|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako prepoznamo dimeljsko kilo pri otroku?

Uredništvo Ringaraja.net, 26.10.2022
V prvih letih življenja dimeljska kila nastane zaradi povečanega pritiska v trebuhu – ob pogostem in dolgotrajnem joku, kašlju ali odvajanju trdega blata.

image
Pojavi se pri 2-3 od 100 novorojenčkov (ima jo približno vsak 50-ti deček in vsaka 400-ta deklica). (Freepik.com)
/11


Dimeljska kila je zadebelitev v predelu ingvinalnega (dimeljskega) kanala, ki se nahaja med spodnjim delom trebuha in stegnom. Prepoznamo jo kot izboklino, ko črevo tišči ven skozi oslabelo mesto v trebušni steni.

Pri otrocih se najpogosteje pojavlja v prvih letih življenja, ima pa jo približno 5% otrok. Pojavi se pri 2-3 od 100 novorojenčkov (ima jo približno vsak 50-ti deček in vsaka 400-ta deklica). Bolj pogosta je pri dečkih, kar 10 do 20krat, in sicer zaradi povezave s spuščanjem mod. Pogosta je tudi pri nedonošenčkih.


Zakaj nastane?

Kila lahko nastane že pred rojstvom. Nekje v 7. mesecu nosečnosti se navadno moda spustijo v mošnjo skozi dimeljski kanal, ki je po tem zapre. Včasih pa kanal ostane odprt – takrat se črevesna vijuga izboči iz telesne votline.

V prvih letih življenja dimeljska kila nastane zaradi povečanega pritiska v trebuhu – ob pogostem in dolgotrajnem joku, kašlju ali odvajanju trdega blata.

Ostali dejavniki tveganja za nastanek kile so: dednost, nedonošenost, kronično zaprtje in cistična fibroza.


PREBERITE TUDI: Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?


Kako jo preprečimo?

Pri novorojenčkih starši ne morejo narediti ničesar, da bi kilo preprečili, gre namreč za prirojeno napako. Kasneje lahko delujemo preventivno – uravnavanje primerne telesne teže, uživanje prehrane, bogate z vlakninami in pa izogibanje dvigovanju težkih bremen.


Kako prepoznamo dimeljsko kilo?

Prepoznamo jo po izboklini ali zadebelitvi v predelu dimelj, ki postane bolj opazno, ko otrok kašlja, joka ali se napenja. Včasih izgine, ko otrok leži. Večina dimeljskih kil ne povzroča težav – velike so lahko od lešnika do velikega oreha.

Če je kila manjša in ne boli ter je mehka na otip, jo lahko z blagim pritiskom prstov potisnemo nazaj v trebušno votlino, vendar se rada znova pojavi.

V teh primerih ni potrebna takojšnja operacija.

Če pa je otrok bled, joka in ga kila močno boli, ter je na otip trda, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč, saj gre za vkleščeno kilo. V primeru vkleščene kile je ne moremo z lahkoto potisniti nazaj v trebušno votlino. Takrat je potrebna operacija, saj po 12urah lahko pride do odmrtja vkleščenega dela črevesja.


PREBERITE TUDI: Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstvenih težav


Kako se zdravi?

Kila se vedno zdravi operativno. V primeru, ko ne gre za vkleščenje, bo kirurg otroka pregledal in ga uvrstil na seznam za operacijo – ko bo ta povsem zdrav.

Operacija poteka v splošni ali kombinirani anesteziji, traja pa 15 minut. Med operacijo izrežejo kilno vrečo in tako preprečijo izstop črevesa skozi dimeljski kanal. Kirurg opravi majhen kožni rez v dimljah in naredi 3-4 šive. Večina otrok je po operaciji domov odpuščena še isti dan.


Po operaciji

Po operaciji izbokline ne bo več, otrok bo po nekaj dneh normalno aktiven in živahen. Pomembno je, da starši skrbijo za primerno prehrano, da otrok redno odvaja mehko blato.

Pri veliki večini primerov ni nikakršnih trajnih vplivov operacije na otrokovo zdravje ali razvoj. Operacija otroške kile je varna, učinkovita in zanesljiva ter razmeroma enostavna metoda. Pri približno desetini otrok se dimeljska kila pozneje pojavi še na drugi strani.


PREBERITE TUDI: Prva pomoč pri lažjih poškodbah v šoli in na igrišču


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
7
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
4
Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...
4



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?