|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moja dula - Združenje za podporo ženski in družini

Špela Peternel, 28.5.2015
V mesecu marcu je z delovanjem začelo združenje Moja dula - Združenje za podporo ženski in družini, v katerem deluje pet usposobljenih in izkušenih obporodnih spremljevalk.

image
Porod je lahko vedno čudovita izkušnja. (Foto: Moja dula)
/11


Ana Pavec, Susana Diez Rupnik, Špela Peternel, Tadeja Korenč in Tanja Potočnik smo se zbrale in ustanovile društvo zato, da bi skupaj lahko bolje pomagale ženskam in njihovim družinam in jih podprle v času njihove nosečnosti, poroda in zgodnjega poporodnega obdobja. 

V današnji družbi, kjer so stiki s širšo družino okrnjeni, se tudi modrost in izkušnje ne prenašajo več med generacijami in vse bolj izgubljamo stik sami s seboj.  Zato nekatere bistvene čustvene potrebe  žensk, novorojenčkov  in novonastalih družin ostajajo neprepoznane, neozaveščene in zato neizpolnjene. Trenutni model obporodne oskrbe pa jih ne zmore v celoti zadovoljiti, saj je njihova ključna naloga varovanje zdravja ženske in otroka v obporodnem obdobju.

 

Med porodom ženska potrebuje tudi čistveno in fizično podporo

Raziskave kažejo, da je način, kako rodimo in kako se rodimo, zelo pomemben za naše zdravje in prihodnost naših družin in s tem širše družbe. »Kjerkoli in kakorkoli se odločiš, da boš rodila, bo izkušnja vplivala na tvoja čustva, razmišljanje, telo in dušo do konca tvojega življenja.«  Ina May Gaskin, babica.

Ljudje poroda ne doživljamo le kot fiziološki proces, temveč gre pri tem tudi za intenzivno čustveno doživljanje. Zato ženska med porodom ne potrebuje le medicinske oskrbe, temveč tudi čustveno in fizično podporo.

V preteklosti so ženske to podporo vedno imele, saj so rojevale v domačem okolju v krogu in ob podpori drugih žensk, ki jih je porodnica poznala in jim je zaupala. Danes raziskave ugotavljajo, da je čustvena podpora profesionalnih doul bolj kompleksna in prefinjena, kot so predvidevali. Mame doživljajo pomoč doule kot zelo smiselno in pomembno pri njihovi zmožnosti prestajanja in vplivanja  na potek poroda [1].

 

Prednosti podpore doule med porodom

To kažejo tudi rezultati študije Cochranove knjižnice iz leta 2013 [2], ki je zajela 22 raziskav in več kot 15.000 porodnic, je pokazala vrsto prednosti neprekinjene podpore med porodom:

  • Vpliva na skrajšanje poroda z manj komplikacijami
  • Zmanjša negativne občutke o porodni izkušnji
  • Zmanjša potrebo po medicinskih intervencijah (Sintocinon, kleščni ali vakumski porod, carski rez)
  • Zmanjša potrebo matere po protibolečinskih sredstvih in /ali epiduralni

Pokazalo se je, da je še najbolj blagodejna podpora osebe, ki ima osnovno znanje o porodu. Pomembno je, da je ta oseba ob ženski le z namenom nudenja podpore, da z žensko ni v sorodu ali v prijateljskih stikih in ni del osebja zdravstvene ustanove. Zato smo za podporo med porodom najbolj usposobljene in na porod najbolj blagodejno vplivamo prav porodne spremljevalke.

 

Pozitivni premiki v načinu obporodne oskrbe

V Sloveniji obporodne spremljevalke (doule) delujemo že od leta 2009. V tem času smo bili tudi zaradi našega delovanja priča pomembnim pozitivnim premikom v načinu obporodne oskrbe. Obporodne spremljevalke smo staršem, ki se pripravljajo na rojstvo novega družinskega člana omogočile dostop do preverjenih in kakovostnih informacij, priprav na porod, porodnih konferenc, kjer sodelujejo domači in tuji strokovnjaki s področja porodništva in drugih dogodkov povezanih z nosečnostjo, porodom in poporodnim obdobjem.

 

Porod je lahko vedno čudovita izkušnja

Porod pogosto povezujemo zgolj z »najhujšo«  fizično bolečino. A porod je ob ustrezni podpori lahko lepa, celo čudovita izkušnja, ki ženski da moč in zaupanje vase. V kolikor izkušnja ni lepa, jo skušamo čim prej pozabiti. A ker izkušnja poroda zelo močno vpliva na žensko (in tudi moškega) je včasih dovolj le beseda, da spomini na neslišanost, strah, ponižanje, osamljenost in nemoč privrejo na plan. In ti občutki nas lahko spremljajo večji del življenja. Žal nas pogosto ženske poiščejo šele po negativni porodni izkušnji.

 

Združenje Moja doula

V Združenju Moja dula želimo, da bi ženske in družba na porod začeli gledati drugače. Da bi porod prepoznali kot najlepši in magičen dogodek, kakršen v resnici je. Dogodek, ki žensko opolnomoči, ji da samozavest, zagon in energijo, da lahko poskrbi za svojega otročka. Želimo, da bi ob porodu tudi očetje sodelovali po svojih najboljših močeh in jih podpremo, da lahko med porodom kar najbolje pomagajo svoji ženi (partnerki). Hkrati želimo, da bi se naši otroci rojevali v spoštljivem okolju, da bi njihov prihod na svet pozdravili nežno in ljubeče, kot si zaslužijo.  

Obporodne spremljevalke Združenja Moja dula spodbujamo ženske/pare, da odgovornost za svoj porod prevzamejo v svoje roke. Naše poslanstvo porodne dule je nuditi ženskam/parom čustveno, informacijsko in fizično podporo v času nosečnosti med porodom in v zgodnjem poporodnem obdobju. Zato jim ponujamo in omogočamo dostop do korektnih, sodobnih in preverjenih informacij o nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju, da v tem času lahko samostojno in odgovorno sprejemajo informirane odločitve. Spoštljivo in nežno podpiramo žensko in njeno družino v njihovih odločitvah, da bi lahko kar v največji meri uresničili svoje želje in doživeli izpolnjujočo porodno izkušnjo ter ohranili lep spomin nanjo. 

Naš cilj je pomagati družinam, da bi bil njihov prehod v starševstvo čim bolj sproščen, nemoten, umirjen in ljubeč. Poslanstvo poporodne dule pa je nuditi materam/staršem čustevno in informacijsko podporo ter praktično pomoč v poporodnem obdobju, če to potrebujejo ali želijo.


Z doulami iz Združenja Moja dula lahko stopite v stik na FB strani: https://www.facebook.com/mojadula.

 

VIRI:

 1. Gilliland, A. L.: After praise and encouragement: emotional support strategies used by birth doulas in the USA and Canada. Midwifery. 2011 Aug; 27(4):525-31. doi: 10.1016/j.midw.2010.04.006. Epub 2010 Sep 17.
2. Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr G, Sakala C: Continuous support for women during childbirth, 2013, http://www.cochrane.org/CD003766/PREG_continuous-support-for-women-during-childbirth, DOI: 10.1002/14651858.CD003766.pub5

  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
5
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
5
Test nosečnosti: 7 razlogov za lažen rezultat
Čeprav so domači testi nosečnosti zelo zanesljivi (kar v 97 do 99 odstotkih so povsem natančni), v enem do treh odstotko...
4



Resnična čudežna zgodba: Vaš sin ne bo pre...
photo
Na vhodu bolnišnice je mamo pričakala zdravnica in ji povedala, da sin, star en teden, ne bo preživel.
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?