|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se odločiti kateri vzajemni sklad izbrati?

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
Izbira za vlagatelja primernega vzajemnega sklada je odvisna predvsem od vlagateljeve nagnjenosti k tveganju ter obdobja varčevanja. Osnovna delitev pozna obvezniške, mešane in delniške vzajemne sklade.

image
/11


Vlagatelj mora sklad izbrati na podlagi ciljev, ki jih z naložbo želi doseči. Bistvo po katerem se je potrebno orientirati so pravila upravljanja vzajemnega sklada v katerih je navedena naložbena politika sklada, ki jo mora vlagatelj pazljivo prebrati.
 
V Sloveniji trenutno poznamo več vrst vzajemnih skladov, ki se razlikujejo med seboj glede na naložbeno politiko, tveganje in pričakovano donosnost. Osnovna delitev pozna obvezniške, mešane in delniške vzajemne sklade. Poleg teh pa obstajajo še skladi denarnega trga, skladi absolutnega donosa, skladi skladov, pasivno upravljani skladi, itd...
 
Za koga so primerni?
V osnovi so skladi, ki imajo več delniških naložb priporočljivi za tiste, ki jim je najpomembnejši donos in jih nihanja vrednosti premoženja ne motijo. Medtem ko so obvezniški vzajemni skladi primerni za vlagatelje, ki jim je bolj pomembna stabilna in umirjena rast premoženja, brez večjih nihanj. Pri uravnoteženih vzajemnih skladih se sredstva investirajo tako v delnice kot obveznice zato so ti skladi priporočljivi za vlagatelje, ki ne želijo prevelikih nihanj vrednosti premoženja, vendar želijo realizirati višje donose, kot jih prinašajo obvezniški vzajemni skladi.

 

Na kaj morate biti pozorni?
Pri izbiri naj bodo vlagatelji pozorni tudi na stroške posameznega sklada. Ti običajno zajemajo vstopno provizijo, upravljalsko provizijo ter v nekaterih primerih tudi izstopno provizijo. Vstopna in izstopna provizija sta enkratnega značaja in se odtegneta od vsakokratnega vplačila oz. izplačila sredstev iz vzajemnega sklada. Na dolgi rok je najpomembnejša upravljalska provizija, ki najbolj prizadene donose sklada, saj jo družba za upravljanje vsak dan odtegne od vrednosti premoženja sklada. Za vlagatelja je zato priporočljivo, da se pri odločitvi za vzajemni sklad temeljito posveti tudi tem postavkam, ki jih najde v pravilih upravljanja vzajemnega sklada.
 
 
 
Profil vlagatelja
Pri izbiri za vlagatelja primernega vzajemnega sklada je potrebno upoštevati predvsem dolžino varčevanja in tveganje, ki ga je pripravljen sprejeti. Pri tem si lahko pomagamo z vnaprej pripravljenim vprašalnikom Profil vlagatelja, ki ga je pripravilo Združenje družb za upravljanje investicijskih skladov in je v veliko pomoč pri izbiri primerne kombinacije vzajemnih skladov.
 
Obrazec Profil vlagatelja je pripomoček, ki omogoča finančnemu svetovalcu, da na podlagi odgovorov, ki se nanašajo na vlagateljeve osebnostne značilnosti, odnos do tveganja, načine in cilje varčevanja, finančne zmožnosti, pričakovano ročnost varčevanja, izkušnje ter znanje pri investiranju v vrednostne papirje, oceni vlagateljev finančni profil. Rezultati vprašalnika so namenjeni izključno svetovanju vlagatelju v zvezi z izbiro njegovemu osebnemu finančnemu profilu najbolj primernega tipa vzajemnega sklada oziroma najbolj primerne sestave različnih tipov vzajemnih skladov.
 
Kam po nasvet
Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nazaj v šolo: 8 nasvetov, kako prihraniti ...
Žal nimamo vedno dovolj denarja, da bi sledili vedno daljšim seznamom šolskih potrebščin in najnovejšim trendom. Zato sm...
3
Sklad za otroka
Načrtovanje družine ali njeno povečanje ne pomeni zgolj načrtovanje rojstva otroka, ampak tudi skrbno načrtovanje finanč...
3
Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...
Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?