|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jutranja tabletka: izhod v sili

Uredništvo Ringaraja.net, 16.12.2023
Kaj storiti, ko ste imeli spolni odnos, pa niste bili zaščiteni pred nosečnostjo oziroma menite, da je vaša redna zaščita zatajila? Ni vse zamujeno, le ukrepati je potrebno hitro.

image
Po nezaščitenem spolnem odnosu lahko vzamete jutranjo tabletko. (Pexels.com)
/11


Jutranja tabletka oziroma nujna kontracepcija, ko se vam zalomi

Kadar je potreben izhod v sili, ko je stiska, nuja, ko poči kondom in ko niste bili zaščiteni pred nosečnostjo, spolni odnos pa ste že imeli, je na voljo nujna kontracepcija (jutranja tabletka) ali tabletka po odnosu. Po nezaščitenem spolnem odnosu še ni vse zamujeno, moramo pa ukrepati hitro.

Tabletka po vsebuje hormon levonorgestrel in se uporablja v izrednih situacijah, ko pri spolnem odnosu ni bila uporabljena ustrezna zaščita ali če izbrana metoda kontracepcije ni bila uspešna.

 

Tabletko je najbolje vzeti čim prej, najkasneje pa v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. S tabletko, ki je učinkovita in varna, ne glede na telesno težo ima izkušnje veliko deklet in žensk. Dobite jo brez recepta v svoji lekarni.

 

PREBERITE TUDI: Kaj je jutranja tabletka?

 

Kako deluje?

Jutranja tabletka vsebuje odmerek hormona levonorgestrela. To je enak hormon, kot ga vsebujejo tudi nekatere navadne kontracepcijske tabletke. Razlika je v tem, da je odmerek levonorgestrela v tabletki po večji kot v navadni kontracepcijski tabletki.

Jutranja tabletka prepreči nosečnost, preden se ta sploh začne. Deluje tako, da prepreči izločitev jajčeca iz jajčnika (prepreči ovulacijo). Če si že noseča, tabletka po ne bo delovala. 

 

Potem ko vzameš tabletko po, boš imela menstruacijo kot navadno. Lahko se zgodi, da jo boš dobila prej ali kasneje, krvavitev pa bo blažja ali močnejša kot navadno. Mogoče so tudi manjše krvavitve do naslednje prave menstruacije. Nekatere ženske po urgentni tabletki (jutranji tabletki oziroma tabletki po) dobijo menstruacijo z več kot petdnevno zamudo. Če menstruacija zamuja več kot pet dni, se za nasvet obrni na zdravnika.

 

PREBERITE TUDI: 5 najpogostejših mitov o kontracepciji

 

Jutranja tabletka ni tabletka za splav

Tabletka za splav je popolnoma drugačno zdravilo kot jutranja tabletka. Navadno vsebuje hormon levonorgestrel, ki v zadnjem trenutku prepreči nosečnost in ne povzroči splava.

Tabletka za splav se uporabi kasneje in deluje drugače: ustavi razvoj nosečnosti, ki se je že začela (oplojeno jajčece se je oprijelo stene maternice). Ta tabletka povzroči, da se nosečnost prekine in maternica izloči produkt spočetja. Dovoljena je za zgodnji splav, vendar ne v vseh državah. Uporaba teh tabletk je strožje zakonsko urejena kot uporaba urgentne kontracepcije. Drugače od urgentne kontracepcije tabletk za splav ne moreš kupiti v lekarni brez recepta.

 

Da boste vedeli: 4 vprašanja o jutranji tabletki

1. Lahko z nosečnostnim testom preverim, ali sem noseča, preden vzamem nujno kontracepcijo?

Ne. Večina nosečnostnih testov za domačo rabo se lahko opravi šele, ko menstruacija zamuja. Nosečnostni testi so narejeni tako, da zaznajo prisotnost nosečnostnega hormona (HCG) v telesu. Če si noseča, se v prvih dnevih in tednih količina HCG v telesu hitro poveča in test nosečnosti to zazna v urinu. To pa se ne zgodi v prvih 72 urah po spolnem odnosu. Najzanesljiveje nosečnostni testi ugotovijo nosečnost dan po tem, ko menstruacija izostane. Prej je test kljub nosečnosti lahko negativen.

 

PREBERITE TUDI: Test za nosečnost: kako ga pravilno uporabiti? 

 

2. Kaj, če se vzame jutranjo tabletko po še enkrat v istem ciklusu?

Pri tem se ne bo zgodilo nič dramatičnega, toda temu se skušajte izogniti. Čeprav se lahko tabletko po uporablja neomejeno in ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi imela dolgoročne škodljive učinke na zdravje, je namenjena samo za nujno rabo. Ponavljajoča se raba bi najverjetneje zmotila menstruacijski ciklus. Bodite torej pametni in uporabljajte katero od drugih metod za preprečitev zanositve.

 

3. Kaj pa, če dojim?

Tabletko, ki vsebuje levonorgestrel lahko vzame tudi doječa mama, a jo je treba vzeti najmanj osem ur pred začetkom dojenja.

 

4. Jemljem običajne kontracepcijske tablete, lahko vzamem tudi jutranjo tabletko?

Jutranjo tabletko, ki vsebuje levonorgestrel, lahko vzamemo tudi, če jemljemo običajne kontracepcijske tabletke.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
7
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
5
Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
4
Test nosečnosti: je res 100-odstotno zanes...
Zanesljivost testa nosečnosti je med 96 in 97 odstotki, vendar pozor: samo če ga uporabimo pravilno, opozarjajo ginekolo...
3



Kaj način spanja v postelji pove o partner...
photo
Spita s partnerjem/-ko tesno drug ob drugem ali vsak na svoji strani postelje? Spita v 'stoličko/žličko' ali s hrbtom dr...
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...