|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšen očka bo?

Uredništvo Ringaraja.net, 28.12.2023
Nekateri bodoči očetje so skeptiki, drugi sanjači, tretji vsevedi … Preberite članek (obvezno v dvoje!) in se nasmejte ob njem ter preverite, v katero skupino bi lahko uvrstili vas oz. vašega partnerja.

image
Gospod Skrbni bo naredil vse za varnost in dobro otroka.
/11


Čeprav so nekateri mnenja, da je očetov odnos do potomca določen vnaprej oziroma da je podedovan, geni in vzorci iz primarne družine zagotovo niso edini, ki oblikujejo bodočega očeta.

Kakorkoli pa obrnemo, je za moške veliko bolj zapleteno postati oče kot za ženske prehod v materinstvo. Bodoča mati ima namreč devet mesecev časa, da se privaja na misel, kako bo, ko bo mama. Na svoje materinstvo ne more pozabiti niti za trenutek - kako tudi bi, ko pa ji telo in vedno večji trebušček to sporočata vsak trenutek znova.


Brez devetmesečnih predpriprav

Za bodočega očeta pa je drugače. Njemu ni treba kar naprej razmišljati o otroku. Poleg tega mnogi moški vsaj na skrivaj čutijo prihod potomca kot grožnjo oziroma tujek, ki se vriva med partnerko in njega. Partnerka je bila namreč do sedaj samo njegova, sedaj pa bo prisiljen živeti v troje.

Veliko moških se podzavestno boji, da ga bo otrok izpodrinil oziroma da bo na simbolni ravni prevzel njegovo prvo mesto v partneričinem srcu. Saj vestem, gre za prastrah, da bo sin ubil očeta in pri materi zavzel njegovo mesto.

Če pa pomislite, da se moško telo v času pričakovanja otroka prav nič ne spreminja in da torej moški nima niti možnosti, da bi se postopoma privajal na novo vlogo, potem razumemo, da moški na vlogo očeta reagirajo tako ali drugače; pač glede na svojo osebnost in svojo osebno zgodovino. Zbrali smo nekaj napogostejših vlog, ki si jih pogosto nadenejo bodoči očetje.


1. Gospod Skrbni

V trenutku, ko se paličica urinskega testa obarva in ni več dvoma, da ste noseči, vaš partner in bodoči očka takoj steče v knjigarno, knjižnico in najbližji kiosk. Nabere si polno naročje specializirane literature, največ takšne, ki govori o skrbni negi, pa tudi možnosti zgodnjega odkrivanja in preprečevanja zdravstvenih težav bodoče matere in ploda. Gorje, če mu pri tem pride v roke medicinski učbenik o patoloških nosečnostih.

Gospod Skrbni pri priči prouči vso literaturo in ugotovi, kako naj se bodoča mati prehranjuje, koliko naj počiva, katere preglede naj opravi, koliko naj se giblje … Poslej ne boste mogli več zvečer ven s prijateljicami, ampak boste morali z njim na zdrave sprehode v naravo in nato zgodaj v posteljo. Iz trgovine ne boste smeli več nositi niti vrečice z žemljami. Kar pozabite, da bi v prihodnjih mesecih nazdravili in popili le kapljico vina, ko pa vemo, kakšne poškodbe povzroča alkohol. Pri priči bo naročil različne revije za nosečnice in dojenčke, tudi starejše izvode. Prebral bo vse. Lepo in prav, ampak vse po pameti!

 

3. Gospod Znanstvenik

Gospodu Znanstveniku ne bo dovolj tisto, kar bo izvedel iz literature za starše - laike. Pa tudi šola za starše mu ne bo dovolj. Hotel se bo dokopati do najnovejših znanstvenih dognanj, po možnosti tistih, ki so namenjene specialistom. Kajti on mora vedeti vsaj toliko ali še več kot vaš ginekolog in specialisti, ki vas dodatno pregledujejo, da bo lahko poiskal za vas in za otročka pravo pomoč, če bo potrebno.

Cele ure bo previsel za računalnikom in brskal po internetu. Medicinski portali ponujajo vse mogoče informacije. Ko se bo pričel porod, bo v štartni poziciji že nekaj ur prej. Pri porodu bo seveda sodeloval in če bo le mogoče, bo poleg že na vseh nosečniških pregledih. V šoli za starše, na pregledih in pri porodu bo medicinskemu osebju ves čas zastavljal vprašanja, vredna specialista za nosečnost. Samo malo bo manjkalo, da vam ne bo kar sam izmeril CTG in doziral umetnih popadkov. Ves čas poroda bo preverjal instrumente, saj vse ve, ker je o vsem že bral.


Kaj o Skrbnem in Znanstveniku pravijo psihologi?

Stara modrost res pravi, da je previdnost mati modrosti. Toda v moškem, ki je pretirano previden in skrben, ki ves čas išče še in še znanstvenih podatkov in novih nadrobnosti o nosečnosti, se najverjetneje skriva človek, ki ga novi položaj in njegova nova vloga skrbi. Iskanje vedno novih podatkov o nosečnosti je predvsem zdravilo za njegove lastne skrbi. Ljudje, ki niso dovolj prepričani vase, se počutijo kar naprej negotovi in ranljivi. Velike spremembe in odgovornosti, kot je podariti življenje otroku, pa jim še dodatno zamajejo tla pod nogami. Nagnjenje k perfekcionizmu, želja, da bi vse vedel in znal, je njegova strategija, s katero poskuša zmanjšati tveganje, ki spremlja vsako nosečnost, na minimum. Svoj delež skrbi za otroka prevzame tako, da ga vedno pretirano skrbi za otroka: skrbno pogleduje v zibko, ali je vse v redu, sam vozi dojenčka na preglede k pediatru, po vseh plateh preverja vrtec, kamor boste vpisali otroka, analizira celo nutricionistične vrednosti jedilnika v vrtcu, nikoli ne zamudi govorilnih ur v šoli in tako dalje. Vse dokler ni vaš »mali« za glavo večji od očeta in dokler ne nosi superg št. 45. Tedaj mu verjetno nekega dne reče: »Oče, ne mi dihat za ovratnik!«


4. Gospod Vseeno-mi-je

Oho, takele gospode smo vsi že srečali. So sicer dinozavrska vrsta, ki počasi izumira, pa vendarle. Prav zagotovo ne bo skakal do stropa, ko mu boste povedali, da ste noseči. Še več, delal se bo, da to ni prav nič posebnega, zagotovo pa nič, kar bi ga moralo vznemiriti. Pravzaprav se ga prav malo tiče. Dela se, kot da še opazi ne, kako ste vsak mesec bolj okrogli in kako vedno teže prenašate nosečniške tegobe.

Prav zagotovo si ne bo že prvi mesec kupil knjige »Najlepša imena za novorojenčka«, ki jo je napisal Janez Keber. Ne, ne bo je z vami bral vsak večer v postelji. Z vami se o nosečnosti pravzaprav sploh ne bo hotel pogovarjati. Mirno vas bo celo poslal po pivo, ker ravno gleda nogometno tekmo, pa čeprav s trebuhom komaj še vstajate iz naslanjača. In čeprav ve, da imate sredi avgusta predvideni datum poroda, bo prinesel domov goro katalogov za počitnice v tujini z datumom odhoda - avgust.


5. Gospod Regresivnež

Vprašali se boste, ali je vaš partner res bodoči oče ali nezrel pubertetnik v telesu odraslega moškega. Nekaj tednov po tem, ko mu boste povedali veliko novico, bo nenadoma pričel govoriti o prednostih celibata (in ga morda tudi izvajati). Spet bo poiskal staro klapo. V nedeljo zjutraj bo dolgo spal in potem si bo zaželel zajtrk v posteljo. Prinesli naj bi ga seveda vi. Včasih se bo vedel kot majhen deček. Morda vas bo celo pričel klicati »mami«, čeprav ga vi nikakor ne boste smeli klicati »ati«.

Vas sploh ne bo več videl kot žene, partnerke in ženske, ampak le še kot mamico. Pa ne bodočo mamico, temveč njegovo lastno mamo. Vse bo naredil, da se boste tako počutili tudi vi. Še huje: pričel bo zapeljevati druge ženske (takšne brez otrok, seveda!), celo vaše samske prijateljice. Na cesti bo, tudi v vaši družbi, očitno pogledoval za ženskami; predvsem za precej mlajšimi dekleti, najraje srednješolkami.


Kaj o Regresivnežu pravijo psihologi?

Najverjetneje vaš partner čuti, kot da ste se za otroka odločili vi sami, on pa je bil v svojo novo vlogo primoran ali celo zapeljan z goljufijo. In tako se vam sedaj maščuje. Nič za to, če sta se za otroka odločala skupaj, on sedaj o tem razmišlja drugače. Zavzel je obrambno-napadalni položaj. Njegovo nenavadno vedenje kaže predvsem na reflekse panike. Brezglavo se boji odgovornosti, ki ga čakajo. In sedaj meni, da je napad (na vas, ki ste zanj nosilka grožnje) najboljša obramba! Nekateri psihologi tudi menijo, da v ozadju takšnega ravnanja stoji nerazčiščen odnos iz preteklosti - njegov odnos z njegovo mamo. Z vami se torej bori zato, ker še vedno bije mitski spopad med materjo in sinom. V trenutku ko ste zanosili, ste ga povsem zmedli. Kaj ste zanj? Njegova ljubica ali še ena mati, ki jo je treba premagati? Prav gotovo z vami ne more več v posteljo, saj bi to bilo, kot da gre v posteljo z materjo, to pa bi bil incest! Pa nikar ne obupujte. Ni vam treba razdreti zveze. Takšna moška reakcija je veliko pogostejša, kot se zdi. Običajno se vse uredi po otrokovem rojstvu; ni pa nujno. Včasih zveza po rojstvu dokončno razpade, ker se on »nesmrtno zaljubi« - toda tudi drugo bo ljubil le do tedaj, ko bo zanosila - razen, če se prej zgodi, da na hitro odraste. Kar pa ni zelo verjetno.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko nevesta vzame v svoje roke … fotoaparat!
Nastanejo čudovite fotografije z dušo, ki vsaka zase pripoveduje svojo zgodbo. Poglejte jih, neverjetne so!
7
Sporočilo ljudem, ki sprašujejo: "In k...
Mogoče poznate ljudi, ki potujejo ali gradijo hišo. Ljudji, ki govorijo o delu in otrok sploh ne omenjajo, čeprav je nji...
4
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3
Kako pravilno prenehati z uporabo tabletk?
Več mesecev ste uporabljale kontracepcijske tabletke, sedaj pa ste se odločile, da bi želele imeti otroka. Kako prenehat...
3



5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...
Zanositev ob uporabi kontracepcijskih tabletk
Kontracepcijske tabletke nudijo 99.9 % zaščito pred nosečnostjo. V zelo redkih primerih se zgodi, da ženska zanosi kljub...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?