v istem obdobju prinašal 20% letne donose. Pri podrobnem pregledu pa bi ugotovili, da je proučevani globalni delniški vzajemni sklad v skupini globalnih delniških skladov v povprečju dosegel najboljše donose in ga v primerjavi s skladom, ki vlaga na trge v razvoju uvrščamo v kategorijo manj tveganih vzajemnih skladov. Na drugi strani pa je proučevani sklad, ki vlaga na trge v razvoju precej zaostajal za povprečjem svoje skupine.

 

Donosi vzajemnega sklada so odvisni od kvalitete in uspešnosti upravljavca sklada. Uspešnost pa je pogojena s pravilnostjo sprejetih odločitev in tudi kvaliteto dela analitikov, ki upravljavca oskrbujejo z nujno potrebnimi podatki in informacijami za sprejemanje pravih naložbenih odločitev.

 

Kvaliteta upravljavca sklada se najbolj pokaže v obdobjih globalnih finančnih kriz, za katere so značilni močni padci tečajev ter visoka volatilnost. V takšnih obdobjih se poleg upravljavca pokaže tudi prava vrednost analitikov, ki zalagajo upravljavce s potrebnimi podatki in analizami posameznih delnic in tržnih trendov. Uspešnost je v takšnih razmerah zato odvisna od skupinskega dela.

 

Stopnja tveganja proučevanega vzajemnega sklada

 

Za ocenjevanje tveganosti vzajemnih skladov se je v svetu uveljavilo kar nekaj meril. V Sloveniji vsi vzajemni skladi slovenskih družb za upravljanje uporabljajo 10-stopenjsko lestvico za ocenjevanje tveganosti vzajemnih skladov, ki jo je pripravilo Združenje družb za upravljanje investicijskih skladov ob soglasju Agencije za trg vrednostnih papirjev. Za razliko od slovenskih, uporabljajo tuji skladi, ki imajo dovoljenje za trženje v Sloveniji, drugačna merila za ocenjevanje tveganosti sklada.

 

Načeloma velja, da potencialno višji donosi pomenijo tudi verjetnost večjega tveganje in posledično možnost izgube določenega dela vloženih sredstev. Nekateri vlagatelji so za višje donose pripravljeni sprejeti višje tveganje, medtem ko se drugi zaradi manjše nagnjenosti k tveganju zadovoljijo z nekoliko nižjimi donosi.

 

Poleg donosov pa mora vlagatelj pri odločanju o izbiri sklada upoštevati tudi volatilnost oziroma nihajnost sklada. Dva sklada z enakimi preteklimi donosi in različno nihajnostjo nista enakovredna. Boljši je tisti sklad, ki ima ob enakih preteklih donosih nižjo nihajnost oz. volatilnost.

 

Stroški vlaganja v vzajemne sklade

 

Pri izbiri naj bodo vlagatelji pozorni tudi na stroške posameznega sklada. Ti običajno zajemajo vstopno provizijo, upravljalsko provizijo ter v nekaterih primerih tudi izstopno provizijo. Vstopna in izstopna provizija sta enkratnega značaja in se odtegneta od vsakokratnega vplačila oz. izplačila sredstev iz vzajemnega sklada. Na dolgi rok je najpomembnejša upravljalska provizija, ki najbolj prizadene donose sklada, saj jo družba za upravljanje vsak dan odtegne od vrednosti premoženja sklada. Za vlagatelja je zato priporočljivo, da se pri odločitvi za vzajemni sklad temeljito posveti tudi tem postavkam, ki jih najde v pravilih upravljanja vzajemnega sklada.

 

Kam po nasvet

 

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance ga pošljite na gregor.begus@vzajemci.com z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz  Vzajemcev d.o.o. vam bodo nanj z veseljem odgovorili.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
3
Pravica do dodatnega zdravstvenega zavarov...
Od prvega januarja 2009 veljajo spremembe v okviru pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja za upravičence denarne...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?