|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšen naj bo stol za šolarja?

Metka Troha, 10.8.2017
Z vstopom v šolo bo otrok več časa preživel sede za mizo, zato je potrebno šolarju zagotoviti stol, ki bo pripomogel k zdravemu razvoju njegovega telesa. Kakšen je primeren stol za šolarja, smo povprašali strokovnjakinjo Špelo Gorenc Jazbec.

image
Drža na stolu mora biti pokončna. (FreeDigitalPhoto.net)
/11


Ko otrok prestopi šolski prag, je poleg šolske torbe in šolskih potrebščin potrebno urediti tudi kotiček, kjer bo otrok delal domače naloge in se učil. Pomemben del kotička za učenje je stol, na katerem bo otrok iz šolskega leta v leto preživel več časa. Primeren stol in pravilno sedenje na njem je pomembno z vidika zdravega razvoja otrokove hrbtenice. Kakšen je primeren stol za šolarja, od prvega razreda dalje, in kako naj otrok sedi na stolu, smo povprašali strokovnjakinjo Špelo Gorenc Jazbec, terapevtko razvojno-nevrološke obravnave, diplomirano fizioterapevtko. 


Kakšen naj bo stol za prvošolčka?

Stol za prvošolčka naj bo kot prvo primerne velikosti. Noge morajo biti postavljene pravokotno na podlago, kar pomeni, da je kot v kolkih, kolenih in stopalih 90°. Stopala morajo biti cela na podlagi, na tleh. Sedalo in naslonjalo naj bosta čvrsta in ne preveč oblazinjena, da omogočata primerno aktivacijo vzravnav telesa. Zelo primerno bi bilo, če bi bila na sedalu tudi protizdrsna podloga, ki bi omogočala manj drsenja in spodnašanja medenice naprej, v stran ali pretirano nazaj in posledično nepravilnega sedenja.


Kakšen stol naj ima otrok v višjih razredih?

Prav tako kot za prvošolčke je tudi za višje razrede pomembno, da ima stol enake značilnosti glede višine, trdote sedala in naslonjala … Za šolarje v višjih razredih je to morda še bolj pomembno, ker preživijo več časa za mizami na stolih, tako v šoli kot doma.


Ali lahko otrok sedi kar na kuhinjskem stolu?

Tudi kuhinjski stol je lahko čisto v redu, če ga malo prilagodimo. Predvsem pri malo manjših otrocih, ki z nogami še ne seže do tal, lahko zadevo uredimo tako, da mu pod noge podstavimo kakšno pručko, ali kaj drugega primernega, glede na višino, ki jo moramo zapolniti.


Kako pogosto je potrebno stol menjati?

Ko opazimo, da kot med kolki, koleni in stopali ni več primeren, ni več 90°, da so kolena že nekje visoko, višje od položaja kolkov, potem je čas, da otrok dobi višji stol. Pri prvošolčkih in mogoče tudi pri kakšnih malo manjših šolarjih na nižji stopnji, še vedno lahko v poštev pridejo tudi stoli, ki so v prvi vrsti namenjeni kot stoli za hranjenje dojenčkov. V mislih imam lesene stole, ki se jim lahko po višini nastavlja sedalo in oporo za noge. Seveda, če otrok ne presega omejitve s kilogrami za tak stol. Drugače pa najlažje obdržimo isti stol, le pod nogami zmanjšujemo oporo za stopala.


Kakšna je pravilna drža pri sedenju?

Drža na stolu mora biti pokončna, sredinsko usmerjena in poravnana. Noge na podlagi, s koti 90° v kolkih, kolenih in stopalih, kot sem omenila že prej. Miza mora biti na taki višini, da so komolci lahko sproščeno naslonjeni na mizo, nekje pod kotom okoli 45°. To je precej matematično opisano, vendar mora otrok sedeti nekako v teh okvirih, ocenjeno na oko. Nikakor nog ne spodvijamo pod medenico, se obešamo enostransko na mizo in podobno. Dokler je otrok za mizo, naj poskuša vztrajati v čim bolj sredinsko poravnanem in pokončnem položaju.


Je potrebno otroka popravljati pri sedenju, ga opominjati na pravilno držo?

Bolj kot opominjanje in popravljanje v verbalnem smislu, pride v poštev dejansko popravljanje v smislu fizičnega kontakta. Če opazimo, da otrok ne sedi tako kot bi moral, gremo do njega in ga s svojimi rokami popravimo. Tu ne gre za pasivno nameščanje v položaj, gre za to, da otrok začuti vzpodbudo iz okolja in se potem sam popravi v ustrezen položaj. Na ta način mu bo položaj kot tak postal tudi bolj poznan in domač, kot če ga ves čas opozarjamo verbalno in čez čas nas sploh ne bo več slišal. Tako pa mu vsakič, ko ga popravimo, damo aktivno taktilno vzpodbudo in spodbudimo njegove mehanizme za vzravnano držo.


Špela Gorenc Jazbec na portalu Ringaraja.net staršem pomaga z nasveti glede težav pri razvoju otrok in dojenčkov ter o pravilnem ravnanju z dojenčki. Če imate kakšno vprašanje, ji ga lahko zastavite tukaj.

Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
2
Ali vam prodajalci vozil lažejo?
Tudi če bodo poskušali, to ni več mogoče. Sedaj na enem mestu lahko zanesljivo preverite avtomobil, preden ga kupite. Pr...
2
Finančna kriza je priložnost za nove navade
Mnoge družine je presenetila finančna kriza. Slaba novice je, da bomo njene učinke čutili še nekaj časa, dobra novice pa...
2
Vedno potrebujemo košček Amerike!
Naj bo film, popularna kultura ali globalne blagovne znamke, brez Amerike skorajda ne gre. Podobno je pri naložbah.
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Do nepremičnine z leasingom
Nakup nepremičnine predstavlja za družino velik finančni zalogaj, ki je istočasno povezan z mnogimi težavami in stresom....
Svetla hiša za odlično počutje
photo
Življenje v veliki podeželski hiši zna biti za mlade starše utrujajoče.
uspavanje otroka
Lelly28 RR

Na kakšen način uspavate otroka?