|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnična zgodba: Zaradi koronaukrepov ne more več hoditi

Helena Primic, 9.9.2020
Nenadoma se nam je vse obrnilo na glavo, saj smo ostali brez vseh fizioterapij, ki so bile v večini že itak samoplačniške. Doma smo se trudili nekako sami vzdrževati redne terapije, toda to seveda ni niti blizu izkušenim strokovnjakom.

image
Matic, ki je nekoč s pomočjo podkolenčne proteze že sam hodil, je zaradi prepovedi terapij in pregledov danes na invalidskem vozičku. (Foto: Arhiv)
/11


Številni koronaukrepi še kar trajajo, četudi pandemije s Covid-19 že nekaj časa več ni in vse več tujih strokovnjakov pojasnjuje, da vsi kazalniki kažejo, da se pomirja in počasi zaključuje.

In medtem, ko povprečne družine nekako vendarle krmilimo med vsemi temi pogosto protislovnimi in povsem neizvedljivimi ukrepi, družine z otroki s posebnimi potrebami doživljajo izjemne stiske, ki bodo pustile žal tudi trajne posledice. 

Zato smo se v uredništvu Ringaraja.net odločili, da z vami podelimo konkretne zgodbe konkretnih družin z otroki s posebnimi potrebami.

 

Čez noč brez vseh terapij in pregledov

Tokrat vam predstavljamo stisko Matica - otroka s posebnimi potrebami, ki je težko gibalno oviran, s težko duševno motnjo in z več pridruženimi boleznimi.

"Matic za vzdrževanje zdravstvenega stanja nujno potrebuje redne fizioterapije, logopeda in redne kontrolne preglede pri različnih specialistih. Takoj z uvedbo ukrepov zaradi koronavirusa pa je naš fant, kot toliko drugih otrok s posebnimi potrebami, čez noč ostal brez vseh terapij in zdravniških pregledov," nam je zaupala mama Monika Prudič in dodala:

"Do uvedbe koronaukrepov je bil Matic mobilen. Hojo, do katere smo prišli z veliko truda in se zares zelo borili, da bi Matic lahko hodil, je vzdrževal s podkolenčno protezo. Prav hoja je bila tista, zaradi katere je naš fant s posebnimi potrebami na polno užival, invalidski voziček pa smo uporabljali samo za dolge sprehode."

 Matic Prudič

 

Matic je ostal brez hoje ...

Prišel je prvi val koronavirusa, vsi ukrepi in vključno z njimi tudi nenadna prepoved vseh "nenujnih" pregledov in terapij. Matic je tako čez noč ostal brez vseh potrebnih terapij. In hoje ... 

"Nenadoma se nam je vse obrnilo na glavo, saj smo ostali brez vseh fizioterapij, ki so bile v večini že itak samoplačniške. Doma smo se trudili nekako sami vzdrževati redne terapije, toda to seveda ni niti blizu izjemno izkušenim terapevtkam z vsem njihovim znanjem in pripomočki.

V aprilu je Matic pridelal še vnetje levega kolena in zaradi vseh ukrepov nismo prišli do pravilnega ter nujnega specialističnega zdravljenja. Antibiotik je dobil kar od zdravnika iz zdravstvenega doma našega domačega kraja. Po desetih dneh, ko zaradi vnetja in bolečin Matičeve noge nismo smeli obremenjevati, je Matic ostal brez hoje. Pa ne samo to - ker je prišlo do kontrakture v kolenu, noge ni mogel niti več stegniti," nam je zaupala žalostna mama Monika, ki se za pravice svojega sina bori tudi v okviru društva Mavrica izzivov.

 

PREBERITE TUDI: Otroci s posebnimi potrebami so v hudi stiski

 

Matic še vedno ne hodi in je zaradi ukrepov na invalidskem vozičku

Ko so se 4. maja koronaukrepi vendarle začeli rahljati, je Matic lahko končno ponovno začel s samoplačniškimi terapijami pri fizioterapevtih. Na primarni ravni so namreč terapije še vedno bile prepovedane.

"Od maja do danes smo samoplačniške fizioterapije morali potrojiti. Zato Maticu seveda gre na bolje, pa vendar še nismo prišli do hoje. Naš fant se bo zaradi vseh koronaukrepov, ki so nas spomladi povsem ohromili, boril še kar nekaj časa, da bo lahko ponovno stopil na svojo levo nogo in zadovoljno korakal svojim sanjam naproti. Mi seveda neomajno verjamemo vanj, saj je Matic zelo vztrajen fant in tudi mi ob njem," je pogumna mama Monika, ki je tako kot vsi starši otrok s posebnimi potrebami zares pravi heroj, po katerem bi se lahko zgledovali vsi starši. In še posebej politiki. 

"Pa vendar me je - če sem povsem iskrena - izredno strah, kaj bo z našimi otroki s posebnimi potrebami in vsemi, ki za kakovost svojega življenja nujno potrebujejo različne terapije in zdravniške obravnave, če se bodo vsi ti ukrepi in zapiranje vseh teh ustanov ponovili. Zato smo starši otrok s posebnimi potrebami tako glasni, saj si želimo, da bi tisti, ki nam trenutno krojijo življenja, pisali ukrepe in zakone z vso razumnostjo in razumevanjem tudi za naše otroke," dodaja Monika Prudič.

 

KAJ BI MORALA STORITI VLADA RS, DA BI ZARES POMAGALA MATICU?

"Med ukrepi bi morala vlada misliti tudi na naše otroke s posebnimi potrebami in vse ljudi s posebnimi potrebami. Nikakor ne bi smela dovoliti, da te osebe ostanejo brez njim nujno potrebnih terapij in obravnav.

Starši smo pripravljeni maksimalno poskrbeti za varnost in zdravstveno higieno ter upoštevati vse dobronamerne ukrepe pri preprečevanju okužbe, toda brez terapij, ki so že tako v večini samoplačniške, pa naši otroci ne bi smeli ostati.

V kolikor bi ob varnostnih zdravstvenih ukrepih v času prvega vala moj Matic lahko obiskoval redne fizioterapije in bi bil ob vnetnem stanju deležen specialistične oskrbe, globoko verjamem, da bi bil danes še vedno mobilen s svojo posebno hojo. Trenutno pa je zaradi neprimernih vladnih ukrepov odvisen izključno od invalidskega vozička."

Monika Prudič

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
22
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
15
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
13
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
12



Izdelajmo družinsko drevo
Kako se lotiti izdelave družinskega drevesa, da bodo tudi otroci radi sodelovali, se zabavali in z veseljem prisluhnili ...
Zabavna družinska pomladna generalka
Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato posprav...