|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kožica (prepucij) na lulčku: kaj morajo vedeti starši fantkov

Uredništvo Ringaraja.net, 18.10.2023
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da odprtina kožice ni dovolj velika, vendar je to je normalno fiziološko stanje in ni razloga za skrb. Kaj je dobro vedeti o kožici?

image
Ob rojstvu so spolni organi v zelo nezreli fazi razvoja. Njihova rast in razvoj se nadaljujeta skozi puberteto do odraslosti. (Freepik.com)
/11


Da je kožica sprva zaraščena, je normalno

Pri novorojenčku je kožica oziroma prepucij običajno dolga z ozko konico. Pri večini dojenčkov vlečenje kožice ni mogoče ravno zato, ker tista ozka konica ne more preiti čez glavico. Notranja površina sluznice prepucija je povezana s površino sluznice glavice penisa. Prav tako preprečuje, da bi se kožica potegnila čez glavico. To običajno zožitev včasih napačno diagnosticirajo kot fimozo, precej redko patološko stanje, za katero je značilna otrdelost konice prepucija in nastanek belkastega obroča otrdelega tkiva. Dejstvo je, da normalna zožitev v najzgodnejši starosti ni fimoza. To je preprosto normalna faza razvoja.


Pritrditev kožice na glavico penisa pogosto napačno imenujemo adhezija ali zaraščenost (ta je lahko delna ali cela), ki se pojavi, ko se koža penisa zlepi ali prilepi na kožo glave. Kožica se običajno loči od glavice med 3. in 5. letom starosti, včasih pa traja dlje. Pri nekaterih dečkih se ta proces zaključi šele po puberteti.


PREBERITE ŠE: Oblika penisa je pomembnejša od velikosti


Ko dojenček zraste v dečka in deček v moškega, pride do številnih sprememb: konica kožice postane širša in zdi se, da postane krajša, ko penis raste. Membrana, ki povezuje notranjo površino prepucija z glavico, spontano izgine in omogoči, da se prepucij loči od glavice. Kožico lahko nato potegnete čez glavico.


Kožica vsebuje mišična vlakna, katerih naloga je, da držijo konico zaprto, ko otrok ne urinira. Zaradi tega lahko starši in zdravniki mislijo, da je odprtina manjša, kot je v resnici. Dečkovo kožico je treba ustrezno pregledati, da se izognete napačni diagnozi.


"Nabrekanje" kožice

Obstaja razvojna stopnja, ko pri nekaterih dečkih kožica med uriniranjem nabrekne zaradi pritiska urina. To se lahko zgodi, če se notranja plast kožice loči ali se je že ločila od glavice, kar se običajno zgodi okoli tretjega leta starosti – preden se kožica lahko v celoti potegne čez glavico. Nareklost je znak, da poteka normalno ločevanje kožice od glavice. Gre za prehodno stanje, ki izgine, ko kožica nadaljuje svojo naravno rast in razvoj in ko se odprtina na vrhu še razširi.

Ta pojav ne vpliva na uriniranje. Ne more povzročiti poškodb in ni razlog za skrb.

Rast in zorenje penisa lahko traja leta – vsak deček se razvija s svojim tempom. Kot je opisano v nadaljevanju, se rast kožice nadaljuje tudi po puberteti.


Mnogi zdravniki se še vedno ravnajo po zastarelih raziskavah

Videz penisa v zgodnjem otroštvu ni pokazatelj videza penisa v odraslosti. Spolni razvoj po puberteti prinaša številne spremembe, med katere sodi tudi možnost, da se kožica popolnoma potegne čez glavico.


Konec štiridesetih let prejšnjega stoletja je britanski pediater Gairdner opazoval 100 novorojenčkov in približno 200 dečkov različnih starosti (do 5. leta). Gairdner je ugotovil, da se lahko pri 4 % dojenčkov kožica popolnoma potegne čez glavico, pri 54 % se kožica lahko potegne nazaj le toliko, da se razkrije zunanji rob, pri 42 % pa se ne odkrije niti konica glavice. Povedal je tudi, da je imelo pri 6-mesečnih fantkih 80 % še vedno kožice, ki se jih ni dalo umakniti. Do prvega leta življenja je ta odstotek padel na 50 %. Do drugega leta je približno 20 % dečkov imelo kožico, ki je ni bilo mogoče potegniti čez glavico, do tretjega leta pa približno 10 %.

Gairdner je tudi opozoril, da pri tej starosti ločitev kožice še ni bila popolna in da je to razlog za nezmožnost vlečenja kožice čez glavico. Rekel je, da se kožice ne sme ločevati na silo, ker povzroča krvavitev in vnetje. 


Starost      Možnost potega kožice 
Rojstvo4 %
1. leto50 %
2. leto75 %
3. leto90 %
4. leto91 %
5. leto92 %

Gairdnerjeva tabela glede na raziskavo iz leta 1949


Vendar Gairdner leta 1949 ni zbiral podatkov o dečkih, starejših od 5 let, zaradi česar so nekateri avtorji zmotno domnevali, da je nujen kirurški poseg, če do te starosti kožice še ni mogoče potegniti čez glavico.


Zdaj je znano, da so podatki o odstotku fantov, ki bi jim lahko kožico potegnili čez glavico, v Gairdnerjevi tabeli (ki izvira iz 40. let prejšnjega stoletja) previsoki. Na žalost mnogi zdravniki še danes uporabljajo te zastarele informacije, kar privede do napačne diagnoze fimoze pri zdravih dečkih in vodi do nepotrebnih posegov.

Kasnejše študije so namreč pokazale, da le 40-50 % dečkov pri 10. letih lahko popolnoma potegne kožico čez glavico.


PREBERITE TUDI: Mikrosporija – najpogostejše glivice pri otroku

 

Kožica se lahko popolnoma umakne šele po 16. letu starosti

Danski pediater Jakob Øster je prvi proučeval in dokumentiral razvoj kožice po 5. letu starosti in svoje delo objavil leta 1968.

Øster je ugotovil, da se je možnost, da bi kožica zdrsnila čez glavico, povečala, ko je deček starejši. Bil je šolski zdravnik in je pregledal veliko število šoloobveznih dečkov. Obrezovanje novorojenčkov se na Danskem ne izvaja, zato so bili vsi pregledani dečki neobrezani. Øster je pregledoval fante od 6 do 17 let od šolskega leta 1957/58 do 1964/65.

Razvrstil je dve stopnji zožitve kožice: kožico, ki se ne umakne (fimoza) in kožico, ki se težko umakne (zožen prepucij). Ugotovil je, da se je odstotek fantov, ki so imeli fimozo ali zoženo kožico, sorazmerno zmanjšal, ko so fantje postajali starejši.


Starost     Fimoza        Zožen prepucij      

Prepucij, ki ni popolnoma ločen  

A*      B*      
6-7 let8 %6 %63 %77 %23 %
8-9 let6 %2 %58 %66 %34 %
10-11 let3 %2 %48 %56 %44 %
12-13 let3 %3 %34 %40 %60 %
14-15 let1 %1 %13 %15 %85 %
16-17 let1 %1 %3 %5 %
95 %

*A = odstotek dečkov, pri katerih ni mogoče popolnoma povleči kožice

*B= odstotek dečkov, pri katerih je možno popolnoma potegniti kožico

Østerjevi podatki o prepuciju


Østerjevi podatki so ovrgli Gairdnerjeve trditve, da je popolna retrakcija kožice možna pri 90 % petletnih dečkov. Øster je ugotovil, da se lahko kožica popolnoma umakne v 90 % primerov šele pri starosti približno 16 let.

Vse nadaljnje raziskave so pokazale na netočnost Gairdnerjeve trditve in pokazale, da je Østerjeva trditev pravzaprav tista, ki ima težo in bi jo bilo potrebno upoštevati.

 

PREBERITE ŠE: Čiščenje dojenčkove ritke in genitalij


Razvoj kožice po 18. letu

V medicinski literaturi ni študij o razvoju kožice po 18. letu. Nepotrjene raziskave kažejo, da se pri večini sicer majhnega števila moških, katerih kožica je še zožana pri 18 letih, kasneje raztegne in poveča, tako da se lahko kožica popolnoma potegne čez glavico tudi v zgodnjih 20-ih letih.

 

Kožice nikoli ne smemo vleči na silo

Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico. To je normalno fiziološko stanje in ni razloga za skrb. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da odprtina kožice ni dovolj velika.

Kožice nikoli ne smemo vleči na silo! Spremenila se bo, ko bo pripravljena. Ni "prave" starosti, pri kateri bi moralo biti "potegovanje" možno.

 

Ozka kožica, ki je ni mogoče potegniti čez glavico, običajno ne povzroča težav. Kožica se običajno spontano razširi, dokler je ni mogoče potegniti čez glavico. Približno 50-60 % 10-letnikov ima kožico, ki je ni mogoče popolnoma potegniti čez glavico. Po puberteti se močno poveča odstotek dečkov, ki lahko spontano in popolnoma potegnejo kožico čez glavico.

 

Različne okoliščine lahko razdražijo tkivo in povzročijo oteklino, okužbo, zato se zgodi, da kožice ne moremo več potegniti čez glavico. Če ste fantku kožico pred tem lahko potegnili, zdaj pa to ni več mogoče, je treba poiskati vzroke za težave. Če okužbe ni, je pogost krivec peneča kopel, nasploh različna mila, ki se uporabljajo pri kopanju.

 

Nazadnje, če res obstaja težava, bo urolog svetoval, kako pomagati vašemu otroku čim bolj neboleče.

 

VIR: www.cirp.org/library/normal/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
8
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
6
BEREMO: Knjiga za Divjo žensko
Divja ženska tava po cesti življenja, neuhojeni, neutrjeni, blatni. Divja ženska mora ven. Izskočiti iz sebe. Iz kratkih...
4
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
4



Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?