|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se starši pripravite na uvajanje v vrtec? (Nasvet vzgojiteljice)

Miriam Kalan, 22.8.2023
Dogovorite se za uvajanje, ki vam bo ustrezalo in ob katerem se boste vi počutili prijetno in pomirjeno. Skupaj z otrokom raziščite nov prostor. Poskusite biti odprti in radovedni. Komunikacija z vzgojiteljico vas bo pomirila in bo zgled otroku.
Ključne besede:

image
Uvajanje v vrtec je prijetno, če se nanj pripravite. (Foto: Freepik.com)
/11


Otrok mora v vrtec … Zakaj? Kako? Nisem pripravljena/ nisem pripravljen …

Začnimo vzpodbudno! Ker nisem popolnoma prepričana, kdo v resnici ni pripravljen, naj bo vodilo »Pogumen ni tisti, ki se ničesar ne boji ampak tisti, ki svoj strah premaga«. Stopimo iz časov, ko so čustva tlači in si priznajmo, da nam ni prijetno!

Bodite iskreni in si čim bolj konkretno napišite, zastavite vprašanja in dileme, ki vas težijo. Poskusite odgovoriti in sami pri sebi postaviti okvir na kaj lahko in na kaj ne morete vplivati. Vprašanja na katera odgovorov ne najdete, naslovite na vzgojiteljico, ki vas prav tako s kar nekaj treme pričakuje.

Dihajte! Dovolite si, da ste ranljivi ampak vseeno ne vztrajajte v teh čustvih. Vaši cilji naj bodo kratkoročni in bodite nežni predvsem do sebe!

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje v vrtec - 5 zlatih pravil

 

Konkretno:

Na prvi roditeljski sestanek pojdite pripravljeni, napišite si vprašanje in dileme na katere ne najdete odgovorov in verjetno boste naredili veliko uslugo vsem prisotnim staršem, ki so v enakem krču in dovolili, da se vam vzgojiteljica približa. Imejte v glavi, da ni neumnih vprašanj in da niti slučajno niste edini, ki vas konkretno bremeni, sploh pa nihče ne pričakuje, da že vse veste. S tem boste začeli graditi zaupanje, ki je ključnega pomena.

Dogovorite se za uvajanje, ki vam bo ustrezalo in ob katerem se boste vi počutili prijetno in pomirjeno. Skupaj z otrokom raziščite nov prostor. Poskusite biti odprti in radovedni. Komunikacija z vzgojiteljico vas bo pomirila in predvsem bo zgled otroku, da je zaupanja vredna in na vaši strani. Ko boste pripravljeni, se od otroka poslovite nežno in s sporočilom, da naj se ima lepo in da kmalu pridete, povejte da ga bo ta čas pazila vzgojiteljica.

Po otroka pridite veseli in radovedni. Objem naj bo za oba, pohvalite ga in delite vaš ponos, lahko ste ponosni na oba, ker vam je uspelo in tudi jutri vam bo. Vzemite si nekaj trenutkov za komunikacijo z vzgojiteljico, da krepite vez in posledično otrokovo zaupanje.

Za lažje krmarjenje vam svetujem, da namesto dejstva, da boste pustili otroka v neznanih rokah, da si priznate, da vaše dete prehitro raste in ga v objemu zadržite še malce dlje.

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje otroka v vrtec naj se začne doma

 

Zapomnite si, da vas nihče ne more nadomestiti in da so vzgojiteljice vaša strokovno podkovana pomoč z najboljšimi nameni.

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 stvari, ki jih otroci potrebujejo in 10...
Kaj otroci resnično potrebujejo in česa ne? Preberite, si zapomnite in delite s starši, ki jih poznate.
45
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
17
Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
17
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
7



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?