|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kuhano kvinojo lahko uporabimo namesto riža, jo dodajamo enolončnicam in juham kot zakuho. Lahko jo zmeljemo v moko in jo dodajamo moki za kruh, peciva, palačinke, ter za zgoščevanje omak. Odlično se poda tudi v sadne solate.

image
/21


Kvinoja je sicer metlika vendar jo po uporabnosti uvrščamo med žita. Gre za starodavno žito, ki so ga Inki gojili že pred 3000leti. Je rastlina, ki uspeva tudi v zelo slabih razmerah, na visoki nadmorski višini in tam kjer druga žita ne uspevajo. Prav zaradi tega je zelo primerna za ekološko pridelavo. Seme kvinoje je zavarovano z debelim slojem saponinov, ki so njena naravna obramba proti škodljivcem in boleznim. Saponine ostranijo v procesu proizvodnje, vendar jo moramo pred kuhanje vseeno temeljito oprati pod tekočo vodo, da odstranimo morebitne ostanke.

Kuhano kvinojo lahko uporabimo namesto riža, jo dodajamo enolončnicam in juham kot zakuho. Lahko jo zmeljemo v moko in jo dodajamo moki za kruh, peciva, palačinke, ter za zgoščevanje omak.

Odlično se poda tudi v sadne solate.

 

Kvinoja deluje krepilno in je primerna za ljudi vseh starosti. Vsebuje razmerje osmih esencialnih aminokislin, veliko lizina, ter aminokislin kot so fenilalanin, tirosin, cistin, metionin. Vsebuje veliko več kalcija, fosforja in železa, kot ga vsebuje pšenica in manj ogljikovih hidratov kot ostala žita. Vsebuje tudi vitamine E, B6, riboflavin, niacin, tiamin, folno kislino in minerale kot so kalcij, železo, mangan, magnezij, baker, natrij, kalij in cink.

Ne vsebuje glutena.

 

RECEPT - Kvinoja z zelenjavo

Za 2 osebi:

Lonček kvinoje

1 čebulo

1 korenček

1 manjšo konzervo graha

1 vložen posušen paradižnik

Sol, kajenski poper, peteršilj

 

Dobro oprano kvinojo damo kuhat v vrelo osoljeno vodo. En lonček kvinoje, potrebuje dva lončka in pol vode. Kuhamo 15 do 20 minut.

Posebej v posodi na kokosovem olju popražimo čebulo, dodamo nariban korenček in grah. Rahlo podušimo. Dodamo na drobno narezane posušene paradižnike, kuhano kvinojo ter vse skupaj prelijemo z paradižnikovo mezgo.

Začinimo po okusu s soljo, kajenskim poprom in peteršiljem.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Groznovilca v Hudi hosti
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
4
Razgibajmo črevesje
Center telesa, področje trebuha je odločilnega pomena za celotno psiho-fizično zdravje posameznika. Na tem področju se p...
3
Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2



Nakup akvarijskih in terarijskih živali
photo
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...
Ko se zberejo krokodili
photo
Pridružite se nam v nedeljo, 06.junija v Kinodvoru od 11. do 13. ure na Sezamovi delavnici za otroke!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?