|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako preprečimo poškodbe otrok v avtomobilu?

Petra Bališ, 3.3.2010
Izkušnje kažejo, da večino poškodb lahko preprečijo starši ali drugi, ki skrbijo za otroke. Poškodbe otrok v avtomobilu najlažje preprečimo s pravilno namestitvijo primernega otroškega avtosedeža v avto.

image
/11


Poškodbe otrok v avtomobilu najlažje preprečimo tako, da otroka namestimo in pripnemo z varnostnim avtosedežem, ki mora biti homologiran in mora imeti mednarodno oznako ECE R44/04. Prav tako mora biti sedež primeren otrokovi teži in starosti. Skrb za otroško varnost pa bi morala biti navada v vseh družinah. Poleg vseh finančnih ugodnostih, ki jih nudi nakup rabljenega avtosedeža, nikoli ne tehtajte med varnostjo vašega otroka in finančnimi sredstvi. VEDNO kupite nov otroški avtosedež, ne glede na vse. Ker je ponudba velika, si lahko pomagate s seznamom sedežev, ki jih priporoča AMZS.


Avtosedeži - varnost otrok na poti


Najpogostejši vzroki težkih poškodb pri otrocih ali celo smrtnih izidov so prometne nesreče, zadušitve in utopitve. Izkušnje kažejo, da večino poškodb lahko preprečijo starši ali drugi, ki skrbijo za otroke. Poškodbe otrok v avtomobilu najlažje preprečimo tako, da otroka namestimo in pripnemo z varnostnim avtosedežem, ki mora biti homologiran in mora imeti mednarodno oznako ECE R44/04. Prav tako mora biti sedež primeren otrokovi teži in starosti. Skrb za otroško varnost pa bi morala biti navada v vseh družinah.


Rabljen avtosedež? Raje niti ne pomislite!


Vsak rabljen otroški avtosedež ima svojo zgodovino. Nikoli ne boste vedeli kako je bil uporabljen ali pa je bil morda celo deležen avtomobilske nesreče. Če kupite rabljen avtosedež, se dostikrat zgodi, da manjkajo nekateri ključni deli, navodila o uporabi, ali pa je kako drugače nepopoln. Prav tako ne boste nikoli prepričani ali je sedež skladen z zadnjimi varnostnimi standardi.
Poleg vseh finančnih ugodnostih, ki jih nudi nakup rabljenega avtosedeža, nikoli ne tehtajte med varnostjo vašega otroka in finančnimi sredstvi. VEDNO kupite nov otroški avtosedež, ne glede na vse.


Pred uporabo avtosedeža preberite varnostne nasvete Babycentrovih svetovalcev:

  • Od teže vašega otroka je odvisno kakšen tip otroškega avtosedeža potrebuje vaš otrok.
  • Kupite samo otroški avtosedež, ki je skladen z zadnjimi varnostnimi evropskimi standardi ECE R44/04.
  • Preverite tudi, ali je otroški avtosedež primeren za vaš avto. 
  • Pozorno preberite navodila o uporabi in jih tudi shranite za prihodnjo uporabo.
  • Še preden pričnete z vožnjo se prepričajte, ali je avtosedež pravilno pripet.
  • Otroški varnostni pasovi morajo biti primerno naravnani. 
  • Nikoli ne naravnavajte otroškega avtosedeža med vožnjo. 
  • Avtosedeža ne uporabljajte več, če ste imeli avtomobilsko nesrečo. 
  • Nikoli ne kupujte ali prodajajte rabljenega avtosedeža. 
  • Če je sprednji sedež opremljen z varnostno blazino, avtosedeža nikoli ne namestite spredaj.
  • Izogibajte se parkiranju avtomobila na direktnem soncu takrat, ko imate s seboj  avtosedež, saj se plastični oziroma kovinski deli lahko močno segrejejo in lahko povzročijo opekline.

Če želite izvedeti še več o tem, kako poskrbeti za varnost družinskih članov v avtomobilu, obiščite dneve varne vožnje, ki so namenjeni prav mladim družinam. Poleg uporabnih znanj boste pridobili tudi koristne izkušnje in uživali v prijetni družbi ostalih udeležencev.



Obiščite spletno stran www.vozim.se, kjer si boste lahko ogledali koristne videoposnetke napačnega ravnanja in nasvetov, kako se izogniti nevarnostim, ki na nas prežijo na cesti, tu boste našli konkretne odgovore na vprašanja o varni vožnji, pa še ceneje se lahko naročite na dan varne vožnje, kjer boste tudi sami lahko preizkusili, kako varen voznik ste.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
9
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
9
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



Kako izbrati pravi otroški sedež za kolo?
Pri nakupu otroškega sedeža za kolo imate dve možnosti. Odločite se lahko za nakup sedeža za pritrditev spredaj ali zada...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?