|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Lahko hodite najdražjim kozmetičarjem, kupujete najdražje kreme, toda mladosti vam ne morejo dati. Mladosti ne boste našli zunaj, mladost prebiva od znotraj.
Ključne besede:

image
/11


 

Zakaj se staramo?

Staranje ne pomeni samo dejstvo, da smo vsako leto starejši, temveč to nakazuje tudi naše telo, mentalno in duhovno delovanje. Čeprav se ne moremo izogniti nenehnemu toku časa, lahko vseeno ohranjamo svojo mladost še na pozna leta. Da bi razumeli proces pomlajevanja in staranja je najprej potrebno razumeti proces življenja in smrti, proces dveh temeljnih sil, ki poveljujeta celotnemu univerzumu. Govorimo o energijah jina in janga. »Življenje je korenina smrti, smrt je korenina življenja«, pravi star taoistični pregovor. Če to prevedemo na simbol jina in janga, jin simbolizira energijo starosti, umiranja, noči, nezavednega…, jang pa energijo mladosti, življenja, dneva, zavednega ... Od energije, ki smo jo prinesli s seboj na Zemljo, ter od energije, ki jo vzgajamo skozi življenje, je odvisno, h kateri sili pripadamo. Kako dolgo bomo ostali mladi, ni povsem odvisno od časa, temveč bolj od jang energije, ki jo ima človek. Nasprotno pa če v sebi nosimo težko, jin energijo, se lahko postaramo še pred ustrezno kronološko starostjo.


Znaki staranja – izgubljanja chiZnaki mladosti – pridobivanja chi
suha usta – malo slineveliko sladke, dehteče sline
utrujeno, ohlapno, uvelo teločvrsto, s chijem polno telo
boleznizdravje in vitalnost
upad spolne funkcijenormalna spolna funkcija
upad kognitivnih funkcijdobre kognitivne funkcije
slab dihdober dih
krhke kostimočne čvrste kosti


S starostjo smo vse sposobnejši


Ko so taoističnega mojstra in učitelja Hua Ching Nija povprašali, kako je lahko tako mladosten še v svojih poznih letih, je odvrnil, da mladi ljudje niso sposobni napisati šest knjig na leto in tudi ne brez posledic prepotovati 10.000 km, to zmorejo le starejši.

S tem je želel povedati, da stara leta niso namenjena nazadovanju, temveč so namenjena razvijanju vedno večje modrosti o umetnosti življenja. Mojster Ni zase pravi, da je zares začel uživati šele po svojem 81. letu. Pravi, da je prvih 60 let naravnega življenja namenjenih postavljanju življenjskih temeljev in izpolnitvi svojih obveznosti do družbe, naslednjih 60 pa je namenjenih, da uživamo v tem, kar smo si pridelali. Pravi, da imamo po 60. letu več časa in miru, da se lahko v celoti posvetimo sebi in kultivaciji.

Zelo mladostno deluje tudi mojster Mantak Chia, ki je do svojega 57 leta moral nositi očala, saj je imel prirojeno napako oči. Medtem ko se je »staral«, je napako odpravil in mu očal sedaj ni treba več nositi. Skozi redno vadbo in delo na sebi je razvil tudi sposobnost, da ga iz mesta ne more premakniti niti 10 ljudi. Ko je dal testirati svoje možganske sposobnosti, so posebne naprave pokazale, da lahko uporablja več kot 90% svojih možganov.

Mojster Ni in mojster Chia sta ena izmed redkih učiteljev, ki sta svetu razkrila taoistične skrivnosti pomlajevanja.


Recept za pomladitev

Taoistična mojstra kot glavni recept za pomladitev priporočata VSAKODNEVNO SVEŽO JANG ENERGIJO, s katero bo vsaka sleherna celica dobila moč za normalno delovanje. Ta energija, ki je sestavljena iz pozitivnih misli, čustev, sveže mlade hrane, zraka, gibanja in počitka, se uporablja, da vsakodnevno obnavljamo svojo mladostno življenjsko energijo. Ko svoje telo napolnimo s svežo energijo in ko odpeljemo stran mrtvo ali umirajočo energijo, nam to zagotavlja najbolj učinkovit in hkrati tudi najbolj poceni pomlajevalni program, kar ga boste kdajkoli imeli možnost srečati.


Mojstra svetujeta, da se držimo naravnih zakonov, saj bomo tako zapravili manj energije, kakor pa da bi plavali proti naravnemu toku. Svetujeta, da smo aktivni v urah, ko je čas jang energije, to je v zgodnjih jutranjih urah (jang energija se prične prebujati že po polnoči, vrh doseže ob 12h), v popoldanskem času, ko pa prične rasti jin energija, pa se pričnemo umirjati, ter zaspimo najkasneje ob 22h. Pri spanju med 21. in 2. uro se v temi proizvaja hormon melatonin. Če ne zberemo zadostne količine tega hormona, naše celice niso sposobne sprejemati kisika. Če celice ne zmorejo sprejemati kisika, ne morejo sprejemati tudi sveže jang energije. Tako lahko hiter proces staranja na svoji koži občutijo vsi, ki si med 21. in 2. uro ne privoščijo spanca in čiste teme. Melatonin se namreč izloča le v popolni temi. Proces zmotijo že luči iz ulice.


Če želimo ujeti najbolj svežo jang energijo, se lahko za 5 do 20 minut prebudimo že takoj po polnoči ter v tihi meditaciji sprejmemo najbolj pomlajujočo energijo. Nato se lahko vrnemo v spanje. Včasih, ko še ni bilo elektrike in ko so se ljudje odpravljali spat s sončnim zahodom, se ni bilo težko prebujati opolnoči ter preostali čas do sončnega vzhoda izkoristiti za tiho sedenje. Danes, ko je celotni družbeni sistem nastavljen mimo naravnega reda, pa ponoči nemirno bedijo le nespečneži. Ker so moderni ljudje na splošno preveč utrujeni, se jim lahko takšno prebujanje sprva zdi prej mučenje kot pomlajevanje. Toda izkušnje so pokazale, da je ta sveža energija res zlata vredna. Po samo dveh dneh takšnega prebujanja lahko človek občuti več moči, vitalnosti in mladosti znotraj svojega bitja. Ko si vzamemo čas, da v svoje telo uvažamo dobro energijo, se nam bo to obrestovalo v sposobnosti, da smo čez dan bolj učinkoviti in si tako pridobimo še vsaj kakšni dve uri.


Naslednji ulov jang energije je jutranji sončni vzhod.
Potem, ko smo svoje telo pretegnili in odprli meridiane – energetske poti, se obrnemo proti vzhodu ter vdihnemo svež zrak, zlato, zdravilno energijo, izdihnemo pa ogljikov dioksid, sivo, umirajočo energijo. To dihanje izvajamo, dokler ne predihamo vsake celice našega bitja s poživljajočo energijo Sonca ob svojem vzhodu. Ker ni premočno, lahko takrat vanj tudi gledamo. To ne bo izboljšalo samo vaše zdravje, ampak tudi osebnost. S tem si privoščite pravi kraljevski zajtrk. Če se vam bo pričela delati slina, jo pomešajte z energijo vzhoda, energijo mladosti, pogoltnite in dovolite, da vam prepoji telo. Taoisti slini pripisujejo neverjetne zdravilne in pomlajevalne učinke.

Da bi jo učinkovito izkoristili, so pripravili posebno pomlajevalno veščino, ki jo imenujejo Eliksir mladosti.

Za ohranjanje mladosti je zelo pomembno tudi redno odvajanje blata, če je le možno med 5 in 7 uro zjutraj, ko se aktivira meridian debelega črevesa. Debelo črevo skrbi za izločanje strupenih substanc iz telesa. Če je debelo črevo čisto in prazno, bo tudi naša koža sijoča, če pa se blato ne izloča redno, pa se to pozna tudi na koži, saj si neizločeni strupi utirajo pot skozi njo. Če ne skrbimo za redno odvažanje strupov iz telesa, se ti strupi vrnejo v krvni obtok in postarajo ali ubijajo celice. Ko umre več celic, kot jih je telo sposobno proizvajati, ta proces imenujemo staranje.


Mojstra za gibalni del priporočata chi kung tehnike, torej tehnike, ki pospešijo pretok življenjske energije po meridianih – energetskih kanalih. Chi kung tehnike, kot so tao yin, chi kung Žerjavov stil ter tai chi chi kung, omogočajo, da skozi vadbo vsaka celica dobi dovolj kisika in energije. Te tehnike so temeljne pri doseganju fizičnega, psihičnega in duhovnega zdravja, zato so tudi izredno učinkovite pri pomlajevanju ter osebni in duhovni rasti. Po daljšem obdobju izvajanja teh energetskih tehnik se blagodejni učinek vaj pozna skozi ves dan; večina ljudi je bolj mentalno sproščena ter zna bolje opraviti s stresom. Izboljša se koncentracija ter bolje spijo. Njihov nivo energije se zelo poveča ne glede na to, kaj počnejo. Ko je telo enkrat napolnjeno z zdravo energijo, se bolezni odstranijo, moč se poveča, koža se napne in postane sijoča.


Vse naštete starodavne veščine temeljijo na naravnem zakonu jina in janga, delovanja in počitka, pridobivanja in usmerjanja energije. V namenu pomladitve je najbolje začeti s tao yin vadbo, kjer značilni potek vaj posnema razvoj življenja na Zemlji.


 

Ko izvajamo tao yin, je najpomembnejša stvar sprostitev.

  • Če niste sproščeni, ne morete pritegniti energije.
  • Na začetku, ko ležite na hrbtu, se počutite, kot bi bili v votlini tisoče let.
  • Ste popolnoma sproščeni.
  • Ste duh, ki se je spustil z Neba na Zemljo in se pravkar prebudili v človeški obliki.
  • Prva stvar, ki se je zavedate, je občutek dihanja.
  • Iz nežnega dihanja nežno raztegnete kite in mišice, medtem ko izvajate vse oblike gibanja.

Ta del tao yina se lahko izvede še v postelji.

Vsi gibi tao yina pomagajo povrniti stanje novorojenčka ali mehkobe.
Te vaje naredijo vašo energijo bolj fino, vas pa čustveno resnično srečne.
To niso pasivne duhovne vaje, ki bi vas preveč umirile; te vaje nenehno oživljajo.
Z njimi postanemo podobni novorojenčku nebeškega očeta in zemeljske matere.

Tao yin, ki se izvaja v ležečem in sedečem položaju, je dobesedno prednik tai

chi in chi kung tehnikam, ki se izvajajo stoje.

Cilj izvajanja taoističnih vaj je, da bi postali pozorni do pretoka življenjske

energije skozi telo ter ga občutili in odprli do popolne lahkotnosti.


Taoistični mojstri govorijo o naravnem zakonu, ki pravi, da »Vse, kar se ne giblje, umre«. V 76. poglavju Tao Teh Ching Lao Tsu (500 pr.n.št.) pravi:

»Ko so ljudje živi,

so njihova telesa nežna in mehka.

Ko so ljudje mrtvi,

so togi in trdi.

Ko so drevesa, trave in živali žive,

so nežne in gibke.

Ko so mrtve, so suhe in krhke.«


Iz besed Lao Tsuja vemo, da biti trd in tog pomeni biti učenec smrti. Ohraniti mehkobo in nežnost, pa pomeni biti učenec življenja. Kaj boste izbrali vi? Lao Tsu je vadil tao yin. Nekateri pravijo, da je živel 260 let.


Dušan Donko in Bernarda Pavič


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jesen, pozdravljena!
Ko izrečem besedo jesen se spomnim na: obarvano listje, dišeč pečen kostanj, sladke lešnike, zrelo grozdje, jabolka, hru...
5
Svetovni dan Zemlje
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...
4
Klimatske spremembe
Britanski vladni meterološki urad je za Google Earth ustvaril animacijo, ki prikazuje vpliv klimatskih sprememb.
3
TRŽNICA S SADJEM
OŠ Ivana Cankarja, Vrtec Cven, Ljutomer, vzgojiteljica Marjeta ZmazekPrelepi jesenski dnevi so nas privabljali k igram n...
3



Dren – zdravilen za ljudi,tudi ptice ga im...
Ljudski rek ¨Zdrav kot dren¨ je še kako resničen, ko spoznamo zdravilne učinke, ki nam jih nudi ta rastlina.
Dan Zemlje: Kaj lahko vsak od nas naredi z...
Vsak od nas lahko naredi za okolje, obenem pa ne spreminja bistveno svojega življenjskega sloga. Preverite, kako lahko z...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?