|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Miti o zanositvi: Drži ali ne?

P.L., 30.12.2023
Če/ko želimo zanositi, se poslužujemo raznih tehnik, poslušamo vsak nasvet, ki bi pripomogel k temu, da bi hitreje zanosili. Toda, ali je vse, kar slišimo res? Preberite si!

image
Lahko položaj spolnega odnosa določi spol vašega otroka? (Freepik.com)
/11


Zagotovo je vsak nasvet, ki ga dobijo v obdobju, ko želimo zanositi, dobronameren. Toda, vsi niso resnični, nekateri miti ne držijo in ne bodo pripomogli k hitrejši zanositvi. Še vedno pa velja, da ko si želite dojenčka, poskušajte biti čim bolj sproščeni in ne obremenjeni s tem, kaj bo pokazal test nosečnosti.

Doulo Špelo Peternel smo vprašali, kateri miti o zanositvi držijo in kateri ne.

 

Ali drži, da imam več možnosti, da zanosim, če po spolnem odnosu držim noge navzgor?

Ta mit ne drži. Po spolnem odnosu spermiji potujejo po vagini, skozi maternico in po jajcevodu proti jajčecu zaradi kemičnih signalov, ki jih oddaja jajčece. Da je potovanje v nasprotni smeri gravitacije olajšano, pri tem s krčenjem aktivno sodelujejo tudi ženski spolni organi. V primeru težav pri zanositvi zdravniki svetujejo ležanje po spolnem odnosu, ali celo podlaganje bokov, da semenska tekkočina ne izteče iz vagine zaradi gravitacije, a znanstvene raziskave tega niso ne potrdile ne ovrgle.


Ali drži, da lažje zanosim, če imam spolni odnos zjutraj? Zakaj?

Čas dneva pri zanositvi ni bistven. Ženska najlaže zanosi v času ovulacije (sprostitve jajčeca v jajcevod). Glede na navodila iz prejšnjega odgovora (ležanje po spolnem odnosu), bi bilo potemtakem bolj logično, da ženska laže zanosi zvečer, vendar za nobenega od obeh omenjenih mitov ni znastveno potrjenih dokazov.

 

PREBERITE TUDI: 5 najboljših spolnih položajev za zanositev


Ali lahko zanosim tudi, če nisem doživela orgazma?

Da, do oploditve lahko pride tudi, če ženska ni doživela orgazma, saj orgazem ni povezan z razpoložjivostjo jajčeca. Vendar pa krčene ženskih spolnih organov po orgazmu pomaga pri potovanju semenčic skozi ženske spolne organe in tako olajša zanositev.


Ali drži, da je največ možnosti, da zanosim, če imam spolni odnos vsake dva dni?

Največja verjetnost da ženska zanosi je v času ovulacije, torej približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Večje število spolnih odnosov v tem času poveča možnost zanositve. Jajčece ostane v jajcevodu približno 24 ur in v tem času je možna oploditev. Vendar pa se je potrebno zavedati, da je življenjska doba spermijev (moških spolnih celic) mnogo daljša, saj le te v jajcevodu lahko ostanejo aktivne in sposobne za oploditev od 3 do 5 dni.


Lahko večkratna zaporedna ejakulacija (izliv semena) zmanjša možnost zanositve?

Več zaporednih ejakulacij lahko zmanjša količino sperme v vsaki ejakulaciji. Vendar pa moramo vedeti, da se ob vsaki ejakulaciji izlije približno 2-5ml sperme, vsak ml pa lahko vsebuje 100.000 milijonov spermijev. To pomeni, da je število semenčic v izlivu tudi po večkratnih zaporednih ejakulacijah še vedno zelo visoko (200.000 milijonov). Za oploditev jajčeca pa je potrebna le ena semenčica.


Ali lahko zanosim, če ima partner predizliv?

Pred izliv je tekočina, ki pronica iz penisa pred ejakulacijo. Ta tekočina se sprošča iz mehurčaste žleze in omogoča lažje gibanje semenčic. Obstaja veliko nasprotujočih si podatkov o tem, ali ta tekočina vsebuje aktivne semenčice ali ne. Prav zaradi nasprotujočih si podatkov, je v tudi tem primeru potrebno uporabljati zaščito pred nezaželeno nosečnostjo.


Če se penetracija zgodi le za nekaj sekund, lahko zanosim?

Kadar koli med spolnim odnosom penis pride v neposredni stik z vagino, obstaja možnost zanositve. Verjetnost je sicer zelo majhna, a tveganje ostaja. Prav tako ob tem lahko pride do prenosa spolno prenosljivih bolezni.

 

PREBERITE TUDI: 7 neobičajnih metod za hitrejšo zanositev

 

Ali drži, da lažje zanosim, če se s partnerjem ne umivava redno?

Ta mit ne drži. Če se s partnerjem ne umivata redno pa se močno poveča verjetnost raka materničnega vratu.

 

Ali si z mili res lahko sperem sluznico nožnice, kar ovira zanositev?

Mit ne drži, z milom si sicer lahko oškodujete sluznico, vendar pa na samo zanositev ne vplivajo. Zaradi vašega zdravja pa je bolje uporabljati naravna sredstva, ki sluznice ne dražijo in je ne poškodujejo.

 

Ali umivanje po spolnem odnosu prepreči zanositev?

Umivanje po spolnem odnosu ne more preprečiti zanositve. Spermiji se namreč premikajo mnogo prehitro, poleg tega pa jim ženski spolni organi s krčenjem aktivno pomagajo pri potovanju proti jajčecu, zato je umivanje po spolnem odnosu neučinkovita zaščita pred nosečnostjo.

 

Ali lahko zanosim med seksom v vodi?

Če je v vodi prišlo do dejanskega spolnega stika, potem je zanositev vsekakor mogoča. Voda ne more preprečiti (izprati) semenčic in preprečiti zanositve.

 

Lahko zanosim, če ejakulacija poteka v vodo?

V kolikor v vodi ni prišlo do dejanskega spolnega stika, potem je verjetnost za zanositev zanemarljiva. V velikem volumnu vode se namreč sperma preveč razredči in verjetnost vstopa spermijev v vagino je zanemarljiva. Poleg tega spermiji v vodnem okolju ne preživijo dolgo (le nekaj minut), vroča voda ali voda polna kemikalij (v bazenih) pa jih ubijeta v nekaj sekundah.

 

Lahko sperma potuje skozi obleko ali druge materiale?

Če je obleka popolnoma zasičena s semenom in je bila v neposrednem stiku z vagino, obstaja zelo majhna možnost, da spermiji lahko vstopijo v nožnico. To je seveda zelo malo verjetno, zanesljivih študij na to temo pa ni bilo.

 

PREBERITE TUDI:  Kakšna je zdrava in plodna sperma?


Ali lahko zanosim ob analnem seksu?

Ob izlivu semena v anus ne morete zanositi, vendar pa sta avalna odprtina v vagina zelo blizu skupaj in vkolikor penis pride v neposredni stik z vagino možnosti oploditve ne moremo izključliti.

 

Je sperma mrtva, ko doseže zrak? Ali kisik ubitje spermo?

Ne, to je mit, ki mu mnogi ljudje sicer verjamejo, vendar ne drži! Sperma se na zraku ne uniči, v vlažnem in toplem okolju (naprimer na materničnem vratu ali v ženskih spolnih organih) lahko preživi 3-5 dni. Ko pa se sperma popolnoma posuši ne more potovati in oploditi jajčeca. Takrat je tudi ne moremo ponovno vrniti v življenje, tudi če jo ponovno navlažite!

 

Lahko položaj spolnega odnosa določi spol vašega otroka?

Spol otroka določi moška spolna celica, torej ga na nek način določa oče. Natančneje, jajčeca vedno nosijo le kromosom X. Spermiji pa lahko nosijo kromosom X aliY. V primeru da jajčece oplodi semenčica, ki nosi kromosom X se bo razvila deklica, v primeru oploditve s semenčico, ki prenaša kromosom Y kromosom pa se bo iz oplojenega jajčeca razvil deček. Položaj polnega odnosa nima zanesljivega vpliva na to, katera vrsta spermijev (X ali Y) bo uspešno oplodila jajčece.

 

Če imate vprašanje za doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

 


 

Špela Peternel je dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in porodna spremljevalka (doula, CD(DONA)), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja. Več o njej najdete tukaj.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
34
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...
3
Kakšna je zdrava in plodna sperma?
Če je v moškem ejakulatu manj kot deset milijonov spermijev na mililiter sperme, se to šteje kot nizko število spermijev...
3



Koliko časa po porodu je nosečnost rizična?
Najnovejša raziskava je pokazala, kdaj mora biti nosečnica še nekoliko bolj previdna, da ne ogrozi svojega zdravja in zd...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?