|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokoncno odlociš, se seznani s posledicami te odlocitve.
V kolikor potrdiš svojo odlocitev, da odstopiš, bomo na tvoj racunalnik namestili piškotek, ki nam bo omogocil, da te ob vsakem obisku med 10. in 14. junijem 2013 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane tocke, tocke bodo odštete tudi iz vsote tock portala. Žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Miti o zanositvi: Drži ali ne?

P.L., 10.9.2012
Če/ko želimo zanositi, se poslužujemo raznih tehnik, poslušamo vsak nasvet, ki bi pripomogel k temu, da bi hitreje zanosili. Toda, ali je vse, kar slišimo res? Preberite si!

image
/11


Zagotovo je vsak nasvet, ki ga dobijo v obdobju, ko želimo zanositi, dobronameren. Toda, vsi niso resnični, nekateri miti ne držijo in ne bodo pripomogli k hitrejši zanositvi. Še vedno pa velja, da ko si želite dojenčka, poskušajte biti čim bolj sproščeni in ne obremenjeni s tem, kaj bo pokazal test nosečnosti.

Doulo Špelo Peternel smo vprašali, kateri miti o zanositvi držijo in kateri ne.

 

Ali drži, da imam več možnosti, da zanosim, če po spolnem odnosu držim noge navzgor?

Ta mit ne drži. Po spolnem odnosu spermiji potujejo po vagini, skozi maternico in po jajcevodu proti jajčecu zaradi kemičnih signalov, ki jih oddaja jajčece. Da je potovanje v nasprotni smeri gravitacije olajšano, pri tem s krčenjem aktivno sodelujejo tudi ženski spolni organi. V primeru težav pri zanositvi zdravniki svetujejo ležanje po spolnem odnosu, ali celo podlaganje bokov, da semenska tekkočina ne izteče iz vagine zaradi gravitacije, a znanstvene raziskave tega niso ne potrdile ne ovrgle.


Ali drži, da lažje zanosim, če imam spolni odnos zjutraj? Zakaj?

Čas dneva pri zanositvi ni bistven. Ženska najlaže zanosi v času ovulacije (sprostitve jajčeca v jajcevod). Glede na navodila iz prejšnjega odgovora (ležanje po spolnem odnosu), bi bilo potemtakem bolj logično, da ženska laže zanosi zvečer, vendar za nobenega od obeh omenjenih mitov ni znastveno potrjenih dokazov.


Ali lahko zanosim tudi, če nisem doživela orgazma?

Da, do oploditve lahko pride tudi, če ženska ni doživela orgazma, saj orgazem ni povezan z razpoložjivostjo jajčeca. Vendar pa krčene ženskih spolnih organov po orgazmu pomaga pri potovanju semenčic skozi ženske spolne organe in tako olajša zanositev.


Ali drži, da je največ možnosti, da zanosim, če imam spolni odnos vsake dva dni?

Največja verjetnost da ženska zanosi je v času ovulacije, torej približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Večje število spolnih odnosov v tem času poveča možnost zanositve. Jajčece ostane v jajcevodu približno 24 ur in v tem času je možna oploditev. Vendar pa se je potrebno zavedati, da je življenjska doba spermijev (moških spolnih celic) mnogo daljša, saj le te v jajcevodu lahko ostanejo aktivne in sposobne za oploditev od 3 do 5 dni.


Lahko večkratna zaporedna ejakulacija (izliv semena) zmanjša možnost zanositve?

Več zaporednih ejakulacij lahko zmanjša količino sperme v vsaki ejakulaciji. Vendar pa moramo vedeti, da se ob vsaki ejakulaciji izlije približno 2-5ml sperme, vsak ml pa lahko vsebuje 100.000 milijonov spermijev. To pomeni, da je število semenčic v izlivu tudi po večkratnih zaporednih ejakulacijah še vedno zelo visoko (200.000 milijonov). Za oploditev jajčeca pa je potrebna le ena semenčica.


Ali lahko zanosim, če ima partner pred izliv?

Pred izliv je tekočina, ki pronica iz penisa pred ejakulacijo. Ta tekočina se sprošča iz mehurčaste žleze in omogoča lažje gibanje semenčic. Obstaja veliko nasprotujočih si podatkov o tem, ali ta tekočina vsebuje aktivne semenčice ali ne. Prav zaradi nasprotujočih si podatkov, je v tudi tem primeru potrebno uporabljati zaščito pred nezaželeno nosečnostjo.


Če se penetracija zgodi le za nekaj sekund, lahko zanosim?

Kadar koli med spolnim odnosom penis pride v neposredni stik z vagino, obstaja možnost zanositve. Verjetnost je sicer zelo majhna, a tveganje ostaja. Prav tako ob tem lahko pride do prenosa spolno prenosljivih bolezni.

 

Ali drži, da lažje zanosim, če se s partnerjem ne umivava redno?

Ta mit ne drži. Če se s partnerjem ne umivata redno pa se močno poveča verjetnost raka materničnega vratu.

 

Ali si z mili res lahko sperem sluznico nožnice, kar ovira zanositev?

Mit ne drži, z milom si sicer lahko oškodujete sluznico, vendar pa na samo zanositev ne vplivajo. Zaradi vašega zdravja pa je bolje uporabljati naravna sredstva, ki sluznice ne dražijo in je ne poškodujejo.

 

Ali umivanje po spolnem odnosu prepreči zanositev?

Umivanje po spolnem odnosu ne more preprečiti zanositve. Spermiji se namreč premikajo mnogo prehitro, poleg tega pa jim ženski spolni organi s krčenjem aktivno pomagajo pri potovanju proti jajčecu, zato je umivanje po spolnem odnosu neučinkovita zaščita pred nosečnostjo.

 

Ali lahko zanosim med seksom v vodi?

Če je v vodi prišlo do dejanskega spolnega stika, potem je zanositev vsekakor mogoča. Voda ne more preprečiti (izprati) semenčic in preprečiti zanositve.

 

Lahko zanosim, če ejakulacija poteka v vodo?

V kolikor v vodi ni prišlo do dejanskega spolnega stika, potem je verjetnost za zanositev zanemarljiva. V velikem volumnu vode se namreč sperma preveč razredči in verjetnost vstopa spermijev v vagino je zanemarljiva. Poleg tega spermiji v vodnem okolju ne preživijo dolgo (le nekaj minut), vroča voda ali voda polna kemikalij (v bazenih) pa jih ubijeta v nekaj sekundah.

 

Lahko sperma potuje skozi obleko ali druge materiale?

Če je obleka popolnoma zasičena s semenom in je bila v neposrednem stiku z vagino, obstaja zelo majhna možnost, da spermiji lahko vstopijo v nožnico. To je seveda zelo malo verjetno, zanesljivih študij na to temo pa ni bilo.

 

Ali lahko zanosim ob analnem seksu?

Ob izlivu semena v anus ne morete zanositi., vendar pa sta avalna odprtina v vagina zelo blizu skupaj in vkolikor penis pride v neposredni stik z vagino možnosti oploditve ne moremo izključliti.

 

Je sperma mrtva, ko doseže zrak? Ali kisik ubitje spermo?

Ne, to je mit, ki mu mnogi ljudje sicer verjamejo, vendar ne drži! Sperma se na zraku ne uniči, v vlažnem in toplem okolju (naprimer na materničnem vratu ali v ženskih spolnih organih) lahko preživi 3-5 dni. Ko pa se sperma popolnoma posuši ne more potovati in oploditi jajčeca. Takrat je tudi ne moremo ponovno vrniti v življenje, tudi če jo ponovno navlažite!

 

Lahko položaj spolnega odnosa določi spol vašega otroka?

Spol otroka določi moška spolna celica, torej ga na nek način določa oče. Natančneje, jajčeca vedno nosijo le kromosom X. Spermiji pa lahko nosijo kromosom X aliY. V primeru da jajčece oplodi semenčica, ki nosi kromosom X se bo razvila deklica, v primeru oploditve s semenčico, ki prenaša kromosom Y kromosom pa se bo iz oplojenega jajčeca razvil deček. Položaj polnega odnosa nima zanesljivega vpliva na to, katera vrsta spermijev (X ali Y) bo uspešno oplodila jajčece.

 

Če imate vprašanje za doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

 

Špela Peternel je dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in porodna spremljevalka (doula, CD(DONA)), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja

http://sites.google.com/site/mojaporodnaspremljevalka/

 

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
12
Kaj je neplodnost?
Osnovni podatki o pogostosti, vzrokih in zdravljenju neplodnosti.
5
Živila, ki lahko povzročijo splav
Čeprav velja, da nosečnost ni bolezen in da lahko ženska počne skoraj vse, je dobro vedeti, kaj so pokazali rezultati ra...
5
Hrana, ki pomaga pri zanositvi
Ljubezen gre skozi želodec, pravijo in dejansko že stoletja določeni vrsti hrane pripisujejo učinek afrodiziaka. Vendar,...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Želiva si dojenčka
Prizadevanje za spočetje otroka je eno najbolj vznemirljivih obdobij vajinega življenja. Seveda si želita čim hitrejšega...
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Spremljaj razvoj svojega otroka
Naroči se na brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.
Tvoj e-mail
Predvideni datum poroda ali otrokov rojstni dan
Čestitamo! Predvideni datum poroda je 15.03.2015