|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako spodbujati otrokovo domišljijo?

Helena Primic, 29.4.2020
Preverite pet idej, kako spodbuditi razvoj otrokove desne polovice možganov, ki je zadolžena za domišljijo in ustvarjalnost.

image
Otroku dopustite, da živi tudi v svojem domišljijskem svetu.
/11


Prebiranje pravljic o zmajih, vilah in drugih čarobnih bitjih še zdaleč ni edini način spodbujanja otrokove domišljije.

Zbrali smo nekaj idej, kako lahko spodbudite delovanje otrokove leve polovice možganov, ki je zadolžena za vse tisto, kar presega okvirje opisov sveta, kakršen "resnično" je. 

In ne pozabite, otroci so veliko bolj povezani z nevidnimi svetovi, ki jih večina ne moremo videti z očmi, toda lahko pa po njih potujemo, če imamo dovolj razvito domišljijo ter si dovolimo misliti in čutiti drugače.


1. Čarobna bitja in čarobni svetovi

Otroške domišljije seveda ne more biti brez obstoja čarobnih bitij in čarobnih svetov. Pa naj bodo to vile in samorogi ali zmaji in strašne pošasti. Tudi Božiček in njegovi škrati, pa tudi Velikonočni zajček in Muca copatarica spadajo med vsa ta posebna bitja, ki bogatijo otroško življenje.

Ko vam torej otrok pripoveduje o kakšnem bitju, ki ga odrasli še nismo srečali, ga nikar takoj ne prepričujte, da recimo živali, ki govorijo, ne obstajajo. Temveč mu raje prisluhnite in ga prosite, naj vam to bitje opiše - kako je videti, kakos se vede, kako se oglaša, kaj je, kakšno ima energijo in podobno.  

 

PREBERITE TUDI: Logopedske pravljice pri težavah z razvojem govora

 

2. Pogovor v izmišljenih jezikih

"Škfeligo mano pare di? Joča li lo ...," je le en primer spontano izmišljenega jezika, pri čemer tako mlajši kot starejši otroci zelo uživajo in se noro zabavajo. Kot Lola v risanki Charlie in Lola ustvari svojo lolalandščino, si lahko tudi vi skupaj z otroki izmislite svoj družinski ali poseben čarobni jezik. 

In ne pozabite: V resnici sploh ni pomembno, če ta izmišljen jezik, ki si ga lahko izmišljate kar sproti, razumete. Pomembno je, da prosto izkoriščate in se igrate z različnimi glasovi ter se prepustite energiji zvoka, da vas vodi.

In sedaj poskušajte v tem neznanem jeziku otroku dopovedati, naj vam prinese kozarec vode. Smeh in nepozabna družinska zabava zagotovoljena! 

 

3. Brez "To pa se tako ne dela!"

Odrasli znamo biti zelo nesramno dolgočasni. Prav zato nam pogosto otroci ne zaupajo svojih domišljijskih idej, saj resnično ne potrebujejo nekoga, ki jim pove, da se pa to tako ne dela. Da bi se takšen stolp zagotovo podrl. Ali da postelja ne more leteti. In da v resničnem svetu tako majhna deklica kot je Pika Nogavička zagotovo ne more dvigniti konja.

V čarobnem svetu je vse mogoče!

Zato se ne bojte, da bo otrok izgubil stik z realnostjo in se začel vesti kot "norec", če se boste skupaj z njim pretvarjali, da je prostor pod jedilno mizo vesoljska ladja in vam vztrajno pripoveduje, da ko bo velik, bo živel na Marsu. Pustite neznano v svetu neznanega in otroku nikar ne zapirajte vrat do novih svetov, ki bi jih lahko točno on odkril.

 

PREBERITE TUDI: Pravila za razvoj otrokove desne polovice možganov

 

4. Uporaba obeh rok in gibanje v nasprotnih smereh

Domišljijo in ustvarjalnost upravlja desna polovica možganov (in leva stran telesa), zato je za razvoj otrokove domišljije nujno, da počnete vse tisto, kar spodbuja to polovico možganov k delovanju. To je še toliko bolj pomembno zato, saj živimo v svetu, ki nenehno spodbuja levo logično polovico možganov, zaradi česar je desna polovica možganov pri večini odraslih in tudi vse več otrok slabo delujoča.

Za spodbujanje dobrega ravnovesja med levo in desno polovico možganov je priporočljivo čim več dejavnosti početi z obema rokama. Vsake toliko najaviti, da bomo danes kosilo (ali vsaj samo juho) pojedli z drugo roko kot običajno. Ali otroku dali izziv, da se podpiše z desno roko, če je levičar.

Razvoj desne polovice možganov spodbuja tudi hoja nazaj in gibanje v nasprotni smeri kot običajno. Vse tisto, kar logične leve možgane za hip zmede, zato so prisiljeni po pomoč poklicati svojo desno ustvarjalno polovico.    

 

5. Družinsko izmišljanje

Tale igra družinskega izmišljanja, pri kateri je priporočljivo, da sodelujejo vsi družinski člani, je lahko odlična rešitev v mnogih situacijah - ko se otroci dolgočasijo, ko ste na daljši poti in se jim več ne da hoditi, ali ko si nečesa zelo želijo in se težko sprijaznijo, da tega ne bodo dobili. 

Lahko si izmišljate, kje vse ste bili (v poštev pridejo tudi drugi planeti), kaj vse ste kupili (na voljo imate ves denar tega sveta), kaj vse ste doživeli (tudi v družbi izmišljenih in čarobnih bitij) in podobno.

In ne pozabite: domišljija nima meja! Bolj, ko se bodo tudi odrasli vživeli v izmišljanje in svoji domišljiji dali poln zagon, bolj bodo otroci uživali in tako dobili za življenje zelo dragoceno dovoljenje "Dovoljeno je sanjati!".

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
27
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
10
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
6
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6



Beremo: Svet je kakor ringaraja
photo
Izšel je ponatis čarobne, slikovite in debele knjige pravljic, pesmi in ugank, ki je na Ringarajini knjižni polici dobil...
Kako spodbujati otrokovo domišljijo?
Preverite pet idej, kako spodbuditi razvoj otrokove desne polovice možganov, ki je zadolžena za domišljijo in ustvarjaln...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?