|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Umor mame: Na CSD-j za otroka zahtevajo 250 tisoč evrov

Uredništvo Ringaraja.net, 11.7.2022
Po umoru mame so v grosupeljskem CSD-ju v imenu njenega otroka vložili premoženjskopravni zahtevek v vrednosti 250.000 evrov za stiske in travmatiziranost otroka, ki je na nasilen način izgubil mamo.

image
250 tisoč evrov za posledice, ki jih bodo na otroku žrtve pustile nasilna smrt mame in povzročene bolečine zaradi smrti bližnjega. (Freepik.com)
/11


Center za socialno delo (CSD) Ljubljana enota Grosuplje je v imenu otroka žrtve vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 250.000 evrov, so objavili v časniku Dnevnik. Po informacijah časopisa gre za nepremoženjsko škodo, posledice, ki jih bodo na otroku žrtve pustile nasilna smrt mame in povzročene bolečine zaradi smrti bližnjega.

 

Gre za stiske in travme, ki so in še bodo nastali pri otroku

Pomočnica v. d. direktorja centra Simona Rihter poudarja, da mora center storiti vse za zaščito otroka, ki je v njihovem skrbništvu. Center je dolžan ščititi njegove koristi in pravice tudi z vidika uveljavljanja morebitnih premoženjskopravnih zahtevkov v kazenskih postopkih, če presodi, da je z dejanjem otroku povzročena škoda ali da mu bo ta šele nastala. »V kazenskem postopku se premoženjskopravni zahtevki lahko uveljavljajo za škodo, ki je nastala z domnevnim storjenim kaznivim dejanjem, o čemer odloča sodišče,« je dodala.

 

PREBERITE TUDI: Nasilje v družini prizadene tudi otroke 

 

Rihterjeva glede višine premoženjskopravnega zahtevka v splošnem pojasnjuje, da se ta določi na podlagi predvidene premoženjske in nepremoženjske škode, ki je in še bo nastala otroku. Pri nepremoženjski škodi gre lahko za stiske, travmatiziranost otroka, je poudarila.

 

V grosupeljskem CSD-ju so se s takšnim primerom srečali prvič, ob čemer Rihter poudarja, da mora center delovati tudi proaktivno, torej razmišljati, kaj je v največjo korist varovalcev, ne glede na to, ali so to otroci ali osebe, ki so postavljene pod skrbništvo.

 

Država je dožna pomagati žrtvam nasilja v družini

Država je dolžna pomagati žrtvam nasilja v družini, od tega da poskrbi za udeležbo v različnih programih psihosocialne pomoči, do tega da žrtvam tudi finančno pomoč, je za STA poudarila profesorica kazenskega prava na ljubljanski pravni fakulteti Katja Filipčič. »Ko je žrtev otrok, je ustrezno, da se vključi center za socialno delo in poskrbi za otrokove pravice, tudi za finančni vidik pomoči. Odškodninski zahtevek je ena od posledic kaznivega dejanja, ki ima lahko odvračevalni učinek na bodoče storilce kaznivega dejanja, čeprav to ni kazenska sankcija,« je poudarila.

 

Po njenem mnenju je bila naša kazenska zakonodaja v zadnjih letih izboljšana tudi v delu, ki se nanaša na otroka, kadar je ta žrtev kaznivih dejanj. V tovrstnih primerih ima namreč otrok pooblaščenca, ki v kazenskem postopku skrbi za njegove pravice oziroma položaj.

Veliko pozornosti je bilo deležno tudi vprašanje zasliševanja, ki naj bi otroku povzročilo čim manj travmatičnih posledic. »Pri tem je mišljeno, da razgovori potekajo v posebnih prostorih, da se lahko snemajo in da se pozneje v postopku tudi predvajajo, s ciljem, da otrok ni večkrat zaslišan in da ni zaslišan na glavni obravnavi. Izdeluje se tudi ocena ogroženosti otroka v vseh fazah postopka, od obravnave na policiji naprej,« je navedla.

 

PREBERITE TUDI: Ne ignorirajte znakov nasilja

 

Novost: Hiša za otroke

Pred kratkim se je odprla tudi Hiša za otroke, ki je namenjena celostni obravnavi otrok, udeleženih v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj. V Hiši za otroke naj bi potekala zaslišanja otrok s sodelovanjem pedagogov, psihologov, otroku naj bi nudili tudi pomoč strokovnjakov, predvsem psihologov. Filipčičeva je ob tem izrazila upanje, da bo Hiša za otroke dejansko zaživela, saj je uporaba te institucije odvisna od sodišča.

»To ne bo odvisno le od kazenskega sodišča, temveč tudi od sodišča, ki obravnava otroka v različnih civilnih postopkih. Sodnik mora biti tisti, ki odloči, da bo otrok zaslišan v Hiši za otroke, tako da je zdaj na sodnikih odločitev, v kakšni meri se bo izboljšal položaj otroka prek pomoči v tej hiši,« je poudarila Filipčičeva.

 

Zaščita otrokovih interesov je nujna 

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti informacij, koliko tovrstnih primerov odškodninskih zahtevkov so doslej vložili CSD-ji v imenu otrok žrtev, nimajo. Pri varuhu človekovih pravic pa podpirajo vsa ravnanja, ki so usmerjena v zaščito otrokovih pravic in koristi.

»Še posebej pri trpljenju otrok smo kot družba zavezani, da pokažemo največjo mero empatije in odločnosti. Zato pozdravljamo vsa ravnanja, ki so usmerjena v dejavno prizadevanje za zaščito otrokovih interesov,« so zapisali v odgovoru za STA.

 

VIRI: rtvslo.si, STA, Dnevnik

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
6
Vedenjska motnja pri otrocih
Otroci, ki imajo to motnjo, so trmasti, maščevalni, zlahka izgubijo potrpljenje, imajo stalno potrebo po prepiru in nasp...
4
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
4
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
4



Zanimivosti o januarčkih
Začetek novega leta prinese mesec januar. Našli smo 5 lastnosti, ki so skupne otrokom, rojenim v mesecu januarju.
Naj risbice postanejo umetnine
photo
Spletni portal Atrbutik.si je zasnovalo podjetje Artiko d.o.o., katerega glavna dejavnost je skeniranje, arhiviranje in ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?