|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži rešijo življenja?

P.R., 12.4.2024
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - varnost je vedno na prvem mestu.

image
/11


Ponudba te otroške opreme na trgu je zelo široka. Vendar, ali veste, da je večina staršev na tem področju neinformirana? In tako zaradi nepoznavanje značilnosti in standardov avtosedežev pogosto kupijo napačnega. Ustrezno znanje je ključnega pomena, ne glede na to, ali gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež – njihova varnost je vedno na prvem mestu. In koliko vi veste o varnosti? Preverimo.

 

Avtosedeži za otroke – resnice in zmote o varnosti

Večina ljudi bi se opisalo kot skrbne starše. Takšne starše, ki jim je varnost otrok na prvem mestu. In za velik del staršev to tudi drži. Vendar roko na srce, otroški avtosedež je pogosto na dnu seznama prioritet. Vemo, vsak otrok ga ima, ampak, ali veste, katere značilnosti so najpogosteje prezrte ali neupoštevane ob izbiri avtosedeža? Razlog za to lahko najdemo v dejstvu, da nimamo dovolj ustreznih informacij, še manj pa časa, da bi se lotili raziskovanja vseh značilnosti, ki pomembno vplivajo na zagotavljanje najvišje stopnje varnosti otroka.

Pri načrtovanju in pripravah na prihod dojenčka ne pozabite, da je ena izmed najpomembnejših odločitev tudi izbira avtosedeža. Vemo, da so tudi druge odločitve pomembne, vendar vsi si želimo presrečnega prihoda v dom z malo štručko. Zato za vožnjo iz bolnišnice do vhodnih vrat novega doma dojenček potrebuje avtosedež z visoko stopnjo varnosti. Zanima nas, ali ste seznanjeni z vsemi tveganji vožnje otrok v avtu brez otroškega sedeža? Ali veste, kako izbrati primeren avtosedež za otrokovo starost oziroma vaš model avtomobila? V nadaljevanju najdete izčrpen vodnik o avtosedežih, o najpogostejših napakah, ki jih lahko naredimo pri izbiri, pa tudi nekaj resnic in zmot o njihovi varnosti.

 

Nevarnost vožnje otroka brez avtosedeža

Takrat, ko stvari poenostavimo, nam odgovori postanejo kristalno jasni. Če naj tej povezavi preberete statistiko Agencije za varnost prometa, boste videli, da je v letu 2022 v Sloveniji posledice prometnih nesreč utrpelo kar 432 otrok do 14. leta. Iz tega je jasno, da moramo narediti več za višjo stopnjo varnosti otrok med prevozom. Kaj vse se lahko zgodi otroku, ki ni pravilno in varno nameščen v avtosedežu, si oglejte tu

Varnost otrok naj bo naša prioriteta. Zato med drugim poskrbite, da bo stopnja varnosti v času, ki ga otrok preživi v avtu, visoka. In zelo pomemben dejavnik pri tem je avtosedež, ki lahko reši življenje malčka. NIJZ navaja, da uporaba otroškega avtosedeža v primeru hitrega zaviranja ali prometne nesreče zmanjša tveganje za smrt ali resne poškodbe za kar 76%! Kako preprečiti poškodbe otroka v avtu, preberite tukaj

 

Lahko se vozi kratko razdaljo v naročju, bomo vozili počasi, ga držim močno – napačno!

Starševski instinkti nam pravijo, da smo mi, starši, absolutno najvišja stopnja varnosti in zaščite naših otrok. In čeprav to v večini primerov drži, pa temu ni tako v primeru, ko smo z otrokom v premikajočem se vozilu.

To trditev potrjujejo tudi osnovni zakoni fizike. Še več! Pravijo, da lahko povzročimo še več škode. Zakaj? Ker se namreč naša telesna teža med silo udarca pomnoži s hitrostjo avtomobila. To bi pomenilo, da se pri hitrosti 20 km/h odrasel človek, ki tehta 60 kg, spremeni v silo 1200 kg, zaradi česar smo resna nevarnost za otroka, ki ga držimo v naročju. V isti situaciji se novorojenček, ki tehta le 2,7 kg, pri vožnji s hitrostjo 20 km/h spremeni v silo 54 kg, ki v danem trenutku deluje na roke, ki ga držijo, kar lahko izračunate s pomočjo tega kalkulatorja.

Samo predstavljajte si, da se mali dojenček v vaših rokah nenadoma spremeni v odraslo nemško dogo. Ravno to je eden glavnih razlogov, da se v tistih trenutkih ne smemo zanašati na svoje roke in samokontrolo, saj je vse poponoma izven naših moči, kar se lepo vidi na tej video simulaciji učinka trka na neprivezanega otroka.

 

Otroci se ne marajo voziti v avtosedežu

V skladu z razvojnimi stopnjami otroka je povsem primerno in pričakovano, da starejši dojenčki in malčki, ki se učijo z raziskovanjem svojega sveta in preizkušanjem meja, ne marajo pripenjanja v avtosedežu.

Čeprav so malčkovi izbruhi jeze v situacijah fizičnega omejevanja lahko izjemno intenzivni in naporni, resnično še vedno ni vredno tveganja, niti v trenutkih, ko ste na robu obupa. Konec koncev, odločitev o zdravju in varnosti zagotovo ne prepuščamo majhnem otroku, še posebej pa ne bi smeli v tem primeru.

Kljub temu, da se vam bo vožnja, med katero otrok glasno in jasno bojkotira avtosedež, zdela kot cela večnost, nam zaupajte, ko vam povemo, da gre najverjetneje le za fazo in obdobje, ki ga morate prestati v dobro in za varnost vseh. Zapomnite si – bolj ko boste vztrajali, da je avtosedež normalen del vsakdana, večja je verjetnost, da ga bo vaš malček sprejel in se ga bo tako navadil, da se mu bo kmalu nenavadno voziti se izven avtosedeža.

Medtem si lahko tukaj ogledate nasvete, kako se spoprijeti z izbruhi jeze vašega malčka, ne glede na to, ali je v avtomobilskem sedežu ali zunaj njega.

 

Novorojenček je preobčutljiv za avtosedež (napačno)!

Pravzaprav bi morali novorojenčki in otroci v najbolj občutljivem obdobju življenja potovati v avtomobilskih sedežih. Poleg fizikalnih zakonov, ki smo jih razložili zgoraj o nevarnosti vožnje brez avtosedeža, so dojenčki in otroci do 2. leta starosti dodatno ogroženi v primeru trka: njihove lobanjske kosti niso zraščene, niti vrat niti hrbtenica nista popolnoma razvita, zaradi česar so bolj ranljivi pri poškodbah glave, ki so najpogostejše posledice otrok v prometnih nesrečah, ugotavlja Center za raziskave in preprečevanje poškodb pri otroški bolnišnici v Filadelfiji.

 

Otroci prerastejo avtosedeže

Res je, da bo vaš otrok avtosedež sčasoma prerasel. Res je tudi, da avtosedež vpliva na varnost otroka v določenih starostnih obdobjih in v skladu z otrokovo telesno težo. Vendar vse to samo pomeni, da se potrebe vašega otroka po avtosedežu spreminjajo, ne izginjajo. Avtosedež lahko mirno izločite iz otrokovega življenja šele, ko doseže višino 152 cm, ko lahko varno začne uporabljati varnostni pas za odrasle.

Do takrat veljajo smernice Agencije za varnost prometa Republike Slovenije, pa tudi stališče Ameriške akademije za pediatrijo, da morajo dojenčki in otroci do drugega leta uporabljati sedeže obrnjene proti zadnjemu delu avtomobila. To je dokler njihova glava ne preraste in štrli čez vrh sedeža oziroma dokler ne presežejo 15 kg telesne teže. Po tem sedežu, ki spada v skupino 0 in 0+, otroci do četrtega leta starosti presedajo na naprej obrnjene sedeže, torej sedeže iz skupine 1, nato pa na sedeže iz skupin 2 in 3, dokler ne dosežejo prej omenjene višine 152 cm, se pravi okoli 8. leta. 

 

avtosedež

 

Dobra novica je, da nakup avtosedeža za otroke danes ni nujno drastičen udarec za družinski proračun, zahvaljujoč ponudbi avtosedežev, ki so oblikovani tako, da se prilagajajo rasti otroka in tako vključujejo več kot eno skupino.  Cene teh kombiniranih sedežev se začnejo pri 100 evrih in presežejo številko 600 evrov. 

Poleg tega, če že imate odraslega otroka, lahko njegove “prerasle” avtosedeže uporabite za prevoz mlajšega brata ali sestra. Vendar pa morate upoštevati, da imajo avtosedeži rok trajanja, zato pazite in preverite, da sedež ni bil predhodno poškodovan in da je njegovo delovanje izpravno, glede na mnenje pooblaščenega tehnika in inštruktorja za varnost otrok v cestnem prometu.

 

Najpogostejše napake staršev pri otroških sedežih

 

1. Avtosedež ni pravilno pritrjen v avtu. Če varnostni pasovi vašega avtomobila niso potegnjeni skozi otroški sedež v skladu z navodili ali niso dovolj zategnjeni, sedež ne bo mogel izpolniti svojega namena in zaščititi otroka v nesreči. Tej napaki se boste izognili, če boste otroški sedež močno potegnili levo in desno, pri tem pa ga držite na mestu, kjer poteka spodnji del avtomobilskega pasu, in se ne premakne več kot 2 cm v nobeno smer.

 

2. Varnostni pasovi niso dovolj zategnjeni. To je verjetno najpogostejša napaka, saj se starši vedno bojijo, da pasovi ne bodo preveč zategnili njihovega otroka in s tem povzročili kakšne poškodbe, a je situacija ravno obratna. V primeru takšne napake lahko otrok ob trku zelo enostavno pade iz sedeža. Vaš otrok je pripet dovolj tesno, če lahko med njegovo ramo in varnostni pas vstavite le en prst. Ta napaka nima nobene zveze s ceno in kakovostjo sedeža, gre za človeški faktor. Ne glede na to, ali uporabljate sedež za 100 evrov ali 700 evrov, za pravilno zategnitev pasov morate poskrbeti.

 

3. Avtosedež se ne ujema s starostjo vašega otroka. Pogosto se zgodi, da starši hitijo s premaknitvijo otroka na sedež naslednje kategorije, ker se bojijo, da je trenutni sedež premajhen in zato ni več varen. Vendar pa je vsak sedež nižje kategorije varnejši in zagotavlja višjo stopnjo varnosti kot sedež naslednje kategorije, ko se zdi, da je vaš otrok na starostni meji.

 

avtosedež

 

Spodaj si lahko ogledate seznam razdelitev avtosedežev po skupinah, glede na težo in starost

 

Razpoložljive kombinacije skupin avtosedežev za otroke:

- Skupina 0/0+ - Starost od novorojenčka do 10 kg/15 kg (0 do 15 mesecev)

- Skupina 0+/1 – Starost od novorojenčka do 18 kg (0 do približno 4 leta)

- Skupina 0+/1/2 - Starost od novorojenčka do 25 kg (0 do približno 7 let)

- Skupina 0+/1/2/3 – Starost od novorojenčka do 36 kg (0 do približno 12 let)

- Skupina 1 - Teža od 9 kg do 18 kg (9 mesecev do 4 leta)

- Skupina 1/2/3 – Teža od 9 kg do 36 kg (9 mesecev do 12 let)

- Skupina 2/3 – Teža od 15 kg do 36 kg (4 leta do 12 let)

- Skupina 3 – Teža od 22 kg do 36 kg (od 5 ali 6 let in višji od 125 cm)

 

Kot je bilo že omenjeno, lahko menjava sedeža za dojenčke in mlajše otroke za naslednjo starostno skupino, še preden ti dosežejo največjo težo ali višino za svoj sedež, lahko povzroči resnejše poškodbe v primeru trka.

Poleg tega je pomembno upoštevati, da se lahko dojenčki in otroci močno razlikujejo po velikosti in teži v primerjavi s predvidenimi starostnimi razponi proizvajalcev sedežev, zato je bolje, da uporabite višino ali težo kot vodilo pri izbiri avtosedeža, v katerem naj bi namesto starosti.

 

Priključitev avtosedeža v vaš avto

Obstaja še en kriterij pri izbiri sedeža za vaše otroke. To je način pritrditve v vašem avtomobilu. Standardni način pritrjevanja sedeža, ki ga je določal varnostni standard R44, je bil s septembrom 2023 nadgrajen in zamenjan. Sedaj je v veljavi varnostni standard R129, ki je z obširnimi testi zagotovil večjo zaščito vratu in glave otroka.

Še vedno se lahko odločite za uporabo avtosedeža, ki izpolnjuje zahteve R44, saj so takšni avtosedeži v prodajo vse do septembra 2024, vendar se zavedajte, da občutno zmanjšate stopnjo varnosti vašega otroka.

Nov standard zahteva, da je vsak otroški sedež pritrjen s ISOFIX sistemom, da bi bila zagotovljena stabilna povezava med karoserijo in otroškim avtosedežem. Kot pravijo na Agenciji za varnost prometa, sistem ISOFIX predstavlja enostavnejšo rešitev in zmanjšuje možnost napak in nepravilnega pripenjanja otroka. Če se odločite za sistem ISOFIX, je treba najprej ugotoviti, ali ima vaše vozilo to možnost.

 

Kaj smo se naučili na temo varnosti otrok v avtomobilu in kateri so naslednji koraki?

Iz vseh zbranih podatkov je razvidno, da imata pravilna izbira in uporaba otroških avtosedežev, v skladu z veljavnimi predpisi, ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja poškodb ali usodnih posledic v primeru trka. Vse dodatne in podrobne informacije o varnosti in avtosedežih dobite v brošuri Agencije za varnost prometa, tukaj pa vas čaka velika izbira kakovostnih avtosedežev za vse starosti.

Vsem staršem sta varnost in zdravje malčkov na prvem mestu, največji sovražnik dobrih namenov in starševske ljubezni pa je največkrat nevednost. Upamo, da smo vam na ta način posredovali veliko koristnih informacij in tako olajšali izbiro ter poskrbeli za brezskrbnost na potovanju z vašimi malčki.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Včasih je neverbalna komunikacija boljša
Besede nikoli ne bodo imele tako močnega sporočila, kot jih ima neverbalni del, ki se na določeno besedo obesi. Ali drug...
10
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
8
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
6



Otrok na sovoznikovem sedežu
Veliko staršev se sprašuje, kdaj njihov otrok sme sedeti na prednjem sedežu avtomobila in, ali je to za otroka varno. Za...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?