|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kam po kredit?

Urša Šmajdek, 24.1.2010
Če se odločate za najem kredita,obiščite vse banke, preglejte vse ponudbe in po potrebi za ugodno obrestno mero tudi barantajte. V igri so namreč vsote, pri katerih se to gotovo splača!
Ključne besede:

image
/11


Danes je moja naloga, da napišem nekaj o kreditih. Kaj, zakaj, kako, kje in tako naprej. Kaj že vemo. Kredit. Zakaj nam je tudi jasno. Ker nimamo dovolj lastnih sredstev. Kako tudi ni preveč zahtevno. Zaplete se pri kje. Katera banka nam nudi najugodnejše pogoje? 

Koliko kredita lahko dobim?
Prvo dejstvo, ki se ga moramo zavedati je, da je višina kredita omejena in je vezana na vaše dohodke. Obstaja možnost, da se v vaše dohodke všteje tudi dohodke oseb, ki pri kreditu za vas jamčijo, navadno je to družina (partner, starši, ipd.). Kredita lahko dobite le toliko, da vaša mesečna obveznost poplačila ne bo presegala 1/3 vaših mesečnih prihodkov. Maksimalna odplačilna doba kreditov v večini bank je 30 let, v nekaterih celo manj.

Poglejmo si primer. Želimo najeti 100.000 € kredita, kar niti ni ne vem koliko za nepremičnino v kakšnem večjem slovenskem mestu. Dobiti tak kredit pa zna biti problem, če sodimo v skupino oseb s povprečnim osebnim dohodkom. Naša mesečna obveznost na 30 let se bo namreč gibala okoli 700 €, kar zahteva vsaj 2.100 € neto mesečnih dohodkov. Če premagamo to oviro, želimo med ponudbo poiskati tisto, pri kateri bo mesečna obveznost najnižja oziroma bo imela najugodnejše obrestne mere.

Kakšne so obresti?
Pri dolgoročnih kreditih, kot je npr. stanovanjski, je višina obrestne mere najpomembnejša karakteristika, saj lahko razlika v obrestni meri za 1 odstotno točko pri dvajsetletnem kreditu za 100.000 € nanese tudi preko 15.000 € razlike v poplačilu (Moje finance, maj 2008). 

Obrestna mera za dolgoročne kredite je navadno spremenljiva, vezana na EURIBOR (evri) ali LIBOR (švicarski franki), s fiksnim pribitkom. In prav v teh pribitkih pride do odstopanj in do prostora za zniževanje. Trenutno je kredit, vezan na LIBOR, precej ugodnejši, ni pa nujno da bo tako tudi čez 20 let, ko bomo kredit še vedno odplačevali. Vse je odvisno od gibanja tečaja EUR/CHF, ki pa ga je za tako dolgi rok nemogoče predvideti.  

Na lov za najugodnejšo ponudbo ...
Preklikamo lahko vse spletne strani bank, obiščemo vse poslovalnice, pa nam najugodnejše obrestne mere ne bo uspelo dobiti, če ne bomo malo »barantali«. Pa saj nismo na tržnici, bo komentar marsikaterega od vas. Žal je moj odgovor, da očitno smo. Dokler k banki ne boste prišli z ugodnejšo ponudbe druge banke, vam bodo težko spustili obrestne mere. Ko jim boste dejansko pokazali ugodnejšo ponudbo, bo mogoče marsikaj. Obrestne mere bodo seveda ugodnejše ob zavarovanju kredita npr. z nepremičnino.

Zatorej le pot pod noge. Obiščite nekaj bank (lahko po priporočilih prijateljev in znancev), nato pa se z najugodnejšo ponudbo vrnite v ostale banke. Zagotovo vam bodo pripravljeni sami ponuditi »še ugodnejšo«. In tako naprej. Verjemite, za 15.000 € prihrankov je vredno žrtvovati nekaj popoldnevov in se sprehoditi naokoli, po potrebi pa tudi malo izsiljevati.

Ne skrbite, da boste želeli preveč. Pod svoje zmožnosti ne bo šla nobena banka. Kljub znižani obrestni meri bodo z vami dobro zaslužili in bodo veseli, da ste kredit vzeli pri njih in ne pri konkurenci.  

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako "Vprašanje za strokovnjaka" in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Sprejet Akcijski načrt za jamstvo za otroke
Vlada je sprejela Akcijski načrt za jamstvo za otroke 2022 – 2030, katerega namen in cilj je vzpostavitev enakih priložn...
3
Nov kalkulator za izračun preživnine
Preživninski kalkulator je orodje, ki bo končno postavilo standard, kaj pomeni dostojna preživnina za otroka. Preživnine...
3
Pred začetkom varčevanja v vzajemnih sklad...
Vzajemni sklad najlažje opišemo kot skupek premoženja vseh, tako pravnih kot fizičnih oseb, ki so naložile svoj denar na...
3



Kje lahko kupite hišo za 50.000 evrov?
V okviru projekta Hiša za mlade družine, naj bi v naslednjih nekaj letih za mlade družine in pare zgradili hiše za 50.00...
Pranje perila - varčno in okolju prijazno
V večini gospodinjstev kemikalije uporabljamo prepogosto in v prevelikih količinah. Tudi pri pranju perila. Na trgu so r...