|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jagodičje, najbolj zdrava vrsta sadja

Maja Šogorič, 20.5.2010
Bliža se sezona jagodičastega sadja, zato izkoristite lep poletni dan in se odpravite kam v naravo ter naberite te drobne, barvite in zelo zdrave sadeže, se z njimi posladkajte in tako naredite nekaj za svoje zdravje.

image
/11


Vsi vemo, da je sadje zdravo. Toda, ali veste, katero sadje je najbolj zdravo? Ne, to ni pomaranča, kivi, banana, niti jabolko. Najbolj zdravo je jagodičje – drobno sadje, ki zori na zelnatih rastlinah in grmih. Sem spadajo med drugim vsem nam dobro poznane in priljubljene jagode, maline, borovnice, robide, gozdne jagode, ribez, ter pri nas bolj redke brusnice, pa plodovi kosmulje itd.


Zdravilna moč jagodičja

Jagodičasto sadje najrazličnejših barv in okusov je prava paša za oči in želodec. Prehranski strokovnjaki na vrh seznama zdravega sadja uvršajo jagodičje predvsem zaradi bogate vsebnosti hranljivih in zdravilnih sestavin, predvsem rudnin in vitaminov, ki krepijo obrambno moč našega organizma in so ključni dejavniki življenjskih procesov v telesu. Jagodičje vsebuje tudi sadne kisline, ki razkužujejo in spodbujajo procese razstrupljanja, ter številna barvila; nekatera med njimi (flavonoidi, karotenoidi) so pomembni antioksidanti, ki ščitijo pred rakom in drugimi boleznimi. Temnejše kot je jagodičje, na primer črni ribez, borovnice, robidnice, več antioksidantov vsebuje. Jagodičje zori vse poletje, zato nas lahko uspešno ščiti pred poletnimi prehladi, ki jih lahko hitro staknemo med kopanjem v bazenu ali morju.


Jagodičje v kuhinji

Barviti, drobni in prehransko zdravi sadeži odlično teknejo kar sami, brez dodatkov, za malico ali kot slasten in okrepčilen zajtrk. Toda ne užijte jih več kot skodelico naenkrat, kar zaradi svojega čistilnega delovanja lahko poženejo prebavo v prehiter tek. Jagodičje torej uživajmo v zmernih količinah, vendar čim pogosteje in čim več različnih vrst.

Iz jagodičastega sadja lahko pripravimo številne sladice (sadne solate, napitke, omake itd.), lahko jih predelamo v marmelade in sokove ter iz njega naredimo celo sadno vino ali kis.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj enostavnih receptur, s katerimi lahko ustvarja vaš malček sam ali pa s pomočjo mamice, očka ali starejšega bratca ali sestrice.


Sladica s skuto in jagodičjem

Skuto zmešajte s sladko smetano in javorovim sirupom ter potem po njej razporedite skupaj pomešane borovnice, maline in jagode.


Frape iz jagodičja

Izbrano jagodičje dajte v električni mešalnik, dodajte hladno mleko (lahko tudi soja ali riž), rjavi sladkor ter par kock ledu. Vse sestavine zmešajte v mešalniku in osvežilno-vitalen napitek je pripravljen.


Omaka iz jagodičja

Vzemite npr. maline in borovnice, jih raztopite v vroči posodi in osladkajte s sladkorjem ali medom. Slastno omako nato prelijete po vašem priljubljenem sladoledu, pudingu, palačinki ali pecivu, ki je nato še okusnejše.


Krema iz jagodičja

Skodelico izbrane vrste jagodičja, na primer črnega ribeza, ali mešanice več vrst zmešajte s paličnim mešalnikom. Dodajte žlico medu, premešajte ter potresite s ščepcem drobno narezane mete.

 

Preberi še:

Jagode - poslastica za družinsko malico

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
9
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
4
Ne bojte se surovega mleka!
Surovo mleko je z vidika mikrobov v resnici bolj ravnovesno kot pasterizirano, saj pasterizirano in sterilno mleko gnije...
4



To so naravne sestavine za čudovito obarva...
photo
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?