|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kam s kartonsko embalažo za mleko in sokove?

www.eko-paket.si, 28.12.2010
Projekt je namenjen ozaveščanju otrok, staršev, vzgojiteljev in učiteljev, o pomenu pravilnega zlaganja, zbiranja, ločevanja in odlaganja kartonske embalaže za mleko in sokove (KEMS).

image
/21



Projekt Eko-paket v letošnjem šolskem letu petič zapored spodbuja ločeno zbiranje in odlaganje kartonske embalaže za mleko in sokove (KEMS) med slovenskimi učenci in dijaki.

Odpadna KEMS namreč ne sodi v zabojnik za papir, četudi je večinoma sestavljena iz papirja oziroma kartona, temveč spada v zabojnik za odpadno embalažo oziroma odpadno plastiko. Pravilno ravnanje s KEMS omogoča recikliranje vseh sestavnih materialov embalaže.

 

Največjo pozornost v okviru projekta Eko-paket namenjajo spodbujanju pravilnega ravnanja z izpraznjeno KEMS, ki jo je potrebno stisniti in odložiti v zabojnike za odpadno embalažo oziroma odpadno plastiko.

Stisnjena KEMS pri odlaganju v kuhinji in kasneje v zabojniku na ekološkem otoku zavzame do 20-krat manj prostora kot embalaža, ki je ne zložimo. S pravilno odloženo KEMS omogočimo njeno predelavo.

Obstaja več načinov recikliranja in predelave KEMS:

  • recikliranje v papirnicah,
  • sežig v sežigalnicah,
  • kompostiranje in recikliranje brez ločevanja materialov.


 

Recikliranje KEMS v Sloveniji poteka v papirnicah Lepenka Tržič in Karton Količevo.

 


Vsako leto na svetu reciklirajo več kot 400.000 ton KEMS, kar predstavlja več kot 25 milijard kosov KEMS. Odgovorno ravnanje s KEMS omogoča nadaljnjo predelavo embalaže, zmanjševanje količin končno odloženih odpadkov na odlagališčih, manjše obremenitve okolja in ohranjanje naravnih virov. V Sloveniji bo v letu 2010 ločeno zbrane več kot 1000 ton KEMS, kar predstavlja približno 14-15 % vse tovrstne embalaže na slovenskem Tetra Pak, vodilni proizvajalec kartonske embalaže za živila na svetu, izvaja projekt Eko-paket v sodelovanju s programom Ekošola kot način življenja.


 

Projekt je namenjen ozaveščanju o pomenu pravilnega zlaganja, zbiranja, ločevanja in odlaganja KEMS, še posebej med mladimi, njihovimi učitelji in starši.

 

Eko-paket je v letošnjem šolskem letu eden izmed štirih projektov tematskega sklopa »odpadki«, ki ga izvaja program Ekošola kot način življenja. Podjetje Tetra Pak je razpisalo tudi nagradni natečaj, s katerim otroke, učence in dijake spodbuja k izdelavi kreativnih projektov iz KEMS.

V projektu Eko-paket so v prvih treh letih sodelovali vrtci in šole predvsem z območja štajerske regije, v zadnjih dveh letih pa je postal vseslovenski projekt, v katerem sodeluje več kot 600 vrtcev in šol.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dobro za človeka in naravo
Gospodinjstva bodo lahko največ prispevala k ohranjanju čiste vode, da bodo s pomočjo različnih čistilnih sistemov očist...
3
Naj vas zapelje Tesla
V sredo, 2. 2. 2011, bo v prostorih GZS v Ljubljani potekal drugi seminar o pametnih omrežjih En.grids 011. Ob tej prilo...
3
Spoznajte kozmetiko Earth Friendly Baby
Kozmetika Earth Friendly Baby zajema visoko kakovostne, naravne izdelke, ki so zdravi za dojenčke in otroke, njihove sta...
3
MANSALT - ČLOVEK IN NARAVA
V podjetju SOLINE Pridelava soli d.o.o. so pripravili projekt »MANSALT - Človek in narava v Sečoveljskih solinah«, ki je...
3



Na BIO kmetiji je lepo!
videophoto
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?