|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšen je “zeleni avtomobil”?

M. T., 15.10.2010
Avtomobili med vožnjo proizvajajo škodljive izpušne pline in spadajo med ene največjih onesnaževalcev našega ozračja. Poznamo pa že tudi takoimenovane “zelene avtomobile”, ki so veliko bolj naklonjeni našemu planetu. In kakšen je “zeleni avto”?

image
/11


“Zeleni avtomobil” je vozilo z manjšim izpustom škodljivih plinov (predvsem CO2), obenem pa ima tudi nižjo porabo. Med “zelena” vozila pravzaprav uvrščamo tako vozila na bencin in nafto kot tudi vozila, ki vozijo na alternativne pogone (avtoplin, vodik, biogoriva …) ter takoimenovane hibride, ki poleg električne energije še vedno uporabljajo tudi motor z notranjim izgorevanjem, ki za delovanje potrebuje običajno gorivo.


Avtomobili, ki jih je mogoče reciklirati

Manj izpustov in manjša poraba nista edina pokazatelja “zelenosti” določenega vozila. Potrebno je namreč upoštevati še vrsto drugih elementov in pogledati širšo sliko, torej kakšne je celoten vpliv na količino toplogrednih plinov, ki nastajajo tako pri vožnji kot tudi pri izdelavi ter kasneje razgradnji vozila. Potrebno je upoštevati torej še:

1. Način izdelave vozila.

2. Koliko delov vozila je izdelanih iz recikliranih materialov.

3. Koliko delov avtomobila je mogoče reciklirati.



Slavni holywoodski igralci so prav tako posvojili “zelene možnosti prevažanja”. Julia Roberts, Leonardo DiCaprio and Cameron Diaz vozijo Toyotin hibrid Prius in celo Arnold Schwarzenegger je enega izmed svojih vozila Hummer dal predelalti tako da vozi na vodik.



“Zeleni vozniki”

Ne glede na to, koliko je vaš avtomobil dejansko zelen glede na zgoraj navedeno, pa lahko že sami prispevate k manjšemu izpustu škodljivih plinov v okolje. Količina izpustov je namreč odvisna tako od tega kakšen avtomobil vozite in kakšno gorivo uporabljate kot tudi od tega, kako vozite. Da boste tudi vi bolj “zeleni voznik”, vam priporočamo naslednje:

  • Izogibajte se hitremu pospeševanju in močnemu zaviranju.
  • Redno servisirajte vaše vozilo.
  • Upočasnite vožnjo – pri 110 km/h avtomobil porabi več kot 25 odstotkov več goriva kot pri vožnji pri 90 km/h.
  • Ne pustite predolgo prižganega motorja, ko je vozilo v mirovanju – če je mogoče ga ugasnite.
  • Preverite vaše pnevmatike – tlak, obrabo in centriranost koles.
  • Uporabljate klimo samo kadar je to res potrebno.
  • Znebite se krame – več kot v avtomobilu prevažate, več goriva porabi.

Več o varčni vožnji, s katero boste prispevali k manj onesnaženem okolju in še privarčevali, najdete TUKAJ.

Ko kupujete novo vozilo, bodite pozorni na to, kakšni so izpusti toplogrednih plinov in kakšna je poraba goriva vozila, ki ga nameravata kupiti. Nasvet: Vsa nova vozila imajo na etiketi na vetrobranskem steklu označeno, kako učinkovita je njihova poraba in kakšen je izpust CO2-ja.


Prve hibridne avtomobile sta širši publiki naprodaj še pred koncem 20. stoletja ponudila Toyota (Prius) in Honda (Insight), v času do danes pa so se v tovrstno tehnologijo poglobili tudi mnogi ostali proizvajalci, med njimi tudi Renault, Suzuki, Ford, Lexus, Nissan, BMW in drugi.

Hibrid: da ali ne?

Trenutno so najbolj razširjena “zelena” oziroma eko vozila hibridi, ki našo pozornost pritegnejo predvsem s svojim malce bolj nenavadnim dizajnom. Ti avtomobili imajo  še nekoliko višjo ceno, zato večina kupcev pred nakupom dobro pretehta ali so ta vozila res vredna svoje cene, da bi se za nakup odločili prav zdaj. Tudi strokovnjaki menijo, da so ta vozila le prehodnega značaja in jih bodo v prihodnosti zamenjala vozila na etanol ali vodik. Imajo pa hibiridni avtomobili kar veliko prednosti pred običajnimi:

- relativno visoka vzdržljivost baterij (naj bi zdržale tudi do 180.000 prevoženih kilometrov),

- manjša poraba bencina (kar za približno tretjino manj kot običajni bencinarji),

- bolj okolju prijazna vozila (za okrog 25-35 odstotkov manj emisij izpušnih plinov).


Lahko torej rečemo, da so hibridi varčnejši in okolju manj škodljivi, vendar so za povprečnega kupca še vedno razmeroma dragi. Zato, kakorkoli se boste odločili vam svetujemo naslednje: hoja, kolo ali mestni avtobus bodo zagotovo pripomogli k temu, da boste manj onesnaževali okolje, prihranili in se ob tem še dobro počutili.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
24
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
6
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
4
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
4



Ko otrok hoče vedno zmagati
Ko je otrok poražen, je seveda frustriran, saj je vendar želel zmagati. Nekateri otroci takrat jočejo, drugi se jezijo, ...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?