|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to res?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.8.2023
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila dobro. In počutila sem se osamljeno.

image
Za vse matere imam predlog: Učenje se začne z materinstvom. (Freepik.com)
/11


Spomnim se, kako ponosna sem bila, ko sem bila dovolj velika, da sem se sama prvič peljala na vrtečih se skodelicah v zabaviščnem parku. Vrteče se pastelne skodelice čaja, ki jih je navdihnila Alica v Čudežni deželi, so narejene tako, da jih vsak otrok lahko vozi samostojno - ne glede na njihovo višino. In moj 6-letni jaz je mislil, da bi bil to popoln prvenec za "to lahko počnem sama."

 

Ponosno sem odkorakala do popolne škrlatne čajne skodelice in se usedla. Bila sem se pripravljena vrteti in vrteti, da se mi bo tako vrtelo v glavi, da ne bom mogla hoditi naravnost.

 

Glasba se je začela, prijela sem za volan in moja skodelica se je začela premikati. Vlekla sem in vlekla ter poskušala hitreje zavrteti. Ampak ni šlo. Kaj se dogaja? V pravilih je bilo, da sem dovolj velika, da se vozim sama. Pravila so pomenila, da lahko to storim SAMA.

 

Ko sem se trudila zaviti roke okoli volana, sem nekaj opazila. Edina sem se v čajni skodelici vozila sama. In povrhu so se vsi ostali vrteli precej hitreje. Tudi ko sem vlekla z vso močjo, se nisem mogla vrteti tako hitro kot druge skodelice.

 

Bil sem sama. To sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Tudi opravila nisem dobro. In počutila sem se osamljeno.

 

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih otroci potrebujejo in 10, ki jih ne

 

Seveda nisem hotela omeniti nobenega od teh občutkov, ko sem izstopila iz vožnje. Pretvarjala sem se, da je vse v redu, ker tudi pri šestih letih zaradi ponosa težko izraziš prave občutke.

 

Nisem hotela priznati, da se motim. Da vsa neodvisnost, katero sem tako poveličevala, ni bila to, kar naj bi bila.

 

Ko je ta nostalgični spomin bledel, sem pomislial - ali to učim svoje otroke?

 

Mislim, dejansko mame verjamejo, da morajo naučiti otroke samostojnosti. In prav je tako. Toda ali se mora začeti tako zgodaj?

 

Kot mati čutim da moram:

 

naučiti svojega otroka, da sam zaspi,

čim prej ga dati v vrtec,

čimprej ga naučiti na kahlico,

ga naučiti, kako sam drži svojo stekleničko,

da znajo moji otroci sami v posteljo,

naučiti otroke, da se igrajo sami.

 

(Če jih samo nekaj naštejem.)

 

PREBERITE TUDI: Ali sem pripravljena, da moj mali fant odraste? Ne še.

 

In čeprav, ja, vem, da se je treba samostojnosti učiti in da je neodvisnost del tega, da postaneš čudovita odrasla oseba, se borim s poučevanjem samostojnosti, vendar jih hkrati tudi učim prositi za pomoč, kadar jo potrebujejo.

 

Če grem še korak naprej, se sprašujem, kako naučimo svoje otroke sprejemati pomoč, čeprav LAHKO to storijo sami.

 

Kdaj nas pomen neodvisnosti tako požre, da se nam zdi, da ne moremo več prositi za pomoč, ko jo potrebujemo?

 

Kako naj naučimo svoje otroke, da je MI boljši od kot JAZ in da sta timsko delo in skupnost pomembni?

 

Za vse matere imam predlog: Učenje se začne z materinstvom.

 

Počutim se, kot da bi se zabubila v svoji hiši, kuhala večerjo za lastno družino, sama čistila dom, sama vzgajala lastne otroke v majhnem mehurčku. Držanje naših urnikov in vaje v samostojnosti so me ujele.

 

Zdi se mi, da si nisem vzela časa za vzpostavljanje odnosov, zabavo z drugimi mamicami in nato pomoč pri čiščenju.

 

No, kaj če ne želim več biti neodvisna? Kaj pa, če želim razglasiti odvisnost od svoje družine in prijateljev?

 

Ugotovila sem, da ko pustim svoj ponos, prosim za pomoč (tudi kadar je NE potrebujem) in se zanašam na druge, da so odnosi zgrajeni, sem manj osamljena in življenje se mi zdi bolj polno. Ko pristno delim svoj prostor, odprem vrata drugim, da storijo enako in zaradi tega smo močnejše ženske, matere, žene in prijateljice.

 

PREBERITE TUDI: Ne ostajam doma z otroki, da bi bila čistilka


Molim za prijatelje, s katerimi lahko delim življenje - tudi vsakdanja opravila čiščenja doma in kuhanja večerje. Molim za prijatelje, ki mi bodo pomagali vzgajati moje otroke. Molim za prijatelje, ki opazijo, kdaj kaj potrebujem, preden to opazim sama.

 

Ta prijateljstva obstajajo šele, ko sprejmemo skupnost, se malo osvobodimo neodvisnosti, naslonimo na druge in začnemo živeti pristno.

 

Če lahko nekaj storimo sami, še ne pomeni, da bi morali.


VIR: Jessica Whitney, Mother.ly

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
68
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
14
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
13
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
8



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?