|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj storiti, ko otrok reče, da mu je dolgčas?

Uredništvo Ringaraja.net, 11.10.2023
Otroci pogosto potarnajo, da jim je dolgčas in da ne vedo, kaj bi počeli. Kako naj se na to odzovemo starši? Je dobro, da jim čim prej najdemo kakšno "zaposlitev", se igramo z njimi ali je bolje, da sami najdejo rešitev, kako si popestriti ta čas?



Starši bi skakali od veselja, če bi nam bilo lahko vsaj kdaj malce dolgčas, zato nam je to, da nam otrok potarna, da nima kaj početi, povsem nerazumljivo. Kaj bi dali, da bi bili tudi sami vsaj nekaj ur brez vsakršnega dela, kajne?


Psihologi pravijo, da otroci potrebujejo tudi dolgčas

Žal se za mame in očete dolgčas (skorajda) ne dogaja več, dejstvo pa je, da je se otroci lahko tudi dolgčasijo. In kaj v takšnem primeru storiti? Je dobro, da jim čim prej najdemo kakšno "zaposlitev", se igramo z njimi ali je bolje, da sami najdejo rešitev, kako si popestriti ta čas? 


PREBERITE TUDI: Napaka, ki jo starši naredimo, ko otrok potarna, da mu je dolgčas


Ko se otrok pritožuje, da se dolgočasi, naredite naslednje:

1. Otroka poskušajte podpreti in ga razumeti.

Odložite telefon ali se ustavite pri delu, ki ste ga opravljali, usedite se blizu otroka in mu prisluhnite. Zastavite mu vprašanja. Ne pokažite, da vam ni jasno, kako mu je lahko dolgčas, ko pa ima toliko igrča in je pogledal že toliko zanimivih risank. Povejte mu, da je dolgočasje tudi v redu.

 

Otroku je potrebno omogočiti zdravo komunikacijo in pokazati sočutje ob njegovih občutkih, saj ga s tem učimo, da je v redu čutiti, da ima podporo in da je pomembno poslušati svoj um in telo.

 

2. Poskusite ugotoviti, ali je dolgčas morda posledica utujenosti ali celo potrtosti.  

Pomagaj otroku ugotoviti, kako se v resnici počuti, tako da mu postavite naslednja vprašanja:

- Katero drugo besedo občutiš poleg dolgčas?

- Kako se počuti tvoje telo, ko ti je dolgčas?

- V kakšno početje te občutek dolgočasja sili? Si želiš to početi ali ne?

 

Tudi odrasli včasih mislimo, da nam je dolgčas, čeprav vsak dan "brzimo" 100 kilometrov na uro. Zaradi enake vsakodnevne rutine imamo občutek naveličanosti in zdolgočasenosti. Naši otroci morda čutijo enako.


PREBERITE TUDI: Preženite dolgčas v avtu


3. Ponudite otroku prostor za pomiritev oziroma upočasnitev.

Če želite podpreti svojega otroka v dolgočasju, mu lahko pomagate ustvariti prostor za nekakšno upočasnitev. To je lahko kotiček v njegovi spalnici ali jedilnici oziroma dnevni sobi. Prostor lahko uporablja vaš otrok, ko se počuti utrujen, preobremenjen ali preprosto želi »oddih od življenja«.

 

Ta prostor je lahko samo njegov in tja lahko odide, če potrebuje čas za razmislek ali odločitev, kaj želi narediti naslednjič. Povejte mu, da je to njegov prostor, da lahko tam najde rešitev, ko mu je dolgčas, in s tem lahko prepreči, da bi postale nemiren in razdražen. 

 

Poskrbite, da bo imel v tem kotičku možnost, da se udobno usede, pobarvanke, stvari za ustvarjanje ali druge predmete, ki vašemu otroku nudijo občutek udobja in zadovoljstva.


VIR: Ringeraja.ba

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
25
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
8
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
5



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?