|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Ko se počutimo sprejete in slišane, se tudi z veseljem ljubimo

Metka Troha, 28.5.2023
Kaj je temelj zdravega partnerskega odnosa? Kako pomembna je spolnost za partnerski odnos pred in po rojstvu otroka? Kako v partnerstvu ohranjati iskrice?

image
Na odnosu je potrebno delati čuječe, tukaj in zdaj. (Freepik.com)
/11


Za uspešen in ljubeč odnos je res potrebno trdo delo, vlaganje v pozornost, sodelovanje in sočutje. K temu morata enakovredno prispevati oba partnerja, pravi strokovnjakinja za odnose, Melita Kuhar, ki že dobro desetletje vodi svetovanja na področju partnerskih odnosov in vzgoje.

Melita Kuhar se svojem delu kot svetovalka parom in družinam predaja z vsem žarom in strastjo, svoja spoznanja deli v najbolj gledanih televizijskih oddajah in prispevkih v najbolj branih slovenskih medijih, pa tudi na lastnem blogu Svetovalnica.si, kjer redno zapisuje svoja razmišljanja in ugotovitve, saj verjame, da majhne pozitivne spremembe v vseh vrstah odnosov dajo ogromne pozitivne rezultate na širšem nivoju.

 

Z njo smo tudi na Ringaraji klepetali o zdravih in nezdravih partnerskih odnosih, prepirih in intimnosti, ki bi se ji vsak par, tudi in še posebej po rojstvu otroka, zavestno moral večkrat prepustiti z vsem svojim telesom in umom.


melita kuhar

Melita Kuhar, socialna pedagoginja in socialna delavka

 

Kateri so glavni temelji, ki so najbolj pomemben del zdravega partnerskega razmerja? Kakšne so lastnosti zdravega razmerja?

Osnovni temelji zdravega partnerskega razmerja so zaupanje, spoštovanje, sodelovanje in slišana komunikacija. Sama sem po dolgih letih dela s pari oblikovala naslednje lastnosti zdravega razmerja:

- medsebojno spoštovanje kot dve različni osebnosti, ki imata različne vrednote, stališča in vtisnjene programe, vsak iz svoje primarne družine

- ljubezen kot čustvo, ki ta dva različna posameznika povezuje, da si želita pripadati

- komunikacija, v kateri se slišita in razumeta; del komunikacije je tudi intimnost, želja pripadati eden drugemu tudi na telesni ravni

- zaupanje, kar pomeni, da se držita njunih partnerskih dogovorov, ki jih je priporočljivo oblikovati

- sodelovanje in zavedanje, da sta skupaj v istem partnerskem čolnu

- sočutje in pozornost

- skupna vzgojna strategija in vzgojno sodelovanje

- primerno oblikovana finančna strategija in transparentnost

 

Za uspešen in ljubeč odnos je potrebno trdo delo,

vlaganje v pozornost, sodelovanje in sočutje in to, seveda, oba partnerja. 

  

Je prepiranje zdravo oziroma koliko prepiranja med partnerjema je še ok? Kako vemo, da je prepirov preveč in morava nekaj spremeniti?

Do prepirov prihaja, ko imata partnerja vsak svoje stališče in se ne strinjata. Sama pravim, da je reševanje nesoglasij nujno, kajti ne moremo imeti vedno enakega pogleda na določeno situacijo ali problem. Pa vendar je pomembno, kako sta partnerja ozaveščena in da ne vstopata v prepire v stanju triletnika, ki hoče, da obvelja njegovo stališče, temveč gre pri “zdravih” prepirih za to, da si argumentirano, na spoštljiv in konstruktiven način povesta, zakaj se ne strinjata, kje vidita rešitev ter se pogajata, kakšen zdrav kompromis lahko dosežeta in se ga potem, seveda, tudi držita.

Ko prihaja do pogostih in burnih prepirov, pomeni da jima ni več mar za mnenje drugega, da hočeta drugega preglasiti, omalovaževati njegovo stališče in ga tako rekoč poraziti. To pomeni, da nista več partnerska zaveznika temveč nasprotnika.

 

pozitivna psihologijaČe bi radi Meliti Kuhar in drugim izjemnim govorcem, Karlu Geržanu, dr. Tjaši M. Kos in Aljoši Bagola prisluhnili V ŽIVO, obiščite 2. MARATON POZITIVNE PSIHOLOGIJE V NOVI GORICI. 

Bodite zraven 15. februarja 2020, ker nihče ne more živeti namesto vas.


Vstopnice si rezervirajte TUKAJ >>>.

 

Pogosto se zgodi, da se po rojstvu otroka partnerja nevede malce oddaljita drug od drugega, omejita svojo komunikacijo le na organizacijske težave, medtem ko iskreni pogovori obstanejo. Kako pomembno je za odnos, da partnerja ohranita pristno komunikacijo in kako naj to dosežeta ob spremenjeni dinamiki v njunem odnosu, ki jo prinese otroka?

Prihod malega nemočnega bitja v partnersko dvojino vedno podre njun primarni partnerski odnos. Tega se je potrebno zavedati, zato da se lahko pripravita na izzive oblikovanja triade, torej na novo oblikovati njun odnos, ki vključuje dojenčka. 

 Z zavestno, sočutno in čuječo komunikacijo lahko par, ob skrbi za dojenčka, skrbi tudi za potrebe eden drugega. Res je, da smo mame po porodu in nekaj mesecev po njemu zmedene, izčrpane, zaskrbljene, hočemo biti super mame in je pri tem res potrebno, da to naš moški prepozna, razume in skrbi za nas, žensko. Da nas podpira, nežno pocarta, stisne k sebi in reče “super mami si, vse bo v redu”. Pomembno je, da novopečene mamice v svojem partnerju še vedno najdejo zaščito in uteho, obenem pa da sčasoma tudi same znajo dati pozornost svojemu moškemu.

Ko dojenček preraste fazo popolne nege, torej okoli prvega leta starosti, je pomembno, da sta partnerja, ki sta zdaj tudi starša, že našla njun modus operandi tudi zase, kot moškega in žensko, ne zgolj kot oči in mami.

 

Z zavestno, sočutno in čuječo komunikacijo lahko par

ob skrbi za dojenčka skrbi tudi za potrebe eden drugega.

 

Pa ne samo pogovor, tudi intimno življenje med partnerjema se po rojstvu otroka zreducira na minimum. Kako pomembna je za partnerstvo intimnost, spolnost?

Intimnost je zelo pomembna za zdrav partnerski odnos. Kot že rečeno, je spolnost oblika komunikacije na telesni ravni, je izkazovanje zaupanja in pripadnosti. O tem sem veliko razmišljala, ko sem spremljala pare v njihovi stiski, ko smo se tudi o spolnosti pogovarjali na kavču v moji Svetovalnici, zato so v moji tretji knjigi Iskreno o intimnosti zbrani članki na temo spolnosti, seksa, intimnosti, ali če hočete, golega pripadanja partnerjev enega drugemu.

Tudi po rojstvu otroka naj se par ponovno zbliža, se ljubi in počasi pride do intimnosti, ki jima obema ustreza.


seks

Orgazem prihaja iz možganov, torej ko se počutimo varne, sprejete in slišane, se tudi z veseljem in strastjo ljubimo.

 

Je pomemben sam akt oziroma to, da eden in/ali drugi doživita orgazem ali bolj tisto pred tem in po tem (nežnost, božanje, objemi, poljubi, strast ...)?

Tako moški kot ženske potrebujemo nežnosti, božanja, objeme, dotike in imamo v sebi strast, ki jo je, seveda, tudi potrebno negovati, se je zavedati, jo gojiti. Orgazem je posledica vsega naštetega, je odziv telesa na dražljaje na fizični ravni, a kot vemo, orgazem prihaja iz možganov. Torej, ko se počutimo varne, sprejete in slišane, se tudi z veseljem in strastjo ljubimo. Velja za oba spola v enaki meri.

 

Tako moški kot ženske potrebujemo nežnosti, božanja, objeme, dotike

in imamo v sebi strast, ki jo je, seveda, tudi potrebno negovati, se je zavedati, jo gojiti.

 

Bi si partnerja zavestno morala vzeti čas za to? Kako naj se ljubita, da ne bo izpadlo prisiljeno, iz nuje?

Da, menim, da si partnerja naj res zavestno vzameta čas zgolj za njiju, za čas, ko sta gola eden pred drugim, ko se ljubita in ne razmišljata o temu, kaj je jutri potrebno postoriti, kupiti in kam otroke odpeljati na aktivnosti. Ljubljenje naj bo posvečen čas zgolj za vaju, pripadna in osredotočena na dotike povsod.

Božanje, poljubi, intimnost in vse kar nas zavrti v svet orgazmov, ima tudi fiziološko zelo pomembno dodano vrednost. V telesu obeh se pri tem izločajo zelo pomembni hormoni, med drugimi tudi oksitocin, ki velja za hormon povezovanja, pripadnosti in bližine. Tako polni pripadnosti se tudi kasneje čez dan lažje in bolj aktivno in konstruktivno soočamo z različnimi izzivi vsakdana.

 

Kako v partnerstvu ohranjati iskrice? Obstajajo kakšna splošna »pravila«, ki se jih je dobro držati, da se bomo v odnosu vedno počutili ljubljene in obratno, da bomo imeli vedno občutek, da svojega partnerja, partnerko ljubimo?

Pomembne so majhne pozornosti, vsakodnevna “poredna” oziroma strastna sporočilca, mogoče kakšna fotografija. Vedno poudarjam, da se predigra začne zjutraj, ko odpremo oči in se čez dan spomnimo eden na drugega, si namenjamo čas in drobne pozornosti. Ko pridemo domov, smo bolj pripravljeni slišati eden drugega, ker smo dobili vsak svojo dozo veselja, da je partnerju mar za nas in obratno. V resnici je tako malo potrebno, da iskrice gorijo skozi celotno trajanje zveze. Je pa seveda za to potrebno vsakodnevno ozaveščeno vlaganje v odnos. V ljubezen kot lepilo odnosa.

 

Za ohranjanje iskric v partnersvtu so pomembne majhne pozornosti,

vsakodnevna “poredna” oziroma strastna sporočilca, mogoče kakšna fotografija.

 

V enem od svojih blogov govorite o ZAVESTNI LJUBEZNI oziroma zavestnem partnerstvu? Da se zavedamo, kaj, koliko in zakaj dajemo v partnerski odnos in enako pristopa zavestno tudi partner. Kako nam to lahko pomaga v odnosu in kakšni so konkretni pristopi obeh, da prideta do zavestnega partnerstva?

Kaj pomeni beseda “zavesten”? Da se zavedaš, kaj delaš. To pomeni, da nismo na avtopilotu, da ne jemljemo partnerja za samoumevnega in zagotovljenega in ne pristanemo, da naš odnos ugrabi rutina. Zavestno in spoštljivo komuniciramo, s ciljem, da razumemo eden drugega, saj navsezadnje govorimo ženske in moški različne jezike, ne zgolj ljubezni, temveč kako sprejemamo sporočila eden drugega.

Priporočam, da partnerja oblikujeta dogovore, kaj kateremu veliko pomeni in česa ne mara in ne sprejme. Ko soglašata, da razumeta eden drugega v tako oblikovanem dogovoru, je seveda nujno, da se oba držita tako sklenjenih dogovorov. To jima daje občutek varnosti v odnosu, pripadnosti in lojalnost. Sva močna in sva midva tista, ki sva eden drugemu najbolj pomembna. Za tako uspešen in ljubeč odnos je res potrebno trdo delo, vlaganje v pozornost, sodelovanje in sočutje in to seveda oba partnerja. Če vlaga zgolj eden in drugi ne, to ni zdrav in kakovosten odnos.

 

Kako pa vemo, da to ni več to, da je naš odnos skrenil iz zdravega v svoje nasprotje? Kaj so najpogostejši vzroki za nezdravo razmerje?

Začne se s samoumevnostjo. Priplazita se rutina in dolgčas. Ni več vznemirjenja in partnerja si ne dajeta več pozornosti, morebiti zgolj skozi prepire, a to ni zdrava pozornost. Ko nas boli vedenje in odzivi partnerja, pa ga/jo prosimo, da naj preneha, ko povemo argumentirano, kaj potrebujemo in česa nočemo, pa nas partner ne sliši, ne spoštuje in ne upošteva, potem je čas za analizo odnosa in njegove kakovosti.

Vzroki za nezdrava razmerja so običajno neizpolnjena pričakovanja, ki jih projeciramo na partnerja, ki tega nikoli ne bo dosegel, saj so to naše iluzije. Priporočam, da se iskreno in s pomočjo ustrezno usposobljenega strokovnjaka pogovorita, kje sta skrenila s tiste primarno zaljubljene poti, kaj vse se vmes zgodilo, pa nista razčistila in sta potisnila pod preprogo, zakaj imata različna pričakovanja in zahteve in, ali o tem naš partner sploh kaj ve. Očitki za nazaj niso na mestu, potrebno je delati na odnosu čuječe, tukaj in zdaj.

 

pozitivna psihologijaČe bi radi Meliti Kuhar in drugim izjemnim govorcem, Karlu Geržanu, dr. Tjaši M. Kos in Aljoši Bagola prisluhnili V ŽIVO, obiščite 2. MARATON POZITIVNE PSIHOLOGIJE V NOVI GORICI. 

Bodite zraven 15. februarja 2020, ker nihče ne more živeti namesto vas.


Vstopnice si rezervirajte TUKAJ >>>.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
7
Vaš partner - idealni očka?
Če ste s partnerjem že dolgo časa v vezi, se dobro razumeta in dopolnjujeta, se počasi odločata tudi za povečanje družin...
3
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
3



Kontracepcija v obliki aplikacije in pamet...
Najnovejša tehnologija spremlja plodnost preko aplikacije in s pomočjo posebne pametne naprave, ki jo nosite na prstu ko...
5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...