|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko starši jočejo pred otrokom …

Helena Mlakar, 23.9.2011
Noben starš si ne želi, da bi pred svojim otrokom pokazal nemoč, strah, solze. A včasih se zgodi tudi to. Kaj storiti v takih trenutkih?

image
/11


Otroci se v težkih situacijah znajdejo veliko bolje, kot včasih mislijo starši. Če pred otrokom pričnete jokati ali kako drugače izražati svojo nemoč, ste lahko prepričani, da otrok to razume veliko bolj, kot si lahko mislite.

Seveda bo ob takem primeru otrokova prva reakcija strah, morda celo jok. Starši so zanj navsezadnje le steber moči, predstavljajo mu varnost. In prav zato svetujejo psihologi, da v takšnih trenutkih ne smete reagirati napačno. Svojih solz pred otrokom ne skrivajte, ne govorite, da ni nič, če pa vidi vaše rdeče in objokane oči. Otroci niso neumni in vedo, kako zgleda žalosten obraz. Če mu vztrajno trdite, da ni nič narobe, si bo otrok lahko ustvaril napačno sliko, kar je zanj lahko bolj stresno kot soočenje z resnico.

Starši včasih menijo, da če jih otrok vidi jokati, da so pogoreli kot starši, da to ni prav, da si tega ne bi smeli dovoliti. Imajo občutek slabe vesti in nemoči. A to ni res. Tudi odrasli imajo čustva.

Če se zgodi, da pred otrokom jokate, je zato najboljša reakcija, da tega ne skrivate in poveste po resnici, seveda primerno otrokovim letom. Povejte otroku, zakaj ste žalostni, razložite mu, da včasih tudi odrasli jočejo in da to ni nič strašnega. Pri svoji razlagi pa pazite, da otroka ne boste obremenjevali s težavami, ki jim še ni kos. Zakaj ste žalostni, mu razločite tako, da bo razumel. In povejte mu tudi, kako boste težavo sami rešili, da ga ne bo skrbelo.

S tem otroku sporočate tudi, da sprejemate odgovornost za svoje obnašanje. Četudi ste žalostni, če jočete, ni to nič slabega. Otrok bo vedel, da so včasih v družini tudi žalostni trenutki, ki pa prav tako preidejo. Tudi v takih trenutkih je družina povezana in skupaj rešuje težavo. In to je za otroka najbolj trden steber. Da starši ne skrivajo solz pred njim, ampak mu dajo vedeti, da so tudi oni, pa čeprav odrasli, ljudje, ki imajo čustva in težave, ki jih bodo premagali.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
4
Preproste ideje za praznično okrasitev doma
V predprazničnem času radi poživimo in okrasimo prostore, v katerih preživimo največ časa, da vanje vnesemo praznično v...
4
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Otrok se lahko zaljubi že pri petih letih
Kaj je ljubezen? Kaj otroku predstavlja zaljubljenost? Kdaj je mladostnik dovolj zrel, da že lahko ljubi? Kdaj je pravi ...
3



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
7 lastnosti otrok, rojenih v aprilu
Otroci, rojeni v aprilu so trmasti, energični in naravnost obožujejo življenje.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?