|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakršnokoli zlorabo otroka moramo TAKOJ prijaviti!

S. M., 14.11.2022
Pred 18. novembrom, evropskim dnevom za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in zlorabo, opozarjamo na pomen pravočasne prijave spolnega nasilja nad otroki.

image
V času, ko v javnost pronica vse več zgodb o spolnih zlorabah, je pomembno, da do žrtev ohranimo sočutje in opozorimo na spolne zlorabe, ki pogosto ostanejo skrite za štirimi stenami. (Lunina vila)
/11


Na pobudo Slovenije je leta 2014 Svet Evrope 18. november razglasil za Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Namenjen je ozaveščanju o stiskah otrok, ki so preživeli spolno zlorabo in potrebujejo našo pomoč. Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi dečekLunina vila, Inštitut za zaščito otrok, na pomen pravočasne prepoznave in prijave spolnega nasilja nad otroki opozarja s kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš!«. 

 

Zgodbe otrok si naravnost grozljive 

»Nasilje nad otroki se je v času epidemije povečalo kar za deset odstotkov. Zgodbe, ki smo jim priča svetovalci Lunine vile so naravnost grozljive in niso za vsako uho. V času, ko v javnost pronica vse več zgodb o spolnih zlorabah, je pomembno, da do žrtev ohranimo sočutje in opozorimo na spolne zlorabe, ki pogosto ostanejo skrite za štirimi stenami. S kampanjo želimo opozoriti na to, kako pretresljiva izkušnja je za otroka spolna zloraba, ki ga zaznamuje za vse življenje. Okrevanje po zlorabi je dolgotrajno, otrok, ki je doživel spolno zlorabo, pa nujno potrebuje ustrezno psihosocialno pomoč, zato v okviru kampanje poteka tudi zbiranje sredstev, s katerimi jim bomo to omogočili,« poudarja Nina Kralj, direktorica Lunine vile.

 

Večina (družinskega) nasilja še vedno ostaja neprijavljena

Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju.

 

Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spletne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

 

Prijava je prvi in ključni korak za zaustavitev nasilja nad otroki

Spolno zlorabo je pri otrocih težko prepoznati, saj ne obstajajo tipični znaki, ki bi jo lahko dokazovali. Zato je pomembno, da zaupamo svojim občutkom, ki nam pravijo, da je nekaj narobe. Vedenjski znaki, ki so lahko povezani s spolno zlorabo oziroma drugo vrsto nasilja nad otrokom, so lahko nenadne vedenjske težave, razvoj različnih strahov, samopoškodovanje, regresivno vedenje, depresija, posttravmatska stresna motnja, samomorilne misli itd.

 

PRISPEVAM5 na 1919

V želji po ozaveščanju o nasilju nad otroki, je Lunina vila pripravila kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš!«. Kampanjo, ki jo je zasnovala agencija Bold Group, omogočila pa Merkur zavarovalnica, so podprli številni vplivneži, med njimi tudi Nina Pušlar, Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp. Posamezniki lahko otrokom, ki so prestali spolno zlorabo, pomagajo z nakupom medvedka, poslanim SMS sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.

 

spolna zloraba otrok

V Ljubljani je na ogled interaktivna vitrina z velikim medvedkom, kjer lahko mimoidoči s pritiskom na gumb slišijo pretresljive zgodbe, ki jih medvedku zaupajo zlorabljeni otroci. (FOTO: Lunina vila)


V Ljubljani na stiske zlorabljenih otrok opozarja ogromen plišasti medvedek

V Ljubljani je na ogled interaktivna vitrina z velikim medvedkom, kjer lahko mimoidoči s pritiskom na gumb slišijo pretresljive zgodbe, ki jih medvedku zaupajo otroci, in s katerimi se vsakodnevno srečujejo strokovnjaki Lunine vile. Hkrati lahko mimoidoči posnamejo tudi sporočilo za vse otroke, ki doživljajo nasilje.

Medvedek se bo med 11. in 14. novembrom nahajal na Kardeljevi ploščadi, med 15. in 24. novembrom pa v nakupovalnem središču Supernova na Rudniku.

 

Več informacij o kampanji je dostopnih na tej povezaviV okviru kampanje so bile posnete tudi izjave žrtev, ki so preživele spolno zlorabo, in so dostopne na tej povezavi.

 

Anonimna prijava spolnega nasilja nad otroki

Vse vrste fizičnega, psihičnega nasilja, zanemarjanja in zlorab je potrebno čim prej prijaviti, da se prenehajo, nato pa je pomembno otroku zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno pomoč. Če poznate otroka, ki je žrtev nasilja oziroma nasilje doživljate sami, lahko pristojne organe o tem obvestite z oddajo anonimne prijave. Postopek anonimne prijave je preprost in je prvi korak v zagotavljanju pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo.

Anonimna prijava se lahko odda kot e-prijava na povezavi ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

 

Pomoč otrokom, ki so preživeli spolno zlorabo

Otrokom, ki so preživeli eno od oblik spolnega nasilja, lahko pomagate na naslednje načine:

Nakup medvedka

Z nakupom medvedka omogočite, da se otrok za čas terapevtskega srečanja umakne iz toksičnega okolja, na katerem prejme tudi plišastega medvedka, ki mu lahko zaupa svoje težave.

- SMS sporočilo z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919

Za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha je na voljo pošiljanje SMS-sporočila, s katerim boste prispevali 5 evrov za nudenje brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno ali spolno zlorabo.

- Nakazilo na TRR

Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so. p.

ID za DDV: 73454311

TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.) Koda namena: CHAR

Sklic: 00 – LLLLMMDD

- Paypal
S Paypalom lahko donirate na račun info@luninavila.si.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Z otrokom na predstavo, razstavo ali v kino
Ogled predstave, filma, razstave z otrokom je odlično priložnost za učenje socialnih veščin, ki jih mora obvladati pri o...
5
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Srčne mamice
photo
Skupina štirih mamic - Nina Berložnik, Natalija Škerl, Ines Bradeško in Mateja Čadež - se je odločila nekaj svojega pros...
Downov sindrom: Obujmo pisane nogavice!
Praznovanje letošnjega, že 15. svetovnega dneva Downovega sindroma, lahko podprete tako, da na Facebooku društva Downov ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?