|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako skrbeti za svojo energijo?

Tala Bevk in Barbara Butina, 30.8.2013
Energijske tehnike blagodejno vplivajo na naše telo, nam pomagajo pri regeneraciji po porodu (fizična, čustvena in energijska) in so krasen način samozdravljenja; npr. pomoč pri vsakodnevnih izziv in opravilih, utrujenosti, nespečnosti, stresu.

image
/11



Z energijskimi tehnikami in ozaveščanjem svojega delovanja si povrnemo izgubljeno moč in energijo za lažje usklajevanje družinskega življenja s časom za sebe.

 

V nosečnosti in med porodom je žensko telo izpostavljeno različnim vplivom. Večina je seznanjena s spremembami fizičnega telesa (sprememba težišča telesa zaradi trebuha, možne bolečine v križu in nogah, slabost, utrujenost itd.), bolj malo pa je govora o vplivu nosečnosti in poroda na čustveno, mentalno in energijsko telo.

 


Kaj lahko naredimo v čustveno napetih situacijah?

V nosečnosti in po porodu je ženska bolj v občutljivem stanju, poleg tega pa se pred njo odpira nova izkušnja, ki s sabo prinaša dodatno odgovornost. V tem obdobju lahko pridejo na plano razni potlačeni občutki iz preteklosti, stari spomini, skrbi in strahovi glede poteka nosečnosti, poroda ter zdravja otroka. Velikokrat so ventili za sproščanje teh občutkov nakupovanje otroških izdelkov, pretirano pospravljanje in urejanje doma, zatekanje k hrani in drugo. S takšnimi dejanji sprostimo napetost, da mine, ampak čustvo na podzavestni ravni še vedno ostane in se ob nekateri drugi situaciji zopet aktivira. Te ventile lahko uporabljamo skozi celo nosečnost oziroma življenje, lahko pa se z njimi soočimo in jih odpravimo. Kaj lahko naredimo v čustveno napetih situacijah? Priporočljivo je takoj odložiti delo in se umiriti; lahko se uležemo ali usedemo, zravnamo hrbtenico, zapremo oči in prenesemo pozornost na globlje dihanje. Najprej poskušamo občutek prepoznati in ga z izdihom pričnemo zavestno spuščati iz telesa. Korak naprej pa je ugotavljanje zakaj je do tega občutka sploh prišlo in s katerim našim vzorcem je povezan.

 

Ne pozabimo nase!

Čustvena turbolenca se na nivoju mentalnega telesa izraža skozi poplavo določenih misli ali celo scenarijev, ki se znajo nenehno ponavljati. Psihično človeka to zelo izčrpa, energija pa se iz vitalnih centrov odmakne nad glavo in/ali pod stopala. Posledice tega so, da je oseba utrujena, razdražljiva, zaskrbljena, poleg tega pa je tudi bolj dovzetna za pasivnost in vplive iz okolice.

Način razmišljanja je povezan z našimi vcepljenimi vzorci o družinskem ali življenju nasploh. Ženska, ki postane mama velikokrat igra vloge, povezane s temi vzorci in pozabi nase. Na primer: vloga skrbne mame, gospodinje, žene, ljubimke,... Marsikatera ženska se rada poistoveti s temi vlogami, saj ji to omogoča, da se lažje identificira (ima nekaj oprijemljivega kar jo določa). Kje pa je v resnici ona? V kolikor se sledi doseganju normativov določene vloge (do otroka moram bit takšna in takšna, gospodinjstvo mora funkcionirati tako in tako, parnerju dam toliko in toliko pozornosti …), postane delovanje osebe rutinsko in mehansko, namesto, da bi oseba delovala v skladu s samim seboj in razvijala svoje kvalitete (srčnost, potrpežljivost, kreativnost, intuitivnost). Prava narava ženske in ljudi nasploh se skriva onstran vlog, postavljenih s strani družbe. Ko se ženska enkrat zave, da deluje podobno ali celo enako kot njena mama in želi to preseči oziroma delovati drugače, se delo, ampak drugačne vrste, šele začne. Pripravljena je na soočenje s sabo in odpravljanje vlog, ki jo omejujejo.

 

Kako skrbeti za svojo energijo?

Vsak občutek, misel, vzorec ima svojo energijsko razsežnost. Glede na to, da smo energijska bitja, so naši občutki, misli in vzorci kot nekakšni odtisi na našem energijskem polju. Če leta in leta delujemo pod vplivom škodljivih vzorcev, nastanejo poškodbe energijskega telesa, kar se lahko sčasoma začne kazati tudi na fizičnem telesu (bolečine, razne bolezni, čudna duševna stanja).

Ženske se naučijo, kako na primer skrbeti za higieno otroka, kako očistiti stanovanje ali oprati perilo, manjka pa zavesti o tem, kako delati in skrbeti za svojo energijo. Z rednim izvajanjem energijskih tehnik prerazporejamo svojo življenjsko energijo nazaj v vitalne centre (jetra, žolč, vranica, ledvice) in skrbimo za dobro psihofizično počutje. Fizične energijske tehnike kot so magične kretnje, tai chi, joga globinsko vplivajo na naše energijsko telo in omogočajo, da se naša energija premeša in dviguje. Fizičnim vajam pa je potrebno dodati tudi različne dihalno meditativne tehnike, ki nam pomagajo videti in razumeti globlji pomen našega obnašanja. Je pa treba pri tem upoštevati, da izvajanju veščin dodamo svojo namero oziroma namen zakaj tehniko izvajamo in kaj želimo z njo izboljšati.

 

Kako uskladiti skrb za družino in čas zase?

Na tem mestu se verjetno marsikatera ženska vpraša, kako uskladiti družinsko življenje in službo s časom za sebe. Star izrek pravi: »Kjer je volja, je tudi pot!« Praksa je pokazala, da vsakodnevno izvajanje energijskih tehnik ne prinese samo dobrega počutja, ampak tudi boljšo koncentracijo, organiziranost, osredotočenost. Z več energije smo sposobni bolj ekonomično ravnati s svojim časom, kar je za vsako mamo bistvenega pomena.

 

Društvo Magičnost gibanja organizira predstavitveno delavnico za mamice, na kateri bomo predstavili nekaj izmed energijskih tehnik in poti samospoznavanja, predstavljenih v članku.  

Sreda, 11. september, 2013 ob 17.00 uri v prostorih društva na Kalingerjevi 7 v Ljubljani. Vstop prost!

Kontakt: Barbara Butina, barbara.butina@gmail.com, 040 331 699.

Več na www.magicnost-gibanja.si


 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Pomen imena Neža
Zadnje dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Maša. Nasproti ji je stalo ime Neža.
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?