|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj vse že znam - 2. del

Grega Krže, 24.5.2010
Če se potrudim, znam tudi kričati in celo jodlati. O obračanju s hrbta na trebuh in trebuha na hrbet sploh ne bi izgubljal besed. Pa mi je komaj trideset let in deset mesecev.

image
/41


V imenu vseh očetov. Celo v imenu vseh staršev, vključno z mamicami, se čutim dolžnega glasno protestirati. Nekateri ljudje resnično nimajo mere in se ne ustavijo pred ničemer. Kot olajševalno okoliščino jemljem edinole dejstvo, da oseba, ki me je tako močno razburila, v življenjskih rečeh ni ravno najbolj izkušena.

 

V mislih imam namreč Gaja Julija, po domače bolj znanega kot Mini Fliki, ki je s svojim pisanjem v prejšnji kolumni naslikal popolnoma napačno sliko svojih zmogljivosti. Resda sem na najinega Minija močno ponosen, a moram vendarle opozoriti na popolnoma preprosto dejstvo: vse stvari, ki jih je v svojem pisanju naštel prejšnji teden, niso čisto nič posebnega.

 

Slovenščina recimo, ima veliko število različnih narečij. Vem, da sem točno številko nekoč že poznal, pa sem jo medtem utegnil že pozabiti oziroma celo zamenjati s kakšnim drugim nepomembnim podatkom (kot recimo dejstvom, da je Karavanški tunel točno 5 kilometrov daljši od višine Triglava, kar seveda ne pomeni veliko, če človek ne ve, koliko je visok naš najvišji vrh). V glavnem, da se ne bomo preveč oddaljevali od teme, v Sloveniji nam je uspelo v vsaki dolini razviti in ohraniti svoje narečne posebnosti. Sram me je priznati, a sem ter tja imam težave celo z domačim govorom. Sploh kadar ga uporablja kakšen še posebej brezzob očak. Ko pa se znajdem v družbi s človekom iz katere od preostalih tradicionalnih pokrajin Slovenije, v zadregi lahko le nemočno prikimavam. Iz podobne zadrege nočem sodelovati pri Gajevem čebljanju, ki (po mojem skromnem mnenju) ne služi sporazumevanju, temveč povzročanju hrupa. Vse preveč očitno je namreč podoben čisto navadnemu kričanju. Zato ati in mami vztrajata pri slovenščini.

 

Kar se tiče dvigovanja na kolena, sploh ne bi zgubljal besed. Razen, da se odrasli (vsaj tisti, ki nimajoresnih težav z alkoholom) bolj običajno na kolena spustijo. Prepričan sem, da o tem prepeva tudi omenjena slovenska pevka. Biti na kolenih torej ni nič posebnega.

 

Kar se tiče hrane, moram sebi in Karmen v obrambo reči, da sva ravno zadnjič prvič v življenju pohrustala mlade bukove liste. Ker so Gaju všeč juhe, ki bi jih na najbolj prijazen način lahko označil kot eksotične, sva tudi midva postala poskusna zajčka za nove kombinacije okusov. Ker ne želim le grajati, pa moram Gaja kar takoj pohvaliti. Izogiba se namreč juhicam iz vrečk in to strastno ter prepričljivo (ker mu jih pač nihče ne skuha).

 

Tudi hvaljenje s kahlico nima nobene podlage. Pa kaj, če pri desetih mesecih zna sedeti na njej. Jaz to znam še pri tridesetih letih in desetih mesecih. Sem poskusil. Na suho, da ne bo kakšne pomote. Šele, ko bo v kahlici lužica ali kupček, se bom pripravljen o tej temi resno pogovarjati. Ga že slišim, kako glasno ugovarja v svoji sobici, češ: »Vsaj plenico mi prej sleči, če bi rad, da kaj pristane tudi v kahlici.« Sami izgovori, večkrat je že šlo čez rob plenice, nobenega razloga ne vidim, da se to ne bi moglo pripetiti tudi, kadar sedi na kahli.

 

V svoji sobi sem dolga leta spal tudi jaz. Nič posebnega. Zdaj jo rajši delim s Karmen, kar je včasih veliko težje. Sploh kadar si želim smrčati, ona pa mi tega ne pusti. Steklenico v roki rajši držim sam, kot da bi jo moral s kom deliti. Tudi hoditi znam brez pomoči. Celo z Gajem na hrbtu, ki me priganja kot kakšno tovorno živinče.

 

Če se potrudim, znam tudi kričati in celo jodlati. O obračanju s hrbta na trebuh in trebuha na hrbet sploh ne bi izgubljal besed. Pa mi je komaj trideset let in deset mesecev.

 

Zdaj pa grem Gaja učiti poštevanko z dvomestnimi števili. Brez pritiska, seveda. Do šole je še daleč. Kljub temu je treba začeti zgodaj. Ravno tako kot ostali starši bi namreč rad videl, da bi tudi moj otrok postal zdravnik, odvetnik ali tajkun. Lahko kar vse troje hkrati, saj nisem izbirčen.


P.S. Triglav je visok točno 5 kilometrov manj kot je dolg Karavanški tunel. Če mogoče niste vedeli.

 


 

Vse kolumne našega očka Grega in njegovega zaklada Gaja, najdete v Očkovem dnevniku.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
112
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
25
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
21
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
20



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?