|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moj otrok gre v šolo!

Romana Osredkar, 24.1.2010
Vsak od staršev bi se strinjal, da leta do otrokovega vstopa v šolo zelo hitro minejo. In ko je otrok star šest let, je čas, da sede v šolske klopi, kjer spozna drugačen svet. Prve dneve spoznava sošolce in sošolke ter tudi svoji učiteljici.

image
Kako naj poteka vstop v šolo? (FreedigitalPhotos.net)
/11


Otroci se največkrat veselijo vstopa v šolo, saj so zelo radovedni in radi spoznavajo vedno nove stvari. V vrtcu, kamor je otrok pred tem hodil, je spoznal svoje prijatelje, se počutil sprejetega in hkrati varnega. Zdaj ko vstopa v šolo, pa ga navdajajo povsem drugačni občutki, ki jih največkrat ne zna opisati. Po eni strani se zdaj počuti bolj odraslega in pomembnega, saj odrasli velikokrat rečemo »A tako si že velik?«, po drugi strani pa ga je kar malo strah tega, kar v bistvu z velikim navdušenjem pričakuje. Veseli se šole, vendar se boji, da je zanj zdaj konec igre oziroma je bo manj kot prej, ko je obiskoval vrtec.


Za lažji začetek

Pri všolanju otroka imamo starši zelo pomembno vlogo, če ne celo najpomembnejšo, saj si vsak izmed nas želi, da bi se otrok čim hitreje vključil v novo okolje, v katerem bi tudi čim uspešneje deloval. Kot učiteljica v prvem razredu želim zato staršem pomagati z nekaj nasveti za lažje vključevanje otroka v prvi razred.


1. Tudi mi se veselimo z otrokom

Ključnega pomena je, da se starši veselijo novega dogodka z otrokom. Če smo starši navdani z veselimi in pozitivnimi pričakovanji, bodo tudi otroci pozitivno razmišljali o stvareh. Starši smo tisti, ki moramo znati pozitivno vplivati na svoje otroke in jih spodbujati, saj si bodo le tako zgradili pozitivno samopodobo. Tako bodo verjeli vase in bodo uspešni v nadaljnjem življenju.


2. Z otrokom se pogovarjajmo

Pomembno je, da se z otrokom pogovarjamo o vsem, kar želi izvedeti, in mu hkrati povemo, kaj vse lahko od šole pričakuje.


3. Poskrbimo, da bo otrok imel prijatelja

Ob vpisu imajo starši možnost izraziti željo, v kateri razred bi svojega otroka radi vključili. Pri tem bodimo pozorni na to, da bo imel otrok v razredu vsaj nekoga, ki ga pozna že od prej, če pa je to njegov dober prijatelj, še toliko bolje.


4. Vpisa v šolo se udeležimo z otrokom

Ob vpisu bo otrok videl, kakšna je šola, srečal bo osebje, ki v njej dela, in si šolo ogledal v celoti. Po navadi pa otroci iz bližnjega vrtca šolo obiščejo že prej, saj jih učiteljice navadno povabijo in jim z učenci pripravijo kratek družabni program.


5. Navajajmo otroka na šolsko okolje

Če je šola v bližini doma, se sprehajajmo okrog nje. Vsaka šola ima tudi šolsko igrišče, na katerem se lahko otrok igra in druži z vrstniki že pred vstopom v šolo.


6. Šolske potrebščine naj otrok izbere sam

Vse potrebščine (torbo, puščico, barvice, flomastre ...) naj otrok izbere sam, saj mu bodo zato zagotovo bolj všeč in v večje veselje pri delu.


7. Zaupajmo učiteljem/-icam

Če ima otrok kako posebnost, jo obvezno zaupajmo učitelju. Več ko bo imel informacij o otroku, hitreje ga bo spoznal in zato lažje delal z njim.


8. Navajajmo otroka na samostojnost pomnjenja

Starši smo velikokrat zelo skrbni in v želji, da naši otroci ne bi pozabljali, jih nenehno opominjamo in se pri tem ponavljamo »kot papige«. Zavedati se moramo, da so naši otroci zdaj že toliko stari, da si kako stvar lahko zapomnijo sami. Nič ni narobe, če kdaj kaj pozabijo, kajti le tako si bodo stvari v prihodnje bolje zapomnili.


Še vedno dovolj časa za igro

Vsekakor pa staršem ni treba skrbeti, saj je za otroke zelo dobro poskrbljeno tako z vzgojno-izobraževalnega vidika kot tudi glede varnosti. Učenci prvega razreda se učijo skozi igro, tako da se večji del pouka igrajo. Bolj ko bomo starši sproščeni in pozitivni, bolj bo tak tudi otrok, in tako bo vse gladko steklo. Vseeno pa skozi celotno šolsko leto ne pozabimo na komunikacijo z učitelji; ti se za otroke maksimalno zavzemajo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
7
Starševska kriva vest in zakaj jo pozabiti
Vaši otroci ne potrebujejo popolne mame. Pogosto mame sploh ne potrebujejo!
7
Novorojenček: naj gre starejši sorojenec v...
Mame se ob prihodu novega družinskega člana večkrat sprašujemo, ali naj med našim materinskim dopustom starejši sorojene...
5
Celiakija je dedna bolezen
Celiakija je dedna bolezen, za katero je značilna preobčutljivost na beljakovino gluten.
4



Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?