|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lajšanje porodnih bolečin: epiduralna analgezija

Petra Logar, 30.11.2011
Epiduralna analgezija je trenutno najbolj učinkovita metoda za lajšanje porodnih bolečin. Na voljo je v večini naših porodnišnicah, ponekod jo izvajajo brezplačno, ponekod pa morate zanjo plačati.

image
/11


Dr. med., spec. anesteziologinja Aleksandra Kern iz Splošne bolnišnice Jesenice pravi, da se v njihovi porodnišnici za tako obliko porodne analgezije odloči okrog 40 odstotkov porodnic.

Za spletni portal Ringaraja.net nam je odgovorila na nekaj vprašanj.

 

Kaj je epiduralna analgezija?

Beseda analgezija pomeni odsotnost oziroma lajšanje bolečine, epiduralna pa pomeni, da dajemo zdravila v epiduralni prostor, to je prostor nad trdo možgansko ovojnico (duro), ki ovija hrbtenjačo. Poleg tega uporabljamo tudi kombinirano spinalno-epiduralno analgezijo, kar pa pomeni, da dajemo zdravila v epiduralni prostor in v hrbtenjačno tekočino.

 

Kako poteka postopek lajšanja bolečin s pomočjo EA?

Pri epiduralni analgeziji vstavimo zelo tanko plastično cevko (epiduralni kateter) v prostor ob živčne korenine živcev za trebuh, trebušno steno, maternico in medenično dno. Skozi to cevko nato dajemo zdravila, ki preprečijo oziroma zmanjšajo prevajanje občutka bolečine po živcih v hrbtenjačo in naprej v možgane. Zato je občutek bolečine močno oslabljen ali pa je povsem odsoten. Pri kombinirani spinalno-epiduralni analgeziji pa zdravilo najprej vbrizgamo v hrbtenjačno tekočino in nato nadaljujemo lajšanje bolečine skozi epiduralni kateter.


Ali lahko pride do zapletov?

Ker je metoda invazivna, so seveda možni zapleti, ki pa so izredno redki. Dva zapleta uvajanja epiduralnega katetra (epiduralni hematom in epiduralni absces) sta potencialno tudi nevarna, vendar pa sta izjemi.

 

Ali je EA nevarna za porodnico, za dojenčka?

Metoda ni nevarna, vendar pri vsakem posegu, kjer vstopamo v telo in vnašamo vanj zdravila, lahko tudi pri epiduralni analgeziji pride do neželenih učinkov ali zapletov. Resna zapleta sta krvavitev in vnetje na mestu vstavitve katetra. Pri zdravih porodnicah so te vrste zapletov izjema. Ostali zapleti so pogostejši, vendar blažji, pogosto nemoteči in minejo sami (glavobol, slabost, srbenje kože, omrtvičenost nog). Možno je tudi, da po vstavljanju katetra in dajanju zdravila pride do blokade mišic, ko bolnica ne more zadovoljivo premikati nog ali ne more pritiskati v drugi porodni dobi. Zaplet je redek, blokada pa sama mine po nekaj urah. Otroku epiduralna analgezija neposredno ne škoduje, možni pa so posredni učinki zaradi vpliva zdravil na mater in potek poroda. Posredni učinek je npr. podaljšanje druge porodne dobe in večja verjetnost vakumske ekstrakcije.

 

Ali je možno, da EA ne prime in zakaj ne?

Epiduralna analgezija je do sedaj najučinkovitejša metoda lajšanja porodne bolečine, pomembno pa je vedeti, da ne pomeni poroda povsem brez bolečine. Praviloma dosežemo precejšnje zmanjšanje bolečine, so pa tudi obdobja, ko bolečine ni. Če se bolečina spet pojavi, je mnogo blažja kot nezdravljena in jo lahko ves čas uspešno blažimo z dodajanjem zdravil, včasih pa bolečina za porodnico ni prehuda, zato dodajanje zdravil ni več potrebno. Seveda je možno tudi, da epiduralna analgezija ne deluje. Vzrok je lahko lega katetra, ki ni položen v epiduralni prostor, možen vzrok je lahko tudi premajhen odmerek zdravila.

 

Ali porod zaradi EA lahko poteka kako drugače kot sicer, ali nosečnica čuti, kdaj in kako mora otroka iztisniti?

Porod pod učinki epiduralne analgezije poteka nekoliko drugače: podaljšata se prva in druga porodna doba, pri otrokovem prehodu skozi porodno pot lahko pride do nepravilnosti, večja je verjetnost, da bo potrebno instrumentalno dokončanje poroda. V naši porodnišnici ima porodnica z epiduralno porodno analgezijo dvakrat večjo verjetnost, da bo imela vakumsko ekstrakcijo ob koncu poroda od porodnice brez epiduralne analgezije. Verjetnost carskega reza pa je neodvisna od prisotnosti epiduralne analgezije ob porodu.

Porodnica praviloma čuti, kdaj in kako mora otroka iztisniti, lahko pa je to čutenje moteno, kot je lahko motena tudi sposobnost za hoteni iztis. Nesposobnost pravilnih iztisnih manevrov je pogosta tudi pri porodnicah, ki nimajo epiduralne analgezije, zato je v obeh primerih ključnega pomena prisotnost in pomoč izkušene babice in porodničarja.

 

Preberi še:

Epiduralna analgezija

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
18
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
7
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
7
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
7



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Druga nosečnost in rojstvo: dejstva in nas...
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?